Uitati de Brexit: Quitaly este urmatoarea grija a Europei - Se va intoarce Italia la lira?

Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 10:11
19191 citiri
Uitati de Brexit: Quitaly este urmatoarea grija a Europei - Se va intoarce Italia la lira?
Foto: Pixabay

Mai intai a fost Grexit, apoi a aparut Brexit. Insa urmatoarea amenintare la adresa Europei este Quitaly, avand in vedere ca pe zi ce trece cresc temerile potrivit carora Italia ar putea iesi din zona euro si s-ar reintoarce astfel la lira.

Pe scurt, economia tarii peninsulare e in corzi, avand in vedere ca in ultimele decenii nu a inregistrat o crestere la nivelul potentialului sau, iar bunurile au devenit tot mai necompetitive la export, arata The Guardian.

Avansul anemic al produsului intern brut si rata mare a somajului au avut un efect negativ in sistemul financiar, avand in vedere ca au dus creditele neperformante la un nivel nesustenabil.

Iar acum, bancile italiene incep sa se scufunde. Afla mai multe despre aceasta bomba cu ceas.

Problema bancilor din Italia

Creditele neperformante - in esenta, imprumuturi luate de oameni care acum nu-si mai pot plati ratele - s-au dublat in ultimii 5 ani si au ajuns la valoarea de 360 de miliarde de euro, ceea ce inseamna 18% din total.

Dintre toate bancile, Monte dei Paschi di Siena iese in evidenta:

The Guardian arata ca un nivel atat de mare al creditelor neperformante reflecta o economie neperformanta. E doar un simptom, nu cauza.

In prezent, PIB-ul e cu 10% mai mic decat la inceputul anilor 2000. Economia nu mai e capabila sa produca locuri de munca intr-un ritm sustinut, asa ca rata somajului e mare, in special in sudul tarii.

Problema aderarii la zona euro

Inainte sa adopte moneda euro, Italia putea sa devina mai competitiva prin deprecierea monedei sale, lira. Evident, aceasta optiune nu mai e acum valabila.

Cert este ca trebuie gasita o solutie, mai ales ca intreaga Europa merge cu frana de mana trasa si ar putea fi lovita din plin de socul Brexit. Iar daca problemele Italiei se inrautatesc, bancile sale ar putea cadea una dupa alta, iar investitorii si deponentii ar putea plati costul acestei prabusiri.

Mai mult, Guvernul lui Matteo Renzi pierde din popularitate. Daca alegerile de anul acesta vor fi castigate de Miscarea Cinci Stele, atunci italienii ar putea fi chemati la vot in legatura cu iesirea din zona euro.

Insa avand in vedere starea in care se afla economia Italiei, scenariul ce presupune Quitaly nu trebuie exclus. Iar daca asta s-ar intampla, atunci moneda euro se va prabusi, avertizeaza The Guardian.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Italia iesire zona euro, #Italia intoarce lira, #Italia pericol Europa , #criza