UE si zona euro au iesit din recesiune in trimestrul al doilea

Miercuri, 14 August 2013, ora 14:571480 citiri
UE si zona euro au iesit din recesiune in trimestrul al doilea
Foto: Arhiva

Uniunea Europeana precum si cele 17 state din zona euro au iesit din recesiune in trimestrul al doilea, gratie unei cresteri a Produsului Intern Brut de 0,3% (in ambele zone) comparativ cu primul trimestru al acestui an, conform unei estimari preliminare publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

Cifrele publicate de Eurostat sunt superioare estimarilor analistilor, care in cazul zonei euro mizau pe o crestere de 0,2% in perioada aprilie-iunie 2013, dupa sase trimestre consecutive de contractie care corespund celei mai lungi recesiuni din istoria zonei euro.

Primele doua economii din zona euro (Germania si Franta) au inregistrat cresteri economice peste asteptari, 0,7% si respectiv 0,5%. O alta veste buna este ca Portugalia a iesit din recesiune in al doilea trimestru al acestui an, gratie unui avans al PIB de 1,1%, prima crestere a PIB-ului inregistrata in ultimii doi ani.

Zona euro, aproape de colaps? Cele mai mari datorii din istorie

In pofida acestor vesti bune, analistii subliniaza ca este prea devreme sa declaram victoria.

"Daca zona euro a iesit din recesiune, criza datoriilor din cele mai fragile tari nu s-a incheiat inca", estimeaza Jonathan Loynes, analist la Capital Economics.

In ritm anual, trimestrul al doilea 2013 comparativ cu trimestrul al doilea 2012, zona euro a inregistrat o contractie a PIB de 0,7%, iar UE 28 a inregistrat o contractie de 0,2%, insa aceasta scadere vine dupa ce in primul trimestru PIB-ul a scazut cu 1,1% in zona euro si cu 0,7% in UE.

In cazul Romaniei, potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Institutul National de Statistica /INS/, in al doilea trimestru din 2013, PIB a inregistrat o crestere anuala cu 1,3% pe seria bruta si cu 1,2% pe seria ajustata sezonier. De asemenea, Produsul Intern Brut in trimestrul II 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier).

Comentarii
grob
rank 5
"UE si zona euro au iesit din recesiune in trimestrul al doilea"