Transgaz, în culpă pentru un incident care putea provoca o tragedie de proporții. ANRE a aplicat o amendă de 80.000 de lei iar justiția a menținut sancțiunea

Autor: N.G.
Miercuri, 08 Septembrie 2021, ora 03:05
11274 citiri
Transgaz, în culpă pentru un incident care putea provoca o tragedie de proporții. ANRE a aplicat o amendă de 80.000 de lei iar justiția a menținut sancțiunea
Sediul companiei de stat Transgaz SA. Foto: transgaz.ro

Compania națională Transgaz SA a fost amendată cu suma de 80.000 de lei de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în urma unui incident grav ce a avut loc în rețeaua de distribuție a gazelor naturale din zona municipiului Alba Iulia.

În 26 iulie 2020, o pană de curent a blocat alimentarea automată cu etilmercaptan (substanța care oferă mirosul specific al gazului metan), ceea ce a determinat trecerea la procesul de alimentare manuală. În timpul acestui proces s-a realizat, în anumite momente, o odorizare mult mai mare decât în condiții normale, ceea ce a dus la apariția mirosului în zeci de scări de bloc din Alba Iulia. S-a creat panică printre consumatori, care au sesizat imediat furnizorul, Delgaz Grid.

În timpul verificărilor s-au scos în evidență neetanșeități în sistemul de distribuție a gazelor naturale din municipiul Alba Iulia, în special, în instalațiile de utilizare a gazelor naturale aparținând consumatorilor care au generat reclamații. Urmare a acestora și a verificărilor efectuate de echipele Delgaz Grid, în vederea evitării unor posibile accidente, aceștia au procedat la sistarea alimentării cu gaze a consumatorilor cu instalații neetanșe până la remedierea defecțiunilor.

Circa 2.000 de consumatori au rămas fără serviciul de alimentare cu gaze timp de mai multe zile, unii chiar o săptămână. Au fost nevoiți să scoată din buzunare sute de lei pentru ca situația să fie rezolvată. Mulți dintre consumatori aveau verificările făcute la instalații cu puțin înainte de incident, rezultatul arătând că nu erau niciun fel de probleme.

Concluziile controlului ANRE

Supra-odorizarea instalației a arătat, însă, că erau scăpări de gaze, iar furnizorul a fost obligat să închidă rețeaua. Zecile de plângeri ale consumatorilor nu au rămas fără efect. ANRE a dispus efectuarea unui control, în urma căruia s-a stabilit că Transgaz poartă întreaga responsabilitate și a fost amendată cu 80.000 de lei.

S-a constatat că, în data de 26 iulie 2020, începând orele 09.48, sistemul de odorizare a intrat în alarmă și nu a funcționat conform până la ora 10.57 din cauza frecventelor întreruperi ale alimentării cu energie electrică. În intervalul 11.00-19.00 s-a trecut în modul de lucru odorizare manuală. Având în vedere că în modul de lucru odorizare manuală este dificilă dozarea manuală printr-un robinet a unei cantități mici de odorizant corespunzătoare debitului redus de gaze livrate în perioada de funcționare a odorizatorului în regim manual, s-a ajuns la fluctuații privind gradul de odorizare. Au fost măsurate valori cuprinse între 0,1 și 32,6mg/mc, fapt ce denotă o odorizare cu mult sub limita cerinței minime de 8mg/mc, respectiv o valoare mult mai mare și decât a odorizării de șoc, în condițiile în care aceasta n-a fost solicitată.

”S.N.T.G.N. Transgaz S.A. nu și-a îndeplinit obligația legală de a asigura odorizarea gazelor naturale la ieșirea din SNT la o valoare de minim 8 mg de etilmercaptan într-un metru cub de gaze naturale, în condiții standard de presiune și temperatură, valoare corespunzătoare unei odorizări normale, totodată provocând o supraodorizare cu o concentrație maximă peste valoarea unei odorizări de șoc, încălcând prevederile art. 26 din Ordinul ANRE nr. 172 din 26 septembrie 2018 privind aprobarea Condițiilor-cadru de valabilitate asociate licenței pentru desfășurarea activității de operare a sistemului de transport al gazelor naturale”, se precizează în procesul verbal emis de ANRE.

Reprezentanții companiei de stat susțin fapta imputată nu există ș au cerut anularea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției încheiat în 21 august 2021. ”SNTGN Transgaz SA și-a îndeplinit întocmai obligația legală de odorizare a gazelor naturale în punctul de ieșire din SNT, SRM Alba Iulia II, la o valoare de minim 8 mg ETM/m.c gaze (odorizare normală), așa cum o dovedesc documentele Transgaz care fac dovada odorizării conforme a gazelor naturale predate/preluate prin punctul de ieșire menționat anterior, în zilele de 26, 27 și 29.07.2020, la care se face referire în procesul-verbal. Din această evidență rezultă fără nici un dubiu că odorizarea gazelor naturale la ieșirea din SRM Alba Iulia II pe toată perioada controlată s-a realizat în limitele impuse de reglementările în vigoare”, se precizează în plângerea companiei care asigură transportul gazelor naturale pe teritoriul României.

Motivarea instanței

Judecătoria Alba Iulia a respins pe data de 25 iunie 2021 acțiunea Transgaz. Compania a formulat apel care urmează să fie judecat la Tribunalul Alba.

Scopul odorizării gazelor naturale este de evitare a pericolelor de intoxicare și de explozie ca urmare a scurgerilor necontrolate/controlate de gaze naturale. (...) Petenta nu a contestat corectitudinea tuturor înregistrărilor efectuate de către Delgaz Grid S.A. pentru determinarea gradului de odorizare din perioada verificată de către intimată, ci a susținut că unele valori, respectiv cele cuprinse între 0,1-3,7 mg etilmercaptan/mc, sunt eronate și irelevante, fiind contrazise de prezența unui miros puternic de gaz cu privire la care au primit reclamații din partea populației. Petenta a mai susținut că trebuiau luate în considerare măsurătorile proprii, respectiv datele descărcate din instalația automată de odorizare.

Contrar susținerilor petentei, instanța reține că mirosul puternic de gaz nu echivalează, în mod necesar, cu o concentrație mai mare de etilmercaptan, ci este consecința unei neetanșeizări corespunzătoare în rețeaua de distribuție, respectiv a unor scurgeri de gaz.

Oricum, dacă s-ar lua în considerare datele din descărcările instalației de odorizare, cum a solicitat petenta, acestea atestă valori ale cantității de odorizant relativ apropiate de valoarea minimă prevăzută de lege, astfel încât nu puteau justifica mirosul atât de puternic persistent de gaz care a atras disconfortul populației din zonă. Instanța apreciază că în mod corect s-a dat eficiență evidențelor Delgaz Grid S.A., în calitate de OD (operatorul de distribuție a gazelor naturale), care, în urma măsurătorilor din perioada 26.07 – 29.07.20, au relevat fluctuații ale concentrației cu etilmercaptan, unele valori situându-se sub 8 mg/mc”, se precizează în hotărârea Judecătoriei.

Instanța a respins toate afirmațiile celor de la Transgaz și a constatat legalitatea procesului verbal de sancționare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UE urmează să importe substanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
UE urmează să importe substanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
Până în anul 2026, Azerbaidjanul intenționează să crească volumul anual al exporturilor de gaze către Europa cu 17% față de 2023, până la 14 miliarde de metri cubi, a declarat...
Companii din domeniul energiei, amendate cu 18 milioane de lei. Neregulile descoperite de ANRE
Companii din domeniul energiei, amendate cu 18 milioane de lei. Neregulile descoperite de ANRE
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a sancţionat cu amenzi de 18 milioane lei trei companii din sectorul energetic - Energy Republic Trading, QMB Energ şi Land Power-...
#Transgaz, #amenda, #ANRE, #alba iulia, #incident, #gaze naturale , #gaz