Tinerii europeni pleaca in fostele colonii, din cauza crizei

Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 10:41
4865 citiri
Tinerii europeni pleaca in fostele colonii, din cauza crizei
Foto: Getty Images

Din ce in ce mai multi cetateni ai Europei, continent afundatat tot mai mult in criza datoriilor, emigreaza in fostele colonii, in cautarea unui loc de munca.

Din cauza somajului extrem de ridicat in randul tinerilor, spaniolii pleaca in tarile din America Latina, dar si in Miami, Statele Unite, unde sunt mai multi vorbitori de limba spaniola decat de engleza, scrie CNBC.

De asemenea, aceeasi tendinta se remarca si in randul tinerilor portughezi, care se duc in Brazilia, Angola si Timorul de Est, in timp ce irlandezii si grecii opteaza pentru Australia, unde exista deja mari comunitati din aceste doua tari.

Conform biroului european de statistica (Eurostat), din cauza plecarilor masive, numarul persoanelor cu varste cuprinse intre 20 si 29 de ani a scazut cu 8,8% in Irlanda, cu 4,3% in Spania si cu 3,5% in Portugalia, in al doilea trimestru din 2012.

La inceputul anului, comisarul european Laszlo Andor a atras atentia asupra acestui fenomen raspandit pe tot batranul continent.

"Trebuie sa cream mai multe oportunitati de angajare pentru tineri", a declarat oficialul.

In acest an, numarul grecilor care au emigrat in Australia a crescut cu 21%, fata de 2009. Doar in perioada cuprinsa intre mai si noiembrie 2011 au plecat 4.000 de eleni in tara-continent.

Datele din Irlanda arata ca, in aprilie, mai mult de 3.000 de cetateni ai acestei tari au plecat in strainatate, inregistrandu-se astfel cel mai mare numar de emigranti de la foametea din perioada 1845-1852.

Institutul Economic si de Statistica a estimat ca, in perioada 2011-2012, au plecat 100.000 de irlandezi, Australia fiind principala destinatie.

In schimb, premierul portughez Pedro Passos Coelho pare sa incurajeze acest fenomen. Anul trecut, el si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu situatia din tara sa, mentionand ca singura solutie pentru tinerii someri este sa plece in alte state.

De altfel, numarul spaniolilor care au emigrat in America Latina in 2011 a fost de 370.000, aproape de 10 ori mai multe decat in 2008.

"Spania a pierdut o intreaga generatie", a concluzionat arhitectul spaniol Alexis Cogul LLeonart.

Fenomenul este unul de inteles, avand in vedere criza care a macinat tarile europene. De exemplu, pentru anul 2012, se asteapta ca economia Portugaliei sa se contracte cu 1%, in timp ce Brazila va avea o crestere de 4,5%.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#migratie tineri europeni, #somaj tineri Europa, #criza someri tineri Europa, #criza tineri someri , #criza economica mondiala