Tara care va avea parte in 2016 de cea mai adanca recesiune din istorie

Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 22:005708 citiri
Tara care va avea parte in 2016 de cea mai adanca recesiune din istorie
Foto: Hepta.ro

Brazilia va avea parte in acest an de cea mai adanca recesiune din 1901, de cand exista date statistice, pana in prezent, avertizeaza analistii.

Activitatea economica si increderea investitorilor in tara din America Latina sunt pe o panta descendenta, iar tensiunile de pe scena politica accentueaza gravitatea situatiei.

In aceste conditii, produsul intern brut va inregistra un recul de 2,95% in 2016, potrivit unui sondaj realizat recent, la care au raspuns aproximativ 100 de analisti, transmite Bloomberg.

Estimarea anterioara marca un declin mai mic, de 2,81%.

Cu toate acestea, regresul economic se va ameliora in 2016, avand in vedere ca analistii considera ca anul trecut s-a inregistrat o scadere de 3,71%.

Brazilia are cateva probleme apasatoare. Autoritatile se chinuie sa tina sub control inflatia, care a crescut in cel mai rapid din ritm al ultimilor 12 ani, fara a face mai mult rau activitatii economice.

Ministrul de Finante Nelson Barbosa, care a ajuns in aceasta functie in luna decembrie, are dificila sarcina de a tempera masurile de austeritate si de a evita o scadere a ratingului de tara, care ar duce la dificultati si mai mari in a obtine imprumuturi externe.

De asemenea, scandalurile de coruptie au macinat scena politica si au intarziat adoptarea unor reforme esentiale.


"Luam in considerare un scenariu extrem de pesimist", a explicat analistul Flavio Serrano, de la Haitong.

Ultima data cand Brazilia a fost doi ani la rand in recesiune a fost in perioada 1930-1931, insa economia nu s-a contractat atat de mult ca in prezent, dupa cum arata datele institutului IPEA, care a inceput sa monitorizeze aceste date din 1901.