Summitul UE: Integrarea, singura solutie pentru criza?

Miercuri, 04 August 2021, ora 18:402214 citiri
Summitul UE: Integrarea, singura solutie pentru criza?
Foto: Daylife

Summitul Uniunii Europene, care incepe joi, va avea drept principal subiect singura solutie adevarata pe care liderii celor 27 de state membre o vad pentru rezolvarea crizei datoriilor: integrarea.

"Miza nu este doar integrarea economica, ci si increderea in zona euro si, intr-adevar, devotamentul nostru fata de proiectul european. De aceea, trebuie sa fim indrazneti si sa ne definim drumul pentru a avansa", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Desi Grecia inca reprezinta o problema, summitul se desfasoara pe fondul dificultatilor pe care le au Italia si Spania in a se finanta.

Investitorii continua sa ceara dobanzi si mai mari pentru obligatiunile celor doua state, iar summitul nu va putea sa atenueze aceasta tendinta, deoarece nu exista solutii rapide, sunt de parere analistii.

In schimb, la summit se vor discuta metodele prin care se pot rezolva problemele pe termen lung. Potrivit presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, un raport interimar privind solutiile pentru integrare ar putea fi realizat pana la reuniunea Consiliului, in octombrie, iar versiunea finala s-ar putea face pana la intalnirea din decembrie.

Iata care ar trebui sa fie pasii integrarii, potrivit CNN Money:

Uniunea bancara

Primul lucru ce trebuie facut in vederea formarii unei uniuni bancare include o supervizare mai mare din partea Bancii Centrale Europene, asigurari comune pentru depozite si un mecanism pentru a ajuta bancile considerate prea mari pentru a intra in faliment.

Acest lucru trebuie realizat deoarece in unele tari, cum e Spania, bancile sunt cei mai mari cumparatori de obligatiuni de stat. Acest lucru inseamna ca, daca statul cere ajutor financiar international, trage in jos si bancile si viceversa.

Pe de alta parte, liderii europeni nu reusesc sa cada de acord asupra modului de realizare a acestei uniuni si nu se stie exact cum ar putea fi parte din uniune tarile care nu sunt in zona euro, precum Marea Britanie. In orice caz, analistii nu cred ca o astfel de uniune poate incepe sa functioneaza pana in 2013, cel mai devreme.

Uniunea fiscala

Acest aspect este mult mai dificil de realizat si ar putea lua ani de zile, daca nu chiar decenii. Ideea principala este sa fie corectate niste greseli fundamentale: desi 17 state folosesc aceeasi moneda, au politici fiscale extrem de diferite.

S-ar putea discuta despre limite superioare pentru deficite bugetare, cheltuieli guvernamentale si s-ar putea oferi autoritatilor europene mai multa putere de a schimba politicile bugetare ale statelor membre.

Stimularea economiei

Liderii Germaniei, Frantei, Italiei si Spaniei au fost de acord asupra unui pachet de politici pentru stimularea cresterii economice, in valoare de 130 de miliarde de euro, reprezentand 1 la suta din PIB-ul zonei euro.

Aceste masuri includ cresterea resurselor disponibile pentru Banca Europeana de Investitii, crearea locurilor de munca si finantarea lucrarilor publice.