Summit decisiv pentru soarta euro - discutiile se prelungesc in noapte (Video)

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 00:30
8735 citiri
Summit decisiv pentru soarta euro - discutiile se prelungesc in noapte (Video)
Foto: Daylife

Liderii Uniunii Europene s-au intalnit, joi, in cadrul celui mai important summit din ultimii ani, unde incearca, in sfarsit, sa definitiveze planul de atac asupra crizei datoriilor din zona euro.

Cele doua zile de discutii vor fi "pe viata si pe moarte", potrivit analistilor, avand in vedere ca soarta celor 17 state ce folosesc moneda unica europeana depinde de rezultatele summit-ului.

Germania si Franta au facut front comun si intentioneaza sa forteze mana celorlalte state in vederea acceptarii modificarii tratatelor europene, astfel incat sa fie impuse reglementari fiscale mult mai dure.

Pe de alta parte, presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, va prezenta un plan care nu va necesita decat niste amendamente la tratate, mult mai probabil sa fie acceptat de restul statelor membre.

Cele zece state non-euro, mai ales Marea Britanie, se tem ca vor deveni mai izolate in cadrul UE, daca tarile din zona euro se hotarasc sa-si faca un tratat numai al lor.

Ziare.com va prezinta cele mai importante evenimente din Bruxelles, in format LIVE TEXT:

- Toata lumea banuieste ca discutiile din aceasta seara se vor prelungi toata noaptea si poate si mai tarziu de vineri, intrand bine in weekend. Delegatiei Germaniei i s-a transmis sa impacheteze suficiente camasi curate cat sa ajunga pana duminica. Si daca mai sunt unii care spera intr-un summit UE scurt, premierul finlandez, Jyrki Katainen, le-a spulberat sperantele dintr-o lovitura: "Va fi o intalnire foarte, foarte grea. Nu stiu cat de mult va dura".

- Vineri are loc si un eveniment fericit la Bruxelles: Croatia va semna tratatul de aderare si va deveni al 28-lea stat membru al blocului european la 1 iulie, 2013.

- Agentia Standard and Poor's (S&P) a avertizat 15 banci spaniole ca le-ar putea retrograda actuala cotatie.

- Au inceput intalnirile. Grupul de la Frankfurt, format din liderii Frantei si Germaniei, sefii Bancii Europene Centrale si FMI, si trei inalti oficiali europeni, s-au intalnit in secret pentru a stabili o linie comuna.

- Seful FMI, Christine Lagarde, a spus, la sosirea pentru dineu, ca institutia sa este pregatita sa ia parte la lupta liderilor europeni pentru salvarea euro, insa a subliniat ca este nevoie de actiune "decisiva si coordonata".

- Ministrul japonez al Economiei a anuntat, joi, ca guvernul nipon este dispus sa mareasca numarul de obligatiuni europene achizitionate, insa a criticat dur liderii europeni pentru felul in care trateaza criza datoriilor.

- Proaspat-alesul premier belgian, Elio Di Rupo, a fost intampinat cu aplauze la sosirea la intalnirea cu liderii europeni.

- Somajul in occident ar ajunge la 20% si intreaga lume s-ar cufunda, pentru cativa ani, in recesiune, daca eurozona se sparge, crede economistul Willem Buiter, de la Banca Angliei.

- Banca centrala a Danemarcei a taiat dobanda cheie la 0,8%.

- Presedintele american, Barack Obama, s-a declarat "foarte ingrijorat" de criza europeana si crede ca Europa recunoaste acum "necesitatea de a face ceva serios si indraznet". Obama a mai spus ca Europa este o regiune bogata si va fi capabila sa rezolve actuala criza, singura problema fiind daca UE poate strange "vointa politica" pentru a gasi o solutie.

- Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, la sosirea la dineul informal de la Bruxelles, ca "statele non-euro au un interes esential in stabilitatea eurozonei", care trebuie sa devina o "uniune a stabilitatii". Merkel a mai spus ca euro si-a pierdut credibilitatea si trebuie sa si-o recastige, iar Comisia Europeana trebuie sa obtina mai multe responsabilitati.

- Membrii Consiliului European au inceput sa ajunga la dineul informal de la Bruxelles, din cladirea Justuts Lipsius. Primul este luxemburghezul Jean-Claude Juncker, care spune ca ar prefera o intelegere privind un nou tratat, sprijinita de toti cei 27 de membri ai blocului, insa ar accepta si una aprobata de cele 17 state ale eurozonei.

Toti ochii sunt atintiti pe Nicolas Sarkozy si Angela Merkel.

- Desi zona euro are tot mai multe probleme, unele state care doresc sa adopte moneda unica sustin ca acesta este in coninuare scopul lor suprem. Vitas Vasiliauskas, guvernatorul Bancii Lituaniei, spune ca, in acest mediu dramatic si dinamic, ar fi "iresponsabil sa .. profetesti data inmormantarii euro".

Vasiliauskas sustine, pentru Wall Street Journal, ca euro este in continuare "linia de finish" a scopurilor economice ale tarii sale.

- Bursele europene au inregistrat o scadere accentuata, joi, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a exclus orice extindere substantiala a achizitiilor de obligatiuni, desi analistii si pietele considera ca aceasta actiune este inevitabila in situatia data.

- Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat ca liderii europeni trebuie sa "foloseasca toate masurile si mijloacele disponibile" pentru a se lupta cu criza datoriilor suverane. "Este necesar, si urgent, sa ne folosim de toate masurile si mijloacele disponibile pentru a tine sub control hemoragia datoriilor suverane", a spus acesta, inainte de summit-ul de la Bruxelles.

- Un comitet care consiliaza guvernul Finlandei a decis ca propunerea franco-germana ca deciziile privind planul de salvare permanent al UE sa fie adoptate prin majoritate, nu unanimitate, este "neconstitutionala" si aduce atingere suveranitatii nationale.

- Reuters a obtinut rezultatele testelor de stres la bancile europene. Potrivit agentiei de presa, Autoritatea Bancara Europeana a descoperit o lipsa de capital de 114,4 miliarde de euro, in crestere fata de estimarea anterioara, de 106,5 miliarde de euro, in octombrie.

Iata lista cu sumele lipsa, pe tari. Cea mai mare schimbare a avut loc in Germania, unde capitalul lipsa aproape s-a dublat.

Germania: 13,1 miliarde euro, fata de 5,2 miliarde

Belgia: 6,3 miliarde euro, fata de 4,1 miliarde

Grecia: 30 miliarde euro fata de 30 miliarde

Spania: 26,2 miliarde euro, fata de 26,1 miliarde

Italia: 15,4 miliarde euro, fata de 14,8 miliarde

Portugalia: 7 miliarde euro fata de 7,8 miliarde

Franta: 7,3 miliarde euro, fata de 8,8 miliarde

Austria: 3,9 miliarde euro, fata de 2,9 miliarde

Bancile trebuie sa-si prezinte planurile de recapitalizare pana la 20 ianuarie.

- Papa Benedict al XVI-lea a spus ca UE traverseaza "o perioada dificila".

- "Sustinem o Europa a stabilitatii, dar si una a solidaritatii, de aceea trebuie sa ne consolidam uniunea monetara si sa o cream pe cea economica, in alte conditii nu vom putea sustine o moneda comuna", a mentionat presedintele Comisiei Europene, Jose-Manuel Barroso.

El a precizat ca impunerea unui control mai mare asupra bugetelor nationale nu reprezinta o dictatura a Bruxelles-ului, ci strict o masura prin care se asigura o gestionare mai buna a banilor.

"Daca este necesar, suntem pregatiti sa facem mai mult, cum ar fi sa revizuim tratatul, dar doar daca statele membre vor garanta ca pot ratifica aceste modificari", a conchis Barroso.

Barroso: Fara o uniune economica, moneda euro va disparea

- "Este esential pentru politica monetara sa se mentina stabila pe termen mediu, pentru a mentine inflatia in zona euro sub 2%. BCE trebuie sa contribuie la sustinerea cresterii economice", a sustinut presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi.

El a prezentat noile masuri pe care BCE le va adopta de la inceputul anului viitor, printre acestea numarandu-se doua operatii de refinantare pe termen lung, garantarea creditelor cu ipoteca, reducerea ratei de rezerva si reducerea dobanzii de referinta la un procent.

BCE ia decizii surprinzatoare pentru salvarea zonei euro - dobanda scade din nou

- "Am vazut ca Europa poate fi impartita in multe zone, care alcatuiesc UE. Pentru noi, asta inseamna ca Europa a crescut, dupa sute de ani de razboi, si are o imagine speciala, mult diferita de felul in care a fost construita. A devenit mai mare si mai prospera. De multe ori, asta se uita, dar stim ca unificarea Europei si a Germaniei sunt intotdeauna doua fete ale aceleiasi monede. Fara unificarea Germaniei, nu am sta acum in fata dumneavoastra", a declarat cancelarul german, Angela Merkel.

- "Daca nu ajungem la un acord pana maine (vineri - n.red), nu va mai exista alta sansa. Sa nu ne dedicam sportului favorit al Europei: legalismul. Suntem aici pentru a face alegeri politice, nu pentru a explica texte legislative", a declarat Nicolas Sarkozy.

Potrivit spuselor sale, s-au facut doua greseli la infiintarea euro: gasirea unei monede unice fara existenta unei guvernante economice si acceptarea unor membri care nu erau pregatiti sa intre in zona euro.

De asemenea, presedintele francez a aparat acordul dintre Franta si Germania, spunand ca nu exista alta optiune, avand in vedere ca sunt cele mai puternice economii din zona euro.

Sarkozy: Sa nu ne dedicam sportului favorit al Europei, legalismul

- Banca Centrala Europeana a redus rata dobanzii de politica monetara de la 1,25% la 1 la suta.

- Lucas Papademos, premierul Greciei, va ajunge in Bruxelles la ora 17.00, pentru o intalnire cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, inainte de inceperea summit-ului.

Presedintele BCE, Mario Draghi, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, sunt asteptati in jurul ore 19.00. Ei se vor intalni cu Van Rompuy, dar si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si seful grupului ministrilor de Finante din zona euro, Jean-Claude Juncker. Ceilalti lideri sunt asteptati in jurul orei 19.30, pentru o cina de lucru, ce va incepe la 20.30.

BCE ia decizii surprinzatoare pentru salvarea zonei euro - dobanda scade din nou

- Banca Angliei a pastrat rata dobanzii de politica monetara la nivelul minim record, de 0,5 la suta, unde se afla din martie 2009.

- Tarile din zona euro ar putea aproba un imprumut de 150 de miliarde de euro catre Fondul Monetar International, prin imprumuturi bilaterale de la bancile centrale, a declarat un oficial european. Totusi, acesta a adaugat ca fondul de salvare nu va primi o licenta "de banca".

- Premierul protughez, Pedro Passos Coelho, a declarat ca liderii UE trebuie sa gaseasca solutii si pe termen scurt si pe termen lung. "Nu mai putem avea nesiguranta. Stim ca drum pe care trebuie sa mearga Europa este dificil si va implica o intarire a structurilor sale si a disciplinei fiscale in toate statele, nu doar Portugalia. In acelasi timp, avem nevoie de ceva care sa functioneze rapid", a precizat acesta.

- Statele Unite si restul lumii au "un interes foarte mare pentru succesul" summit-ului european, a declarat Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei americane. De asemenea, oficialul si-a exprimat sprijinul fata de programul de masuri de austeritate din Italia si a salutat credibilitatea premierului italian, Mario Monti, "nu numai in Europa, ci si in Washington si in restul lumii".

- Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat ca ar putea reduce ratingul AAA al intregii Uniuni Europene. Anuntul vine dupa ce, la inceputul saptamanii, oficialii agentiei au spus ca ar putea reduce ratingul a 15 state europene, dintre care 6 detin, in prezent, rating maxim. Reducerea ratingului ar putea afecta institutiile europene, cum ar fi Banca Europeana de Investiti, dar nu si membrii non-euro, cum ar fi Marea Britanie.

- Bursele europene au inregistrat cresteri, joi dimineata, inaintea summit-ului UE. Indiciele FTSEurofirst 300 a urcat cu 0,7 la suta.

- Pretul petrolul a crescut usor, de la cel mai scazut nivel din ultima saptamana, inainte de intalnirile dintre liderii europeni. In New York, pretul contractelor futures au castigat 0,6 procente.

- Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea reduce rata dobanzii de politica monetara pana la 1 la suta, potrivit analistilor Bloomberg. De asemenea, ar putea relaxa politica pentru garantii, astfel incat bancile sa aiba acces facil la imprumuturi ieftine pe termen lung.

- Un oficial al guvernului japonez a declarat ca nu a auzit de presupusul fond de 600 de miliarde de dolari finantat de Fondul Monetar International, pentru zona euro. Totusi, el a adaugat ca Japonia poate oferi imprumuturi bilatere fondului, daca vor exista garantii din Europa. Ziarul Nikkei a relatat ca G20 pune la cale o linie de creditare care ar putea fi utilizata de tarile din zona euro, la are ar urma sa contribuie Japonia, SUA si China.

Patru solutii pentru salvarea zonei euro

- Bursele asiatice au inregistrat scaderi, joi, din cauza indoielilor privind rezultatele summit-ului european. Indicele MSCI Asia Pacific (fara Japonia) a scazut cu 0,8 procente, in timp ce indicele Nikkei al bursei din Tokio a pierdut 0,7 la suta.

- Bancile centrale din Noua Zeelanda si Coreea de Sud au mentinut ratele dobanzii de politica monetara neschimbate, la 2,5%, respectiv 3,25 la suta, de teama impactului crizei din zona euro.

Germania si Franta vs restul UE

Daca toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene nu vor fi de acord cu modificarea tratelor, care s-au negociat timp de 8 ani, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, vor ca doar cele 17 state euro sa se integreze mai mult.

"Avem nevoie de reguli si angajamente mai serioase in zona euro", a spus cei doi lideri, intr-o scrisoare adresata presedintelui Consiliului European. "Acestea ar trebui sa reflecte faptul ca o singura moneda inseamna si preluarea responsabilitatii pentru intreaga zona euro", au adaugat ei.

La inceputul saptamanii, Sarkozy si Merkel au agreat sa nu fie emise eurobonduri comune, o actiune vazuta de multi analisti drept una din cele mai bune solutii pentru rezolvarea crizei.

De asemenea, ei vor sa schimbe tratatele astfel incat sa existe sanctiuni automate pentru depasirea tintei de deficit bugetar, dar si luarea deciziilor doar cu majoritate de voturi, nu cu unanimitate.

Acest aspect a dus la nemultumiri din partea altor state, cum ar fi Finlanda. "Viziunea Finlandei este clara, suntem de parere ca este nevoie de unanimitate in procesul de luare a deciziilor", a declarat ministrul finlandez de Finante, Jutta Urpilainen.

La randul sau, presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat ca modificarea reglementarilor fiscale din zona euro reprezinta o conditie pentru ca banca sa poata interveni mai mult in calmarea pietelor.

Printre punctele importante care vor fi discutate in cadrul summit-ului se numara acordarea autoritatii Comisiei Europene pentru a da penalizari statelor cu deficit bugetar excesiv, schimbarea legislatiei fiecarei tari, prin care sa se impuna reguli bugetare stricte, taxe comune pentru corporatii si tranzactii si modalitatea de interventie in cazul in care un stat are nevoie de ajutor financiar din afara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#summit UE, #criza zona euro, #criza datorii, #solutii criza datorii, #Banca Centrala Europeana , #zona euro