ANALIZA Pandemia a fost mana cereasca pentru companiile din biotehnologie

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 06 Aprilie 2021, ora 12:02
2201 citiri
ANALIZA Pandemia a fost mana cereasca pentru companiile din biotehnologie
Foto: Pixabay.com

Pandemia s-a dovedit o adevarata mana cereasca pentru companiile din biotehnologie, mai alesd in punct de vedere al castigurilor de pe bursele internationale. Astfel ca, investitorii care au cumparat actiuni Moderna in ianuarie 2020 ar fi putut obtine randamente de peste 600% pana acum, arata intr-o analiza de piata Radu Puiu, analist financiar.

Nu putem nega faptul ca investitorii care au "pariat" pe actiuni din sectorul de biotehnologie nu au inregistrat castiguri majore in ultimul an.

Aceste actiuni au fost foarte cautate si au potentialul de a-si multiplica evaluarea peste noapte. Motivul este ca depind in mare masura de rezultatele studiilor clinice si, de asemenea, de aprobarile din partea institutiilor de reglementare.

Cu siguranta exista un nivel ridicat de interes pentru sector, avand in vedere atentia pe care a primit-o in ultimul an si aici vorbim mai ales de Moderna si Pfizer.

Pfizer, de exemplu, a inceput si studii pentru o varianta antivirala pentru tratarea coronavirusului care se administreaza pe cale orala. De asemenea, compania a anuntat ca va dezvolta noi vaccinuri pe cont propriu utilizand tehnologia ARNm care a fost folosita pentru a crea vaccinul impotriva coronavirusului. Pentru investitorii pe termen lung, retragerea recenta a sectorului nu este un motiv de ingrijorare deoarece aceste companii au perspective optimiste.

Companiile de biotehnologie joaca un rol major in dezvoltarea medicinei si chiar a economiei intr-un moment in care societatea incearca sa se redreseze dupa pandemia de coronavirus. Aceasta importanta a facut din actiunile de biotehnologie un succes major in randul investitorilor deoarece acestia acorda atentie celor mai recente medicamente sau vaccinuri disponibile in randul populatiei generale.

Sa luam exemplul Moderna (MRNA).Investitorii care au cumparat actiuni MRNA in ianuarie 2020 ar fi putut obtine randamente de peste 600% pana acum. Prin urmare, ar putea fi un moment oportun pentru a acorda mai multa atentie biotehnologiei?

Roller-coaster cu pretul actiunilor

In procesul de identificare a celor mai importante actiuni in domeniu, ale momentului, trebuie avut in vedere faptul cainvestitia nu se rezuma doar la profit, ci joaca un rol si in avansul medicinei moderne, ceea ce poate reprezenta o motivatie puternica pentru anumite persoane, oferind un plus de implicare fenomenului. Companii precumSangamo Therapeutics, care utilizeaza terapia cu celule genetice pentru tratarea hemofiliei, sau Foghorn Therapeutics care dezvolta medicamente pentru bolile genetice pot fi exemple importante.

Moderna a suferit o scadere mai ampla decat alte actiuni de biotehnologie deoarece investitorii cred ca pretul este evaluat cu o prima destul de ridicata. Totusi, este important de recunoscut ca veniturile Moderna depind mai mult de cererea de vaccinuri dupa anul 2021 si de progresul companiei si mai putin de fluctuatiile ratei dobanzii.

Moderna are in desfasurare o serie de studii clinice pe care investitorii vor dori sa le urmareasca indeaproape.

Vaccinul mARN-1273 pentru COVID-19 se afla intr-un studiu de faza 2 pentru copii cu varste cuprinse intre sase luni si 12 ani. De asemenea, compania dezvolta un nou vaccin pentru COVID-19, mRNA-1283, acesta aflandu-se intr-un studiu clinic in stadiu incipient. Acest candidat ar putea fi pastrat la temperatura standard a frigiderului si ar putea fi administrat in doza unica.

Boom-ul companiilor de top din domeniul biotehnologiei nu se limiteaza doar la numele care se concentreaza pe dezvoltarea de vaccinuri pentru COVID-19. Investitorii cauta, de asemenea, descoperiri medicale care ar putea impulsiona preturile actiunilor.

Amgen Inc. a fost un pionier in biotehnologie din 1980 si a devenit una dintre cele mai importante companii independente de biotehnologie din lume. A ajuns la milioane de pacienti din intreaga lume si dezvolta o serie de medicamente cu potential ridicat. Amgen dezvolta, produce si comercializeaza terapii biologice pentru oncologie si inflamatii. Cele cinci produse cheie comercializate ale companiei se numara printre cele mai bine vandute produse farmaceutice din lume, cu venituri totale estimate la peste 25 miliarde dolari in 2020.

In pofida scaderilor recente suferite de companiile din sector, retragerea poate reprezenta o oportunitate pentru anumiti investitori de a intra in domenii interesante ale cercetarii biotehnologice la preturi mai bune. In plus, anumite companii ar putea sa primeasca impulsuri pozitive la nivel de pret intrucat, la evaluarile actuale, reprezinta tinte mai atractive de achizitie pentru marile firme farmaceutice.

2020, an de aur pentru biotehnologie

In plus, declinul actual a fost alimentat in mare parte de o schimbare de sentiment si nu de o schimbare a factorilor fundamentali.

Potrivit unei opinii extinse, evaluarile companiilor cu perspective viitoare de castig sunt afectate de cresterea dobanzilor, intrucat aceasta tendinta duce la o majorare a ratei de actualizare a modelelor de evaluare. Sectorul de biotehnologie a evoluat destul de bine din august pana la sfarsitul anului 2020, chiar daca randamentul obligatiunilor pe 10 ani din SUA s-a dublat. O analiza retrospectiva asupra ultimilor 10 ani indica faptul ca performanta actiunilor din acest sector nu este corelata cu modificarile ratelor dobanzii.

O potentiala problema a acestui sector a fost intrarea in piata de biotehnologie a fondurilor de investitii si a investitorilor de retail, care au dorit sa profite de cresteri la sfarsitul anului 2020. Investitorii de retail au fost atrasi de "efectul Ark", pe masura ce Catherine Wood, fondatoareaARK Invest, a preluat rolul de model al investitorilor in inovatie.

Ori de cate ori generalistii si traderii de retail patrund intr-un sector specializat pot aparea probleme deoarece multi dintre ei nu inteleg cu adevarat natura afacerii. Astfel, decid sa vanda la fel de repede precum au cumparat in momente mai dificile.

Un sfat bun in ceea ce priveste detinerea companiilor de biotehnologie este diversificarea portofoliului, astfel incat se obtine o expunere cat mai extinsa. Investitia doar in una sau doua companii poate reprezenta un risc ridicat, oricat de interesante ar fi medicamentele sau tehnologiile dezvoltate de acestea.

Companiile de biotehnologie nu au avut decat de castigat

Companiile de biotehnologie, in special cele cu capitalizari de piata reduse, pot prezenta un caracter foarte volatil in momentul publicarii unor noutati. In cazul in care o detinere se bazeaza pe un rezultat pozitiv al testelor clinice iar acestea se dovedesc a fi neconcludente, ar trebui evitata justificarea detinerii pozitiei in speranta ca se va intampla ceva bun.

Procesul de dezvoltare si cercetare al unui medicament tinde sa fie de lunga durata si costisitor din punct de vedere al resurselor financiare, fapt care ar putea afecta performantele companiei in viitorul apropiat.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#pandemie coronavirus 2020, #pandemie biotehnologie, #companii biotehnologie, #moderna, #Pfizer , #stiri economice
Comentarii