Stiglitz: Ne asteapta un cataclism care va duce la prabusirea zonei euro. Italia, suspectul de serviciu

Marti, 23 August 2016, ora 08:12
32883 citiri
Stiglitz: Ne asteapta un cataclism care va duce la prabusirea zonei euro. Italia, suspectul de serviciu
Foto: Arhiva Ziare.com

Europa se indreapta catre un "eveniment cataclismic", care ar putea duce la prabusirea zonei euro si la finalul proiectului european asa cum il stim, avertizeaza economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel.

Stiglitz si-a lansat cea mai recenta carte, "The Euro: How A Common Currency Threatens the Future of Europe" (Euro: Cum o moneda unica ameninta viitorul Europei), in care sustine ca euro va inceta sa mai existe la un moment dat, asta daca nu se iau masuri drastice.

Intr-un interviu acordat Business Insider, Stiglitz a declarat ca un eveniment politic "dezastruos", similar cu decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana, ar putea declansa o asemenea prabusire.

Uitati de Brexit: Quitaly este urmatoarea grija a Europei - Se va intoarce Italia la lira?

"Cred ca cel mai probabil ar fi un eveniment politic cataclismic precum Brexit. Cu alte cuvinte, tarile membre ale zonei euro sunt democratii si se poate vedea o ostilitate tot mai mare fata de euro, o ostilitate care, din pacate, se extinde fata de proiectul european si valorile liberale", a aratat Stiglitz, in interviul acordat din biroul sau din New York.

"Acesta va fi sfarsitul. Ce se va intampla va fi un consens concret ca Europa nu mai merge", asa ca se va decide sa se renunte la moneda unica si sa se pastreze restul, a continuat economistul.

"Ingrijorarea mea este ca exact un eveniment politic (de genul Brexit) va fi catalizatorul pentru schimbare", a precizat Joseph Stiglitz.

Impasul Italiei

Intrebat daca crede ca problemele curente - atat politice, cat si economice - din Italia ar putea declansa asa ceva, Stiglitz a raspuns afirmativ.

"Este un mare risc. Multi oameni incearca acum sa-l convinga pe Matteo Renzi (premierul Italiei - n.red.) sa renunte la promisiunea ca isi va da demisia daca referendumul sau esueaza", a spus economistul.

Renzi a promis in repetate randuri ca isi va da demisia din functia de prim-ministru daca italienii voteaza "nu" la referendumul pentru schimbarea Constitutiei, intr-o miscare asemanatoare cu cea a lui David Cameron de dupa votul pe Brexit.

Referendumul din Italia isi propune schimbarea Constitutiei pentru reducerea numarului de senatori si eliminarea capacitatii camerei superioare de a da jos un guvern. Astfel, Senatul ar avea mai mult control asupra problemelor locale si mai putin asupra celor nationale. Renzi spune ca de referendum, daca obtine un rezultat favorabil, depinde atat viitorul sau politic, cat si stabilitatea din Italia.

"Nu este doar un referendum pe schimbarile constitutionale, ci si pe tema Renzi", declara premierul italian. Desi Renzi este convins ca guvernul sau va avea succes in reformarea Senatului, acesta crede, totusi, ca cea mai buna optiune pentru stabilitatea Europei ar fi renuntarea la votul popular.

Joseph Stiglitz este de parere ca Renzi ar trebui sa renunte la referendum pentru a nu se ajunge la "un rezultat dezastruos". "Altfel, ne indreptam spre un nou eveniment cataclismic", a completat el.

In ciuda opiniei lui Stiglitz ca referendumul nu ar trebui sa mai fie organizat, este improbabil ca acesta sa fie anulat cu doar cateva luni inainte de perioada in care a fost programat, mai exact in luna noiembrie.

Problemele Italiei, neobservate in UE

In toata agitatia legata de votul pe Brexit, numeroasele probleme ale Italiei au trecut neobservate in mare parte. Totusi, in ultimele luni, liderii UE si-au indreptat atentia catre Italia, a treia cea mai mare economie din zona euro.

Tara nu numai ca se confrunta cu instabilitate politica, dar are si mari probleme economice.

In timp ce toti ochii sunt atintiti spre Marea Britanie, bomba cu ceas e la o alta tara din UE

Productivitatea a scazut la un nivel zdrobitor si, in general, a avut performante mai slabe decat restul Europei in ultimii ani. Peste toate acestea, Italia se confrunta cu un impas si in sistemul bancar, din cauza creditelor neperformante.

Problemele din sistemul bancar al Italiei, sustine Stiglitz, se lovesc acum de rigiditatea zonei euro. "Este una dintre temele cartii mele, si anume ca a avea o moneda unica ce functioneaza bine, avand in vedere diversitatea din Europa, este extrem de greu. Si trebuie sa ai reguli si politicieni sensibili la aceasta diversitate", a aratat economistul.

El spune ca, daca detinatorii de obligatiuni din Italia vor fi pusi sa suporte costurile, atunci vor fi afectati si deponentii la banci, cum s-a intamplat in Cipru.

"O regula care functioneaza in majoritatea ocaziilor, cea in care ii lasi pe detinatorii de obligatiuni sa suporte costurile, ar putea sa nu fie regula potrivita pentru Italia", a precizat Stiglitz.

Toate acestea ar putea duce la iesirea tarii din zona euro si, la un moment dat, la prabusirea proiectului european asa cum il stim.

Este cazul in care crede Stiglitz ca rigiditatea europeana ar putea avea costuri foarte mari atat pentru democratie, cat si pentru Italia, si, in cele din urma, daca are loc un referendum, pentru viitorul zonei euro.

In acest moment, Italia pare a fi principalul suspect capabil sa produca un "cataclism" ce ar duce in final la destramarea zonei euro si a proiectului european.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#cataclism Europa, #Italia prabusire zona euro, #sistem bancar Italia, #criza Italia , #zona euro