Stiglitz: Europa va reintra in recesiune din cauza masurilor de austeritate

Duminica, 01 August 2021, ora 17:541401 citiri
Stiglitz: Europa va reintra in recesiune din cauza masurilor de austeritate
Foto: Daylife

Economia europeana ar putea reveni la recesiune din cauza reducerii bugetare, pentru a se incadra in marjele de deficit, crede economistului Joseph Stiglitz, castigator al premiului Nobel.

"Reducerea cheltuielilor doar pentru a face deficitul sa para mai mic este un lucru prostesc", a spus Stiglitz, citat de Bloomberg.

Guvernele din zona euro au facut mari eforturi pentru a-si readuce deficitele bugetare sub limita de 3 la suta impusa de Uniunea Europeana, dupa ce criza din Grecia a erodat increderea investitorilor in moneda unica europeana.

"Din cauza faptului ca atatea tari se concentreaza pe acest numar artificial de 3 la suta, care nu se bazeaza pe o realitate si ia in considerare doar o parte a bilantului contabil, Europa risca sa intre din nou in recesiune", a avertizat Stiglitz.

In luna august, serviciile si productia au scazut mai mult decat se asteptau economistii, iar indicele de incredere al investitorilor germani a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele 16 luni.

Deficitul bugetar mediu din zona euro va creste la 6,6 la suta din PIB, in acest an, comparativ cu 6,3 la suta din PIB in 2009, potrivit estimarilor Comisiei Europene.

Irlanda a avut cel mai mare deficit din zona euro in 2009, de 14,3 la suta, iar, in acest an, se estimeaza ca va cobori la 11,7 la suta.

Potrivit lui Stiglitz, avand in vedere ca mediul privat inca recurge la disponbibilizari, este putin probabil ca economia sa-si revina prea curand.

"Problema este ca punem bazele unei "boli" in stil japonez, de crestere economica slaba pe termen lung. Este deranjant faptul ca oamenii vorbesc de un nou "normal", cu o rata a somajului de 10 la suta, care va fi devastatoare", a incheiat Stiglitz.