Stie cineva cati kilometri de autostrada exista in Romania?

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 07:31
8456 citiri
Stie cineva cati kilometri de autostrada exista in Romania?

O ziarista neinspirata a incercat la inceputul saptamanii trecute sa puna in incurcatura viitorul (pe atunci) ministru al Transporturilor, intreband-o pe Ramona Manescu cati kilometri de autostrada exista in Romania, desigur fara sa observe ca autostrazile intra in grija altui minister si altui ministru.

Poate ca doamna Manescu, care cateva zile mai tarziu avea sa uimeasca prin sinceritate recunoscand ca n-a mai circulat de cel putin 10 ani cu metroul, trenul sau tramvaiul, a observat gafa jurnalistei. Sau poate ca nu, dar, oricum, n-a facut eroarea sa dea explicatia de mai sus. I-a raspuns condescendent si sec ca cea care o intreaba nu e profesoara, iar dansa nu este eleva ca sa raspunda.

Tronsoane multe, autostrazi putine

Merita replica, pe de o parte pentru ca intrebarea era insinuanta, ca sa nu spun chiar rautacioasa, iar pe de alta parte pentru ca nu cunostintele kilometrice ale drumurilor existente reprezinta principalul criteriu dupa care judeci programul unui nou ministru.

E ca si cum, prin absurd, l-ai intreba pe Eminescu cate versuri are Iliada, asteptand cu satisfactie ascunsa sa-l descalifici pe poet, daca nu va sti sa raspunda exact.

Numai ca jurnalista, chiar daca a cam gresit tinta, stia totusi ce intreaba, intrucat kilometrii de autostrada din Romania reprezinta o aritmetica atat de complicata, incat chiar si Pitagora s-ar incurca, daca ar incerca sa-i numere cu aritmetica lui.

Singurul site cu iz oficial pe aceasta tema este publicat fara o identitate clara, desi s-ar putea sa apartina ministerului de resort sau unitatilor sale, si ne ofera o interesanta lista cu autostrazile aflate in functiune in Romania: sunt exact 22 de tronsoane in exploatare.

Aici mi se pare ca e un mic truc. Numarand tronsoanele, iti faci o imagine buna, chiar foarte buna, ramanand cu impresia ca nici macar Germania n-are atatea autostrazi, cate tronsoane avem noi.

Cel mai lung tronson are 152 km, iar cel mai scurt 2 km. Sa te lauzi pe site cu o autostrada de 2 km, asta ar putea fi un record care merita sa stea langa super-carnatul lui Oprescu din Guiness Book.

Toate la un loc insumeaza 591,3 km. Chiar daca doamna Manescu ar fi avut laptopul la ea si s-ar fi uitat pe portal, tot s-ar fi incurcat in kilometrajul tronsoanelor noastre: portalul Wikipedia, ceva mai clar decat cel care pare sa apartina ministerului, arata un total de 548,3 km autostrazi.

Coridorul IV cere rabdare

Este posibil ca portalul Wikipedia sa fie mai real, intrucat la tronsoanele celui dintai exista uneori adnotarea "partial", ceea ce face posibil sa fi fost luate de doua ori in calcul bucatelele de autostrada.

Las la o parte intrebarea adresata unui ministru care n-are treaba cu autostrazile si ma intreb retoric: oare Ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova, ar fi putut raspunde prompt unui interlocutor care l-ar intreba cati kilometri de autostrada are Romania?

Daca merge pe mana portalului cu cele 22 tronsoane in exploatare de pe Internet, cand totale, cand partiale, are sanse sa se incurce, pentru ca, daca punem la socoteala bucatelele imprastiate prin toata tara, parca ar fi plouat cu ele: de la Moara Vlasiei la Ploiesti, de langa Cluj pana langa Turda, controversatul tronson Arad-Timisoara, plus linii de centura si diferite tronsoane pe la Deva, Orasite, Lugoj fiecare presarate pe ici, pe colo.

Oricat ai vrea sa fii de obiectiv, nu poate sa nu-ti treaca prin cap ca fiecare bucatica de tronson este afacerea unui anumit client politic dintr-o guvernare sau alta, iar tronsoanele sunt raspandite asa cum erau raspanditi prin judete respectivii factori interesati.

Intr-un interviu acordat unui post de televiziune acum vreo doua luni, domnul Sova garanta telespectatorilor ca in aprilie 2014 vom circula pe autostrada de la Orastie la Sibiu. Cum vom ajunge de la Timisoara la Orastie, e o treaba nitel neclara, iar cum vom ajunge de la Sibiu la Bucuresti ne-o spune calendarul publicat pe site: termen estimat 2014-2020. Mai vag nu se poate.

Probabil ca atunci, la finalul lucrarilor, autostrada va lega Bucurestiul de Pitesti, Sibiu, Sebes, Deva, Lugoj, Timisoara, Arad si Nadlac, completand coridorul IV paneuropean si facand legatura cu autostrada M43 din Ungaria, spre Szeged.

Acolo, la Szeged, aproape de granita cu Romania, ne asteapta de multi ani gata facuta autostrada ungureasca, una care leaga deja acest punct cu Budapesta si cu cele cinci autostrazi (complete, nu pe tronsoane) care pornesc din capitala Ungariei. Unele ajung in vestul Europei, altele la Adriatica sau spre nord, iar doua spre Romania, unde - uitasem sa spun - pentru portiunea Arad-Nadlac nici macar contract nu avem inca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#Dan Sova ministru autostrazi Romania, #Ramona Manescu ministru Transporturi, #kilometri autostrada Romania , #infrastructura