Statul roman si afacerile: De ce nu reusesc privatizarile?

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 12:20
4562 citiri
Statul roman si afacerile: De ce nu reusesc privatizarile?
Foto: Faclia

Privatizarile care ar fi trebuit sa aiba loc in acest an au fost incununate de rasunatoare esecuri, statul dovedind, inca o data, ca nu stie sa faca afaceri, potrivit analistilor.

Telenovela privatizarii combinatului chimic Oltchim ne-a tinut in suspans zece zile, iar finalul nu a fost unul fericit. Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, nu si-a respectat promisiunile facute in timpul licitatiei, nu a semnat contractul si nu a platit suma de 203,1 milioane de lei pentru actiunile combinatului.

In cazul CFR Marfa, intarzierea are drept cauza nehotararea din cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Daca un oficial din cadrul Ministerului Transporturilor anunta, joi, ca CSAT a blocat privatizarea, deoarece a dat aviz negativ, purtatorul de cuvant al Presedintiei, Bogdan Oprea, a declarat, pentru Business24, ca nu s-a luat nici o hotarare in acest sens. Totusi, oficialul nu a precizat daca privatizarea e blocata, daca va avea loc un vot sau daca privatizarea va fi reluata.

In opinia profesorului de economie Bogdan Glavan, problema este foarte simpla, de fapt: statul se incapataneaza sa faca afaceri, cand ar trebui sa fie interesat doar de eficientizarea acestor companii.

"Guvernul actual cauta sa faca afaceri din privatizari, ca si guvernul trecut. Doar asa se justifica tergiversarea si multiplele conditii pe care le imagineaza cand privatizeaza", a explicat Glavan, pentru Ziare.com.

"Ideea de fond a privatizarii este cu totul alta: resursele aflate in proprietate privata sunt gestionate mai eficient decat cele aflate la stat. Prin urmare, problema nu este sa facem afaceri din privatizari, adica sa vindem companii de stat, la un pret cat mai bun, astfel incat statul sa castige cat mai mult si sa faca ce cu banii? Lucruri ineficiente, pentru ca asta face statul", a adaugat profesorul.

Potrivit spuselor sale, miza privatizarii nu ar trebui sa fie gasirea unor investitori strategici, care sa pastreze locurile de munca si sa continue activitatea. "E aburd ca statul sa-si aroge acest drept, ca ar putea face o afacere, cata vreme el este incapabil sa faca afaceri, altfel decat pentru clientela politica", a comentat Glavan.

O alta problema majora este faptul ca societatile de stat au pierderi, ceea ce face putin probabila privatizarea cu succes, potrivit omului de afaceri Stefan Vuza, proprietarul grupului industrial Serviciile Comerciale Romane (SCR), care a participat la licitatia Oltchim cu doua din companiile sale.

"Practic, nu privatizarea e problema, ci faptul ca aceste privatizari merg in pierdere. FMI cere ca sa se scada arieratele, pierderile acestor companii de stat. Subiectul este limpede: pot aceste companii sa mearga pe profit? In Romania, nu. In Romania, managementul de stat este cel pagubitor. Rezulta ca FMI, in continuare, va insista sa terminam cu companiile care au pierderi sau sa se puna manageri privati", a declarat Vuza, pentru Ziare.com.

Cum se poate face o privatizare eficienta

Solutiile pentru redresarea si privatizarea societatilor de stat cu pierderi nu sunt prea numeroase. Potrivit lui Bogdan Glavan, una dintre acestea ar putea fi oferirea companiilor angajatilor.

"Miza privatizarii este sa transfer aceste companii, aceste resurse, de la stat catre proprietari privati. Se poate face foarte rapid, peste noapte, fara nici un fel de licitatie, fara nici un fel de investitor strategic: se pot da aceste companii angajatilor. Ei ar putea cauta cea mai buna solutie, pentru ca ar fi proprietari. Daca interesul ar dicta s-o vanda la fier vechi sau daca interesul ar dicta sa produca mai departe sau s-o vanda, evident c-o vor vinde cui va da mai mult. In asta consta farmecul capitalismului", a explicat profesorul de economie.

In prezent, Oltchim, de exemplu, nu poate fi vanduta deorece este, practic, insolventa, iar nici un investitor strategic nu va dori sa plateasca datoriile imense. "Cine va veni acolo va veni doar fiindca statul va ierta, va scuti, va mai pune o facilitate. Viitorul proprietar il va avea co-proprietar pe stat, deci nu este o privatizare de succes", a precizat Glavan.

Pentru a avea o sansa de succes, ar trebui realizata conversia datoriilor in actiuni, lucru deja aprobat de Comisia Europeana, insa impiedicat de actionarii minoritari PCC. Insa, in opinia lui Stefan Vuza, germanii vor accepta, in cele din urma, aceasta solutie.

"Concret, Oltchim nu poate produce mai mult de 30 de milioane de euro profit pe an. In zece ani, inseamna 300 de milioane. Daca Oltchim are datorii mai mari de 300 de milioane, nu vine nimeni sa munceasca, ca sa castige in anul 11. O sa fie conversia datoriilor in actiuni, pentru ca PCC isi va da acordul, si nu se va mai vinde la 13 sau la 45 de milioane de euro, cat a dat Diaconescu, ci la 200 de milioane de euro", a subliniat omul de afaceri.

Bursa, o solutie?

Desi privatizarea prin oferte initiale sau secundare pe Bursa de Valori Bucuresti ar avea avantajele sale, cel mai important fiind transparenta, acest lucru nu ar fi posibil pentru societatile cu pierderi si datorii, potrivit lui Iulian Panait, directorul firmei de brokeraj KTD Invest.

"In bursa s-ar obtine un pret foarte mic. Oltchim este o companie cu o situatie dificila, datoriile depasesc valoarea activelor, prin urmare are capital negativ, este pe pierdere, compania are activitatea sistata. Este destul de putin probabil ca investitorii de portofoliu la bursa sa fie tentati sa plateasca un pret mai mare decat cel de fata", a explicat Panait, pentru Ziare.com.

Avantajul unei negocieri directe, idee vehiculata de Guvern, ar fi introducerea in contractul de privatizare a unor clauze legate de continuarea activitatii pe o anumita perioada, mentinerea unui anumit numar de angajati, precum si alte clauze legate de dezvoltarea companiei, lucru ce nu ar fi posibil la privatizarea prin bursa.

In privinta CFR Marfa, Panait este de parere ca o parte din transportul de acest gen ar trebui sa ramana sub controlul statului, dar precizeaza ca exista operatori privati in Romania.

In schimb, operatorul aerian Tarom ar trebui intai restructurat, iar apoi privatizat. "Aproape similar ca si in cazul Oltchim, statul trebuie sa restructureze Tarom, s-o transforme intr-o companie eficienta si profitabila si de abia atunci poate sa obtina un pret bun pe ea. Asa cum arata acum, listarea la bursa nu cred ca ar fi un succes", a explicat Panait.

Singura companie de stat care ar putea avea succes pe bursa ar fi Hidroelectrica, dupa iesirea din insolventa.

"Hidroelectrica este o companie care s-ar bucura de interesul investitorilor, care, daca ar functiona corect, este imposibil sa nu fie profitabila. Investitorii la bursa ar fi dispusi sa subscrie la aceasta oferta pe care o va face statul roman, dupa ce ea iese din insolventa", a conchis Panait.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#privatizare Oltchim, #Dan Diaconescu privatizare Oltchim, #privatizare CFR Marfa, #privatizare Tarom , #privatizare