Standard & Poor's a mentinut ratingul Romaniei. Dar face o radiografie dura a economiei si lanseaza mai multe avertismente

Sambata, 01 Septembrie 2018, ora 13:53
3192 citiri
Standard & Poor's a mentinut ratingul Romaniei. Dar face o radiografie dura a economiei si lanseaza mai multe avertismente
Foto: Facebook/Standard & Poor\'s

Agentia de rating Standard & Poor's a mentinut atat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, cat si perspectiva stabila.

Potrivit comunicatului S&P, ratingul acordat Romaniei este sprijinit de nivelul moderat al datoriei externe si de perspectivele solide de crestere.

Cu toate acestea, PIB per capita a fost in 2017, conform estimarilor, de 10.000 dolari, al doilea cel mai scazut din Uniunea Europeana. Nivelul redus al veniturilor si avutiei constrang ratingul Romaniei, alaturi de alti factori, precum deficitul bugetar, slaba eficienta institutionala si guvernamentala, precum si incertitudinea politica.

"Pana acum consideram ca politicile actualului Guvern sunt predominat orientate pe termen scurt, concentrandu-se pe spatiul fiscal disponibil, pentru a majora salariile in sectorul public si pensiile. Lipsesc initiativele de reforma structurala in detrimentul retelei de infrastructura invechite si sistemului educational subperformant. Pe termen mediu, lipsa progreselor in aceste domenii ar putea afecta cresterea economica si ar putea descuraja investitorii straini", noteaza S&P.

Politica monetara a rezistat presiunilor politice. Banca Centrala a Romaniei a majorat ratele dobanzilor pentru a ancora asteptarile inflationiste si a ajuta la dezamorsarea riscurilor supraincalzirii economiei, pe fondul masurilor fiscale expansioniste, apreciaza S&P.

Agentia avertizeaza ca sporesc riscurile la adresa cadrului institutional, deoarece se intensifica eforturile politice de a interfera cu independenta sistemului judiciar. "Astfel de interferente ar putea deteriora increderea investitorilor", sustine S&P.

"Perspectiva stabila atribuita ratingului Romaniei reflecta opinia agentiei ca, desi politicile raman turbulente si devin din ce in ce mai interventioniste, actualele metode de control si echilibrare vor fi suficient de robuste pentru a rezista incercarilor politice de a interfera in independenta institutiilor. In plus, desi estimam ca deficitele Romaniei de cont curent si bugetar vor ramane ridicate, ca rezultat al politicii fiscale pro-ciclice a Guvernului, ne asteptam ca datoria guvernamentala generala si externa sa creasca doar gradual in urmatorii doi ani, impiedicand o incetinire majora a economiei", se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.

Avertismentele agentiei de rating

S&P ar putea revizui in crestere ratingurile Romaniei daca mediul institutional se stabilizeaza si Guvernul face progrese mai sustinute in domeniul consolidarii bugetare, pune in mod ferm datoria generala guvernamentala neta pe o traiectorie descendenta si intareste cadrul de guvernanta, ceea ce va avea ca rezultat finante guvernamentale si crestere macroeconomica mai stabile si mai predictibile, apreciaza S&P.

De asemenea, agentia ar putea revizui in scadere calificativele acordate Romaniei daca observa o erodare a independentei institutiilor cheie, care submineaza increderea in stabilitatea verificarilor si echilibrelor, care vor accelera turbulentele publice si vor reduce increderea investitorilor. Mai mult, S&P ar putea lua in considerare o actiune negativa de rating daca modificarile politice vor duce la o crestere semnificativa a deficitelor, a datoriei si a costurilor de imprumut sau daca reapar dezechilibrele externe.

"Cresterea economiei romanesti a fost solida in ultimii ani, ajungand recent la un nivel mult peste potential, dar ar urma sa incetineasca in urma majorarii ratelor dobanzilor si a reducerii stimulentelor fiscale. Lipsa vizibilitatii privind agenda guvernamentala si frecventele revizuiri ale codului fiscal au afectat capacitatea oamenilor de afaceri de a-si face planuri pe termen lung. Pana in prezent, vedem ca politicile guvernamentale sunt predominant pe termen scurt, concentrand spatiul fiscal disponibil pe majorarea salariilor si a pensiilor din sistemul public. Initiativele de reforma structurale lipsesc, in detrimentul retelei de infrastructura in suferinta si a sistemului educational neperformant. Pe termen mediu, lipsa progreselor in aceste domenii ar putea afecta cresterea economiei si increderea investitorilor straini", avertizeaza agentia de evaluare financiara.

In 2018, avansul PIB-ului Romaniei va incetini la 4,3%, in urma normalizarii cresterii consumului si a moderarii cererii externe, previzioneaza S&P.

"Rata somajului in Romania a scazut anul trecut la 4,9%, dar a sporit lipsa fortei de munca calificate. Mai mult, daca va continua cresterea rapida a salariilor, castigurile competitive ale Romaniei greu obtinute se vor eroda rapid. De asemenea, agentia crede ca vor fi necesare reforme structurale pentru asigurarea unei traiectorii de crestere economica mai robusta, mai degraba prin sprijinirea industriei decat pe dependenta de competitivitatea costurilor", apreciaza S&P.

"Pe termen mediu, ratele de crestere a PIB-ului vor converge spre cele care sunt mai mult in linie cu potentialul de crestere al Romaniei, in lipsa unor eforturi mai solide de adoptare a reformelor structurale. Estimam un avans anual mediu al economiei de 3,5% in perioada 2019-2021", se arata in comunicatul agentiei.

Citeste si Moody's avertizeaza Guvernul Dancila ca haosul fiscal si asaltul asupra justitiei alunga investitorii

Saptamana trecuta, agentia de rating Moody's a anuntat ca mentine calificativul BBB-/A-3 aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, reconfirmand astfel ratingul de tara, cu perspectiva stabila.

Si agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat, la inceputul lunii iulie, ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus", perspectiva asociata pentru ambele calificative fiind stabila, dar a avertizat ca deficitul bugetar s-ar putea adanci spre 3,4% din PIB in 2018 si 3,6% in 2019.

Plafonul de tara al Romaniei a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt in valuta si moneda locala a fost confirmat la "F3".

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, considera de bun augur faptul ca agentia de rating Standard & Poor's a reconfirmat ratingul si perspectiva stabila a economiei Romaniei, fiind o confirmare a faptului ca tara noastra ramane atractiva pentru investitorii straini.

"Consider de bun augur ca o a doua agentie reconfirma rating-ul si perspectiva stabila a economiei Romaniei. Este o confirmare a faptului ca suntem pe drumul cel bun cu masurile adoptate de Guvern si ca tara noastra ramane atractiva pentru investitorii straini", a afirmat Eugen Teodorovici intr-un comunicat remis, sambata.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Teodorovici rating Romania, #rating Romania Standard Poor s , #rating
Comentarii
Poza ORCA
ORCA
rank 5
Am luat nota de trecere 5. Era sa fim repetenti. Multumim PSD.