Consilierul economic al premierului Orban: Exista o dorinta puternica a Guvernului sa inceapa exploatarea gazelor din Marea Neagra

Joi, 24 Septembrie 2020, ora 12:10
3298 citiri
Consilierul economic al premierului Orban: Exista o dorinta puternica a Guvernului sa inceapa exploatarea gazelor din Marea Neagra
Sursa: Pixabay

Guvernul Romaniei doreste exploatarea resurselor de gaze din Marea Neaga si va trata cu atentie subiectul incepand din decembrie, pentru a nu exista discutii care sa afecteze aceste proiecte, a declarat, joi, Tanase Stamule, consilierul pe probleme economice al premierului Romaniei.

El a participat la conferinta online "Energia in priza", organizata de ziarul Bursa.

"In ceea ce priveste Marea Neagra, exista o dorinta puternica a Guvernului sa inceapa exploatarea gazelor de acolo, iar subiectul va fi tratat cu mare atentie incepand cu luna decembrie (cand vor avea loc alegeri parlamentare - n.r.), ca sa nu apara tot felul de discutii care nu sunt utile si care sa afecteze proiectul. Este prioritar pentru noi sa exploatam acele resurse", a spus Stamule.

El s-a referit si la importanta dezvoltarii retelelor de gaze pe teritoriul Romaniei.

"Avem suficiente rezerve sa acoperim Romania, insa, astazi, doar 30% dintre cetateni au acces la gaze. Se rezolva astfel si problema taierilor de paduri, pentru ca multi oameni inca folosesc lemne pentru a se incalzi", a precizat consilierul premierului.

Extinderea retelelor de gaz va duce inclusiv la o crestere a atractivitatii economice in localitatile care vor fi racordate, a mentionat el.

"Cand vin investitorii la Guvern, intreaba de cateva lucruri: prima intrebare, bineinteles, este daca exista autostrada in zona in care vor sa investeasca, iar urmatoarea intrebare este daca exista retele de gaz. De aceea este prioritate zero ca aceste retele sa ajunga in cat mai multe regiuni ale Romaniei, in paralel cu dezvoltarea retelei de autostrazi. Trebuie sa folosim gazele pe care le avem, pentru ca cine stie cum va evolua tehnologia in urmatorii zeci de ani si vom ramane cu ele nefolosite. O sa se avanseze tehnologic", a aratat Stamule.

In Marea Neagra romaneasca exista un potential de 200 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, insa marile proiecte sunt inghetate din cauza legislatiei din sectorul petrolier offshore.

OMV Petrom si ExxonMobil sunt parteneri egali in proiectul de explorare a zacamantului de mare adancime Neptun din Marea Neagra, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparatie, Romania produce in prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Anul trecut, Exxon si-a anuntat intentia de a se retrage din Romania. La randul lor, reprezentantii OMV Petrom au sustinut in mai multe randuri ca extractia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incerta, daca nu va fi modificata Legea offshore.

Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat in repetate randuri, inca de la preluarea mandatului, ca legislatia din sectorul petrolier offshore va trebui aprobata in Parlament prin consens politic, iar Guvernul nu va avea nicio initiativa in acest sens.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#economie, #Marea Neagra, #Exxon Mobile, #gaze naturale, #guvern, #Orban , #gaz