Sistemul bancar european, pus la pamant de criza?

Marti, 01 Iunie 2010, ora 12:12
3363 citiri
Sistemul bancar european, pus la pamant de criza?
Foto: Le Figaro

"Ar trebui sa ne temem de un nou soc bancar in Europa?" Aceasta este intrebarea care se afla pe buzele tuturor. Criza datoriilor, care nu scuteste niciun stat din zona euro, trezeste teama unei catastrofe, asa cum s-a intamplat in 2008.

In ciuda planului de finantare gigant, de 750 de miliarde de euro, pietele financiare se confrunta zi de zi cu efectul yo-yo.

In Lisabona, Madrid, Paris si Frankfurt, preturile pe bursa ale marilor grupuri financiare au cazut. Asa cum a anuntat chiar Banco Espirito Santo din Portugalia, unele banci din Europa de Sud se tem ca nu vor gasi finantare nici macar pentru activitatile lor de zi cu zi.

Temerile au crescut, vineri, in urma deciziei Fitch de a reduce ratigul Spaniei. Crahul din 2008 a aratat o criza de lichiditati - imposibilitatea de a obtine bani de la alte banci sau piete - ceea ce ar putea fi fatal pentru o banca, oricat de bine capitalizata ar fi ea. Marea intrebare este daca exista sansa de a fi, din nou, in pragul unei crize globale de lichiditate, asa cum s-a intamplat dupa falimentul bancii americane Lehman Brothers, in septembrie 2008?

Pana in prezent, este impropriu sa vorbim de o noua criza a sistemului bancar, desi o serie de indicatori arata tensiuni privind accesul la lichiditati de care bancile au nevoie in permanenta. Totodata, bancile sunt tot mai reticente in a se imprumuta reciproc, comenteaza Le Monde.

O alta dovada a acestor tensiuni este afluxul bancilor care contracteaza credite pe termen scurt de la Banca Centrala Europeana (BCE). Ca si in 2008, incapabile sa se refinanteze de pe piata interbancara deja secata, tot mai multe institutii apeleaza la aceste facilitati de refinantare.

A se imprumutata pe un termen de trei luni, cu o rata foarte scazuta a dobanzii, de 1%, este o metoda foarte populara si in crestere: 35 de banci au aplelat la aceasta metoda, la sfarsitul lunii mai, fata de 24 de banci care s-au imprumutat in acest mod la sfarsitul lui aprilie.

Cu toate acestea, aceste restrictii asupra lichiditatii pe termen scurt nu ar trebui sa fie dramatizate. Mai grav este, insa, ca ele se combina cu dificultati de finantare pe termen mediu si lung.

Dar aceste probleme raman, pentru moment, limitate la bancile "fragile" din zona euro, aflate in statele cele mai indatorate. Mai exact, daca bancile grecesti, portugheze si spaniole par a fi lipsite de "oxigen", cele mai puternice, ca BNP Paribas din Franta, nu se confrunta cu probleme reale de finantare.

Conturile bancilor ar putea suferi din nou

Potrivit unui raport al Bancii Centrale Europene, bancile din zona se vor confrunta cu un al doilea val de pierderi. Provizioane de 195 de miliarde de euro vor fi incluse in conturile lor pana la sfarsitul anului 2011.

Pe de alta parte insa, BCE crede ca, in zona euro, bancile au de ce sa isi faca griji si ar trebui sa stie ca se vor confrunta cu un al doilea val de pierderi legate de criza financiara, care se ridica la 90 miliarde de euro in 2010 si 105 miliarde de euro in 2011.

Aceasta este prima data cand BCE ofera o estimare cantitativa a deprecierilor potentiale pentru anul viitor. La aceste sume se adauga 238 miliarde de euro, valoare deja luata in evidenta, la sfarsitul anului 2009, conform Le Figaro.

In cele din urma, BCE estimeaza o depreciere a datoriilor si pierderilor potentiale in perioada 2007-sfarsitul anului 2010 la 515 miliarde de euro, o cifra revizuita in jos, in comparatie cu 553 de miliarde de euro, anuntata in decembrie.

In plus, raportul subliniaza faptul ca situatia se agraveaza pentru asiguratori: scaderea randamentelor la titlurile de stat afecteaza rentabilitatea investitiilor asiguratorilor, cum ar fi Allianz, AXA si Generali. In plus, dupa un trimestru neobisnuit, cu dezastre naturale (norul de cenusa, furtuna in Europa, cutremurul din Chile), ar trebui sa ne asteptam la o crestere a costurilor la aceste companii (fiind nevoite sa plateasca pagubitilor asigurarile).

Dar BCE nu se alarmeaza foarte tare, pentru ca randamentul mediu de capital pentru asiguratori a fost 10,8% in primul trimestru al anului, fata de 1,5% in al treilea trimestru al anului trecut. Pentru reasiguratori, acesta a crescut la 11,9% fata de 10,6%.

Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
#sistem bancar, #banci europene, #probleme banci , #banci faliment