Siegfried Muresan: PSD pune in scena o noua farsa politica, dupa ce a indepartat, de fapt, Romania de zona euro

Luni, 12 Martie 2018, ora 15:32 3603 citiri

Conventia votata la Congresul PSD privind aderarea Romaniei la zona euro pana cel tarziu in 2024 este "o noua farsa politica a partidului condus de infractorul Liviu Dragnea", acuza Siegfried Muresan de la Bruxelles, facand o analiza rece a regreselor actualei guvernari.

Europarlamentarul PMP aminteste ca, in decembrie 2016, adica momentul in care PSD si ALDE au preluat guvernarea, Romania indeplinea trei dintre cele cinci criterii principale de aderare la zona euro. Astazi, dupa un an de guvernare, Romania mai indeplineste doar doua criterii pe care este foarte aproape sa le incalce pana la finalul anului, atrage atentia Siegfried Muresan.

Europarlamentarul trece in revista un bilant deloc pozitiv al guvernarii din ultimul an, din perspectiva aderarii la zona euro.

Astfel, cele cinci criterii principale de convergenta privind aderarea la zona euro prevazute in Tratatul de la Maastricht sunt inflatia, nivelul deficitului si al datoriei publice, stabilitatea cursului de schimb, rata dobanzilor pe termen lung si compatibilitatea legislatiei bancii nationale cu legislatia europeana.

Dintre acestea, in decembrie 2016, Romania indeplinea criteriul privind inflatia, cel privind deficitul si datoria publica si criteriul privind ratele dobanzilor pe termen lung.

In oglinda, in ianuarie 2018, Romania a mai pierdut un criteriu, cel al inflatiei.

"Tratatul de la Maastricht prevede ca un stat indeplineste criteriul privind inflatia daca rata anuala este cu cel mult 1,5 puncte procentuale peste media celor mai bune trei rate ale inflatiei din Uniunea Europeana (UE).

Or, in ianuarie 2018, Romania a inregistrat o rata a inflatiei de 4,3%, cu circa patru puncte procentuale peste media celor mai bune trei rate, estimata la 0,1 - 0,4%. Ca o comparatie, in ianuarie 2017, deci cu un an inainte, Romania avea o rata a inflatiei de doar 0,1%. Ne-am intors, asadar, la situatia in care ne aflam in 2014, cand, la fel, indeplineam doar doua din cele cinci criterii de convergenta", explica Muresan.

Se poate, insa, si mai rau, avertizeaza acesta: "Mai ingrijorator este ca masurile populiste ale Guvernului PSD - ALDE pun in pericol si ultimele doua criterii pe care le indeplinim: criteriul privind deficitul si datoria publica si criteriul privind ratele dobanzilor pe termen lung".

In 2018, Guvernul nu va mai putea evita sa incalce tinta de deficit, dupa cum arata prognozele Comisiei Europene care estimeaza un deficit bugetar de 3,9% pentru acest an, spune Muresan.

De asemenea, si criteriul privind dobanzile pe termen lung este pus in pericol din cauza masurilor populiste ale PSD - ALDE, dupa cum avertiza in toamna si economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, mai precizeaza europarlamentarul.

"PSD spune una si alta face: in timp declara ca vrea sa ne duca in zona euro, ne indeparteaza tot mai mult de aderarea la moneda unica prin modul in care guverneaza tara.

Aderarea la zona euro se face cu masuri fiscale si economice solide, cu reducerea deficitului si a datoriei publice si implementarea de reforme structurale, nu cu declaratii goale ale lui Liviu Dragnea", este concluzia venita de la Bruxelles.

Sambata, in discursul de o ora si jumatate pe care l-a tinut in fata delegatilor PSD, Liviu Dragnea a anuntat lansarea in dezbatere a cinci conventii nationale la care vor fi invitati sa participe Presedintia, BNR, Academia Romana, partidele politice, mediul universitar, sindicatele, patronatele si societatea civila.

Prima dintre acestea este"Conventia Nationala pentru adoptarea monedei Euro pana in 2024". "

"Trebuie sa privim cu curaj inainte si sa intelegem ca acesta este un pas obligatoriu ca Romania sa se aseze pe locul sau meritat de la masa bogatilor Europei.In luna martie, Guvernul va aproba infiintarea Comisiei Nationale de Fundamentare a Planului National de Adoptare a Monedei Euro. (...) Avem ambitia ca in 2019, cand preluam presedintia UE, sa avem clar definit parcursul catre Euro", a spus Liviu Dragnea.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News