Sefa FMI, despre pretul petrolului: Rusii au doar de pierdut - cine castiga

Marti, 02 Decembrie 2014, ora 21:38
5332 citiri
Sefa FMI, despre pretul petrolului: Rusii au doar de pierdut - cine castiga
Foto: Bloomberg

Prabusirea pretului petrolului va impulsiona economia globala, dar pentru statele producatoare de energie, precum Rusia, reprezinta un risc major, sustine sefa FMI, Christine Lagarde.

"Pe baza unui calcul net-net, scaderea (pretului petrolului - n.red.) este, cel mai probabil, buna pentru economia globala", a spus Lagarde, la o reuniune de la Washington, in primul sau comentariu despre declinul pretului petrolului din ultima luna, potrivit Bloomberg.

Dar pentru economia Rusiei, scaderea este o "amenintare semnificativa", care "se adauga la fragilitatea si vulnerabilitatea sa, iar liderii de la Kremlin stiu asta. Ramane de vazut ce reactie va fi".

Rusia recunoaste: E lovita drastic de sanctiuni si de prabusirea pretului petrolului

Comentariile lui Lagarde subliniaza beneficiile, dar si pericolele care vin din cresterea productiei de petrol a SUA, care redeseneaza geopolitica mondiala, pe fondul unei cresteri economice internationale mai mici decat se anticipase.

Declinul cu 30% al pretului petrolului se traduce printr-o crestere de 0,8% pentru "cele mai dezvoltate economii" si "probabil cu 0,6% pentru Statele Unite", a declarat directorul FMI.

Petrolul si gazele naturale reprezinta 68% dintre exporturile Rusiei si 50% din bugetul federatiei. Moscova a pierdut deja aproape 90 de miliarde de dolari din rezervele sale actuale in acest an, echivalentul a 4,5% din economia sa.

In acelasi timp, rubla s-a devalorizat cu aproximativ 35% fata de dolar, incepand din luna iunie 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Lagarde FMI pret petrol, #scaderea pretului petrolului Rusia, #Rusia pret petrol pierderi , #FMI