Se vinde un conac boieresc superb de pe Dealul Mitropoliei. Suma uriasa cu care spera sa il dea proprietarii

Sambata, 31 Iulie 2021, ora 21:0011125 citiri
Se vinde un conac boieresc superb de pe Dealul Mitropoliei. Suma uriasa cu care spera sa il dea proprietarii
Casa Costa-Foru / Foto: Facebook/DincoloDeFatade

Casa boiereasca Costa-Foru, situata pe Dealul Mitropoliei, la 200 de metri de Piata Unirii, este de vanzare la 1,75 de milioane de euro. Conacul a fost deschis periodic publicului pentru evenimente culturale precum expozitii, recitaluri, performence-uri ori tururi ghidate.


Casa este monument istoric de clasa B, construita in anul 1894 dupa proiectul faimosului arhitect francez J.E. D'Alfonce de Saint Omer, la comanda familiei Costa-Foru. Timp de mai multe generatii, familia Costa-Foru avea sa dea personalitati proeminente societatii romanesti, in secolul al XIX-lea si la inceputul secolului XX.

Arhitectura exterioara este tipic frantuzeasca, incadrata de alee din piatra cubica in drumul spre Mitropolie.

Casa are 16 camere si 7 bai, fiind ridicata pe un teren de 492 de metri patrati.

Din 1894 si pana in anul 1935, in casa au locuit Maria Costa-Foru, nepoata bancherului bucurestean Christophi Zerlenti, si Constantin Gh. Costa-Foru, fiul primului rector al Universitatii din Bucuresti, ministrul justitiei din timpul domnitorului Alexandru I. Cuza, impreuna cu copiii lor.

Stilul nobiliar al casei se incadreaza in genul frantuzesc de "hotel particulier" de la sfarsitul secolului XIX, definit de tema ferestrelor colosale de la piano nobile al salonului, accentuate de lucratura decorativa in fier forjat.

Interiorul casei dateaza din epoca anilor 1900, cu modificari la sfarsitul anilor 1930. Stilul dominant este eclectic francez la etajele superioare, iar restructurarea etajelor inferioare arata influente maur-florentine.

Caracteristica principala este reprezentata de spatiul generos si elegant, luminat natural, tavanele decorate cu stucaturi, pardoselile in stil italienesc din gresie cu motive optice si battuto venetian, ancadramentele usilor cu frontoane sculptate, scara principala pardosita cu placi de marmura alba, rampa scarii cu elemente din fier forjat, decorata cu module monograme ce reprezentau initialele Mariei Costa-Foru.

Toate saloanele mari au seminee comandate si executate la Viena, unul dintre ele realizat din marmura neagra, si sobe de cahle, cu caracter de unicat. Sistemul de incalzire este completat de calorifere din otel, conectate la centrala termica.

Casa Costa-Foru a fost deschisa periodic publicului pentru diverse evenimente culturale, precum Noaptea Caselor, si a gazduit alte manifestari: expozitii, performence-uri, tururi ghidate, recitaluri.