RAPORT INS: Managerii estimeaza crestere moderata a activitatii in industria prelucratoare si comertul cu amanuntul

Luni, 29 Martie 2021, ora 10:40
1663 citiri
RAPORT INS: Managerii estimeaza crestere moderata a activitatii in industria prelucratoare si comertul cu amanuntul
Se preconizeaza cresterea volumului productiei FOTO Pixabay.com

Un raport al Institutului National de Statistica (INS) arata ca managerii estimeaza pentru perioada martie-mai o crestere moderata a activitatii in industria prelucratoare si comertul cu amanuntul si o crestere a preturilor in comertul cu amanuntul si constructii. Din datele statistice mai reiese ca managerii se mai asteapta la o relativa stabilitate a numarului de salariati in industria prelucratoare si servicii.

Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Bode: Guvernul a discutat proiectul de suspendare temporara a operatorilor economici care incalca legea, chiar si dupa ce sunt amendati

"In cadrul anchetei de conjunctura din luna martie 2021, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va inregistra crestere accentuata (sold conjunctural +41%), in timp ce pentru activitatea de fabricare a articolelor de imbracaminte se va inregistra scadere (sold conjunctural -18%)", arata datele INS.

Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Potrivit estimarilor din luna martie 2021, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni crestere a volumului productiei (sold conjunctural +23%). Managerii estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +8%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere a acestora (sold conjunctural +17%).

Vesti proaste de la FMI. Pandemia a afectat mai mult decat se estimase economiile statelor lumii

"In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural +6%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural +4%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +12%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +31%)", mai arata datele INS.

Conform estimarilor din luna martie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste scadere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -9%). In sectorul de servicii se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +3%).

Specialistii estimeaza un ritm mediu anual de crestere economica de 4,7% pentru intervalul 2021-2024.

Ritmul mediu anual de crestere economica estimat pentru perioada 2021 - 2024 este de 4,7%, cu un varf in anul 2023 de 5%, iar pe partea ofertei cel mai dinamic sector va fi cel al constructiilor, potrivit Prognozei in profil teritorial, varianta de iarna, publicate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP).

"La nivel national, pentru perioada 2021-2024, ritmul mediu anual de crestere economica estimat este la 4,7% cu un varf in anul 2023 de 5%, an in care este de asteptat a se realiza o absorbtie mai consistenta a fondurilor europene. Pe partea ofertei, sectorul cel mai dinamic va fi cel al constructiilor pentru care se prevede un ritm mediu anual al valorii adaugate brute de 8,1%, in concordanta cu cresterea estimata pentru investitii", arata documentul citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#industria prelucratoare, #angajati, #cresteri, #manageri , #comert