Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Scutul antigrindina nu face fata fenomenelor meteo extreme din ultima vreme. Furtuna din Prahova a avut puterea a doua bombe atomice, spune directorul AASNA

Luni, 06 Mai 2019, ora 11:21
17371 citiri
Scutul antigrindina nu face fata fenomenelor meteo extreme din ultima vreme. Furtuna din Prahova a avut puterea a doua bombe atomice, spune directorul AASNA
Foto: Arhiva Pixabay

Mai multi fermieri din Prahova - de la Dealu Mare pana la Urlati - s-au trezit, saptamana trecuta, cu viile batute de piatra, chiar daca ele se afla intr-o zona protejata, cel putin in teorie, de scutul antigrindina al Ministerului Agriculturii.

Revoltati, fermierii - care isi stiau culturile la adopost - au postat pe retelele de socializare imagini cu prapadul, intrebandu-se ce productie vor mai scoate in aceasta toamna si din ce vor mai face vin.

In loc sa le explice oamenilor de ce sistemul antigrindina nu i-a protejat, ministrii Cabinetului Dancila au transformat totul intr-o disputa politica. Mai exact, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu (ALDE), s-a grabit sa ceara demisia celor care se fac vinovati pentru ca nu s-a intervenit prompt cu rachete antigrindina.

In replica, ministrul Agriculturii, Petre Daea (PSD) - responsabil de functionarea Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor - a spus ca s-a tras cu rachete antigrindina, dar ca acestea nu au facut fata.

Niciunul dintre ministri n-a facut, insa, ceea ce ar fi trebuit: Sa le spuna romanilor de ce rachetele antigrindina n-au facut fata, cine e de vina si, mai ales, ce masuri vor lua pentru ca dezastrul sa nu se repete.

Cum se formeaza grindina si cum o combate Ministerul Agriculturii

Directorul Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, Gheorghe Caunei, a explicat pentru Ziare.com cum s-a intervenit in timpul furtunii de pe 30 aprilie.

Grindina se formeaza in interiorul unor nori numiti cumulonimbus, care pot capata o inaltime (intindere pe verticala) de peste 10 kilometri.

Inainte de toate, in partea superioara a norului, se formeaza un bob de mazariche moale (nucleu de grindina) care, apoi, este transportat de curenti in sus si in jos, in interiorul norului. In timpul calatoriei sale prin nor, bobul este acoperit de staturi de gheata si se uneste cu alte formatiuni similare. Iar dupa ce devine suficient de greu, bobul de grindina isi incepe caderea spre suprafata pamantului.

Ceea ce fac angajatii sistemului national antigrindina este sa traga in norii cumulonimbus - inainte ca in interiorul acestora sa se formeze grindina mare - cu rachete care elibereaza iodura de argint. Aceasta creeaza si mai multe nuclee de grindina. Pana la urma, numarul nucleelor este atat de mare incat apa din nor nu le mai este suficienta sa creasca. In consecinta, nucleele sau "pietrele" raman la dimensiuni reduse si cad pe pamant fara a mai produce pagube.

"Ne-am luptat cu o supercelula noroasa, cu puterea a 2 bombe atomice"

Directorul Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, Gheorghe Caunei, a explicat pentru Ziare.com cum s-a intervenit in timpul furtunii de pe 30 aprilie.

"Sistemul nostru antigrindina este organizat in unitati. Fiecare unitate are, la randul ei, puncte de combatere. Iar fiecare punct de combatere are mai multe puncte de lansare (de unde se trag rachetele cu iodura de argint - n.red.).

In zona Prahova - la care ne referim acum - sistemul astfel organizat protejeaza circa 200.000 de hectare de culturi.

In dupa-amiaza zilei de 30 aprilie, a patruns, mai intai, in aceasta arie de protectie o celula (noroasa -n.red.) pe care noi am neutralizatat-o, fara probleme, potrivit procedurilor noastre.

Problema acolo a fost alta. Inainte sa intre in zona de protectie - deci inainte sa putem interveni asupra lor - trei celule care se apropiau dinspre Bucuresti s-au unit si au creat o supercelula. Aceasta avea o dimensiune iesita din comun si puterea a doua bombe atomice", a declarat Gheorghe Caunei.

Directorul Sistemul Antigrindina a spus ca si asupra acelei celule s-a intervenit, dar ca nu a putut fi neutralizata.

"Situatia, in acest caz, a fost destul de delicata. In supercelula aceasta, care avea forma de potcoava, se formase deja grindina mare, de 7,6 centimetri. Daca am fi lovit-o puternic in zona mediana, riscam sa provocam o cadere de grindina mare in zona de protectie, iar asta ar fi fost catastrofal.

Asa ca celula a fost lovita in colturi, incercandu-se devierea ei in afara zonei de protectie. Per total, actiunile au dus la diminuarea grindinei, iar celula a ajuns, pana la urma, sa se descarece in Buzau, pe munte, nu peste culturile oamenilor.

Este adevarat ca a cazut grindina si in zona de protectie, dar ea a fost de dimensiuni mult mai mici decat ar fi fost daca nu s-ar fi intervenit asupra supercelulei", a mai declarat Gheorghe Caunei.

Directorul Sistemului Antigrindina sustine ca singurul mod in care situatia putea fi prevenita era impiedicarea formarii supercelulei noroase. Dar pentru asta ar fi fost nevoie de inca doua puncte de lansare, care momentan exista doar pe hartie, in planurile Administratiei sistemului si ale Ministerului Agriculturii.

Gheorghe Caunei spune ca oamenii sai au actionat ca la carte, pe 30 aprilie. Din pacate - apreciaza directorul - nu toate fenomenele naturale pot fi controlate in proportie de 100%. La urma urmei, nici americanii n-au reusit inca sa stapaneasca puterea norilor cumulonimbus, care creeaza tornade devastatoare in SUA.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#sistem antigridina Gheorghe Caunei, #Gratiela Gavrilescu Petre Daea gridina, #grindina Dealu Mare 2019 vie distrusa , #agricultura