Val de scumpiri peste cele anticipate in Romania. Premierul se lauda ca economia "va dudui"

Marti, 25 Mai 2021, ora 22:15
5314 citiri
Val de scumpiri peste cele anticipate in Romania. Premierul se lauda ca economia "va dudui"
Rata inflatiei va fi mult peste asteptari FOTO Pixabay.com

In timp ce BNR anunta ca romanii vor fi loviti de un val de scumpiri mult peste cele anticipate initial de banca centrala, premierul Romaniei, Florin Citu, spune ca economia va inregistra o crestere record.

BNR a aratat intr-un raport ca rata anuala a inflatiei este asteptata sa urce vizibil peste limita de sus a intervalului tintei in a doua parte a anului curent, pana la 4,1% in decembrie 2021, fata de 3,4% in prognoza precedent.

"In ceea ce priveste evolutiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au discutat indelung noul pattern anticipat al inflatiei, aratand ca acesta este sensibil mai inalt pe termen scurt decat in proiectia anterioara, si in mai mica masura pe cel de-al doilea segment al orizontului proiectiei. Astfel, rata anuala a inflatiei este asteptata sa urce vizibil peste limita de sus a intervalului tintei in a doua parte a anului curent, pana la 4,1% in decembrie 2021, fata de 3,4% in prognoza precedenta, pentru ca in debutul anului viitor sa revina, dar sa si ramana ulterior in jumatatea superioara a intervalului - in apropierea nivelului de 3,0% -, usor peste valoarea de 2,8% anticipata anterior pentru luna decembrie 2022", se arata in minuta BNR.

Oficialii bancii nationale remarca faptul ca s-a observat ca inrautatirea perspectivei pe termen scurt a inflatiei este din nou atribuibila aproape integral actiunii curente si viitoare a factorilor pe partea ofertei, influente inflationiste mai pronuntate decat in prognoza precedenta fiind asteptate in actualul context din evolutia preturilor combustibililor, energiei electrice si gazelor naturale.

Acestea vor genera insa usoare efecte de baza dezinflationiste in 2022 - complementare celor majore decurgand din scumpirea energiei electrice in luna ianuarie 2021 si din ascensiunea cotatiei petrolului din primul trimestru al anului curent, au remarcat membrii Consiliului, cresterea ratei anuale a inflatiei deasupra intervalului tintei avand, prin urmare, un caracter temporar.

Se scumpesc materiile prime din agricultura, se scumpeste si mancarea

"Influente in dublu sens pe orizonturi diferite de timp, dar similare ca intensitate celor previzionate anterior, sunt asteptate sa mai vina din evolutia pretului produselor din tutun, precum si din trendul ascendent al cotatiilor internationale ale unor materii prime agro-alimentare, resimtit prioritar la nivelul inflatiei de baza", se mai arata in documentul bancii centrale.

De asemenea, impactul inflationist al tuturor acestor factori ar putea fi insa mai intens si mai de durata, inclusiv prin efectele lor indirecte, au atentionat membrii Consiliului, evocand in mod repetat cresterile sincronizate in accentuare ale cotatiilor multor materii prime si blocajele in lanturile de productie si aprovizionare, de natura sa accelereze inflatia pe plan mondial.

"Exista totusi premise favorabile pentru productii agricole foarte bune pe plan intern, cel putin pe anumite segmente, cu potentiale consecinte pozitive asupra preturilor unor produse agroalimentare, au semnalat unii membrii ai Consiliului, in timp ce, in cazul preturilor gazelor naturale si energiei electrice sunt mai degraba posibile dinamici relativ mai ridicate, inclusiv in contextul rigiditatii manifestate recent de ofertele de pe piata libera", se mai arata in raport.

S-a apreciat ca potentialul acestor riscuri de a afecta durabil anticipatiile inflationiste pe termen mediu si de a genera astfel efecte secundare, in eventualitatea materializarii lor, ramane totusi scazut, reclamand insa monitorizarea atenta a tuturor evolutiilor.

Potrivit BNR, s-a observat ca usoare efecte inflationiste sunt asteptate si din partea dinamicii preturilor importurilor non-energie, iar pe termen scurt, asemenea influente vor veni probabil suplimentar din cresterea abrupta a cererii de servicii odata cu ridicarea restrictiilor de mobilitate, eventual confruntata cu constrangeri pe partea ofertei.

Analistii financiari prevad si ei o crestere a preturilor

Analistii financiari din cadrul asociatiei CFA Romania spun ca rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni, mai 2022/mai 2021, a inregistrat o valoare medie de 3,53%.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2022/mai 2021) a inregistrat o valoare medie de 3,53%. In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 80% dintre participantii la sondaj prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9470, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0062 lei pentru un euro", spun analistii financiari.

Acestia anticipeaza ca impactul economic al coronavirusului se va resimti inclusiv in anul 2022, iar cea mai mare pondere chiar pana in trimestrul IV al anului 2022.

"In contextul revenirii ratei inflatiei, sondajul prin intermediul evolutiei anticipate a ROBOR 3M releva si posibilitatea majorarii cu 25 bps a ratei de dobanda de politica monetara in urmatoarele 12 luni", declara Adrian Codirlasu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Economia "va dudui"

In tot acest timp, prim-ministrul spune ca economia va creste anul acesta peste asteptari, intre 6% si 9%.

"Din punctul nostru de vedere, cum se vad lucrurile pentru noi, nu e numai ca o spun eu, cam toate institutiile internationale, agentiile de rating si-au revizuit estimarile pentru Romania, toate in crestere. Deci arata ca economia va creste anul acesta peste asteptari, intre 6% si 9% sunt estimarile. Deci, sunt estimari mari, avem Goldman Sachs care spune 9%, altii care spun cam 6%, deci acolo suntem fata de ceea ce aveam la inceputul anului", a declarat Florin Citu la Radio Guerrila.

Corelare intre cresterea economica si scumpiri

Potrivit expertilor, cu cat economia va iesi mai repede de sub semnul pandemiei, cu atat tara noastra va cunoaste scumpiri mai accentuate pentru ca va crestere cererea de servicii si produse.

"Pe ianuarie si februarie incepuseram pe o decelerare a salariului, insa in martie a revenit. Acum inflatia va creste in continuare. Crescand salariile, este totusi cerere pentru bunuri. Acum, ce contribuie la aceste crestereri sunt liberalizarea economiei, adica cu cat se scot mai mult aceste restrictii sanitare, va creste cererea de bunuri, cresterea de salarii, de asemenea, dar si cresterea preturilor la marfurile de pe pietele externe a crescut. Iar pentru unele marfuri sunt maxime istorice. Asta se traduce in rate de inflatie mai mari", a declarat Codirlasu pentru Ziare.com.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#scumpiri Romania, #crestere economica, #crestere inflatie , #stiri economice