Scrisoarea de intentie catre FMI: La ce se angajeaza Guvernul

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 14:27
2547 citiri
Scrisoarea de intentie catre FMI: La ce se angajeaza Guvernul
Foto: in2eastafrica.net

Autoritatile romane isi reafirma angajamentul pentru programul economic sustinut de Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si Banca Mondiala (BM).

"Punerea in aplicare a programului a fost buna in majoritatea domeniilor, dar reformele structurale continua sa progreseze lent", se arata in scrisoarea de intentie cu FMI, formulata dupa ce-a de-a sasea evaluare a acordului.

"Ne asteptam ca in acest an cresterea sa ramana modesta, dupa ce economia s-a contractat in ultimul trimestru al anului 2011 si primul trimestru al anului 2012. Revenirea ramane vulnerabila la dificultatile de pe pietele financiare internationale, astfel ca este necesara implementarea unor politici ferme pentru a ne proteja de riscuri", se mai mentioneaza in documentul publicat pe site-ul institutiei.

Executivul estimeaza un avans al produsului intern brut de aproximativ 1%, mai putin de cat era anticipat anterior, din cauza cererii externe scazute, a absorbtiei reduse de fonduri europene, si a recoltelor destul de mici.

De asemenea, Guvernul cere amanarea privatizarii companiilor Hidroelectrica si Romgaz pana in 15 martie 2013.

In scrisoarea de intentie se mentioneaza ca toate angajamentele au fost indeplinite, cu exceptia celui legat de arierate, care au crescut in cazul autoritatilor locale.

"Ne-am indeplinit toate criteriile structurale de performanta la data de 30 iunie 2012. Preturile la energia electrica au crescut cu 5%, a fost lansata o licitatie pentru furnizarea de software pentru integrarea sistemul de raportare contabila cu sistemul de plati al Trezoreriei, sunt pregatite amendamente la legislatia din domeniul sanatatii", se precizeaza in scrisoarea de intentie.

Pentru acest an, Guvernul isi mentine intentia de a cobori deficitul fiscal sub 3%, in termeni ESA. Aceasta tinta va fi indeplinita prin scaderea cheltuielilor publice si printr-o colectare mai buna a taxelor.

De asemenea, Guvernul da asigurari ca este pregatit sa ia masuri suplimentare necesare pentru a asigura realizarea obiectivele mentionate

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#scrisoare intentie FMI, #Ponta scrisoare intentie FMI, #Guvern scrisoare intentie FMI , #FMI