Scenariile in care euro s-ar putea rupe si cele in care s-ar putea salva

Vineri, 10 Martie 2017, ora 14:21
8212 citiri
Scenariile in care euro s-ar putea rupe si cele in care s-ar putea salva
Foto: Ziare.com

Europa, Uniunea Europeana, moneda euro, viitorul europenilor - toate sunt discutate in ultimele luni si cu precadere in ultimele saptamani, cu ingrijorare, de locuitorii continentului si nu numai. Dar cum s-ar putea "rupe" moneda unica si cum s-ar putea "salva" ea?

Sa vorbesti despre ruperea euro este din nou la moda, scrie Bloomberg.

Sursa citata subliniaza ca, in conditiile in care populisti precum Marine Le Pen incearca sa ajunga la putere, iar popularitatea monedei unice este in declin, bancherii si investitorii spun ca nimic nu poate fi exclus.

In acelasi timp, euro a supravietuit deja mai multor momente dificile, incepand cu introducerea sa, in anul 1999, elitele economice si politice aratandu-se disponibile sa faca orice este nevoie pentru a sustine moneda.

Bloomberg face un exercitiu de imaginatie si trece in revista trei scenarii care ar putea duce la ruperea euro si trei in care moneda ar putea sa iasa si mai intarita din valul populist, impreuna cu sansele procentuale ca acel lucru sa se intample.

Trei cai in care euro s-ar putea rupe

1. Le Pen castiga in Franta

Dupa ce scandalurile i-au lovit adversarii, Marine Le Pen dovedeste ca sondajele de opinie se insala, castigand al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Apoi, Le Pen convoaca un referendum - care are succes in cele din urma - privind renuntarea la moneda euro.

Incepe o uriasa deplasare de capital nu doar in Franta, ci si in Italia, unde s-a dezbatut pe seama referendumului privind euro. Sunt introduse controale ale capitalului. Nedescurajata, Le Pen reintroduce francul, iar valoarea noii monede scade. Se instaureaza haosul pe pietele financiare.

Fara a mai putea sustine ca euro este ireversibila, alte guverne din zona euro urmeaza Frantei, lasand doar un nucleu de tari din nordul Europei cu o moneda comuna.

Sanse: 15 la suta. "O victorie a lui Le Pen la alegerile prezidentiale ar duce probabil la parasirea uniunii monetare europene de catre Franta, iar fara aceasta tara, este putin probabila supravietuirea zonei euro", spune Joerg Kraemer, economist sef la Commerzbank.

2. Italia devine eurosceptica

Sistemul bancar al Italiei este deja pe marginea prapastiei, iar autoritatile de reglementare europene ar putea da lovitura decisiva. Noul guvern al lui Paolo Gentiloni ar urma sa impuna controale de capital, inainte de a demisiona.

Dupa ani de crestere economica sub medie, somaj si crize financiare intermitente, Italia devine eurosceptica, iar miscarea Cinci Stele castiga urmatoarele alegeri si formeaza o coalitie cu Liga Nordului, pe o platforma comuna pentru a aduce inapoi lira. In cele din urma, in acest scenariu, bancile sunt nationalizate, iar un referendum le da castig de cauza euroscepticilor, punand capat unei perioade de 18 ani de apartenenta la moneda unica europeana.

Sanse: 30 la suta. "Italia, si nu Grecia sau Franta, este cea mai predispusa sa doboare moneda unica europeana", spune Jim Mellon, presedinte al Burnbrae Group.

3. Grecia nu mai suporta

Creditorii cer si mai multe reduceri de pensii, iar Guvernul Alexis Tsipras convoaca alegeri anticipate, argumentand ca aceste masuri nu au facut parte din planul de salvare convenit in anul 2015. Miscarea lui Tsipras il ajuta sa recapete electoratul si sa castige alegerile cu promisiunea explicita de a pune capat austeritatii.

Insa Tsipras nu se bucura de prea mare empatie in afara tarii, din cauza valului de populisti care forteaza guvernele din alte tari ale zonei euro dornice sa puna piciorul in prag in chestiunea greaca. Doar ca Atena nu mai ezita de data asta, deschizandu-se drumul pentru iesirea din zona euro.

Sanse: 50 la suta. "Implozia zonei euro este tot mai aproape. Cele mai vulnerabile sunt Italia, Franta, Portugalia si Grecia. Ma astept ca una sa plece in urmatoarele 18 luni. Nu vor fi avertismente sau negocieri", spune Jim Mellon.

Trei cai in care euro ar putea fi salvat

1. O criza globala aduce Europa laolalta

Preocuparea Europei este legata de crizele de dincolo de Atlantic si de la granita estica a continentului. Presedintele american Donald Trump incepe un razboi comercial cu Germania, in timp ce presedintele rus Vladimir Putin incepe sa testeze granitele NATO din est.

Germania se confrunta cu cea mai mare criza existentiala de la Al Doilea Razboi Mondial, iar cancelarul Angela Merkel cade de acord asupra unei uniuni fiscale cu restul zonei euro, in schimbul unei discipline bugetare sub autoritatea germana.

Marele Targ, semnat sub Arcul de Triumf francez, pune capat anilor de ambiguitate cu privire la legaturile financiare care tin laolalta blocul monetar, iar euro creste.

Sanse: 10 la suta. "Lucrurile sunt mai grele acum si ar fi si mai dificil ca tarile nord-europene sa accepte o datorie comuna cu tarile mai slabe", sustine Nick Kounis, ABN Amro.

2. Schulz castiga in Germania

Pe masura ce se intensifica criticile pentru politica de refugiati a lui Merkel, Germania ajunge la concluzia ca este in sfarsit vremea pentru schimbare. Angela Merkel nu reuseste sa castige un al patrulea mandat de cancelar si este inlocuita de candidatul social-democrat Martin Schulz.

Acesta se dovedeste mult mai dispus sa tolereze o politica fiscala relaxata, iar creditorii europeni relaxeaza tintele de austeritate ale Greciei. Schulz isi reafirma sustinerea pentru obligatiunile euro si, usurati ca incheie 2017 cu UE in continuare intacta, ceilalti lideri ii dau unda verde.

In cele din urma, politicile economice ale lui Schulz ii multumesc atat pe contribuabilii germani, cat si pe premierul grec Alexis Tsipras, si reduc tensiunile cu Administratia Trump, salvand atat Grecia, cat si zona euro.

Sanse: 25 la suta. "Tonul ar putea fi diferit (de al lui Merkel), dar nu cred ca deodata vor incepe sa implementeze obligatiunile euro si un ministru european de Finante. Este putin probabil", spune Nick Kounis.

3. Ii dau in cele din urma de capat

Le Pen pierde, Grecia isi indeplineste obligatiile, bancile italiene se clatina, iar Merkel castiga, prelungindu-si statutul ca lider de facto al zonei euro. Eliberati de presiunea anului electoral turbulent al Europei, Merkel si ceilalti lideri discuta crearea unui Minister de Finante pentru zona euro, insa intr-o perioada de cativa ani.

In fiecare an se creeaza o mini-criza in Grecia, insa exista mereu un acord de ultima oara, iar economia greceasca se imbunatateste treptat. La 10 ani de la primul imprumut pentru Grecia, in 2020, zona euro este in continuare intacta, iar tot mai multe tari vor sa adere. Inca nu exista o unitate fiscala, dar acest lucru poate sa astepte.

Sanse: 70 la suta. "Acesta este cel mai probabil scenariu", mai spune Nick Kounis.

Financial Times: Incepe sa se contureze ceva de necrezut - ruperea Europei

Se rupe UE? Europa cu doua viteze trimite acasa romanii? "Se deschide Cutia Pandorei" Interviu

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#scenarii rupere zona euro, #scenarii salvare euro, #scenarii moneda unica euro , #zona euro