Scandalul gazelor de sist se reaprinde: O companie ofera 6% din profit celor care stau pe rezerve

Luni, 29 Septembrie 2014, ora 15:28
3851 citiri
Scandalul gazelor de sist se reaprinde: O companie ofera 6% din profit celor care stau pe rezerve
Foto: The Sunday Times

Una dintre cele mai mari companii britanice este acuzata ca mituieste proprietarii sub ale caror proprietati se gasesc gaze de sist, dupa ce a anuntat ca le ofera acestora pana la 6% din profit.

Jim Ratcliffe, un industrias in varsta de 61 de ani care a fondat gigantul petrochimic Ineos, promite 6% din veniturile din gaze de sist proprietarilor de terenuri sau celor care vor fi afectati de activitatile extractive, intr-un efort de a lua ca exemplul industriei extractive din SUA care a creat astfel sute de milionari, arata The Guardian.

Situatia din SUA contrasteaza puternic cu cea din Marea Britanie, unde incercarile de a porni exploatarea gazelor de sist au fost intarziate de catre proprietari si gruparile ecologiste.

"Industria uita ca oamenii au preocupari legitime in legatura cu fracturarea care nu vor fi indepartate de cei care imbie cu bani cash. Simplul fapt ca incercarile de convingere nu au putut castiga disputa privind siguranta, dar ei trebuie sa cumpere acordul va arata oamenilor ca nimic bun nu poate veni daca lasi companiile extractoare sa castige".

La sfarsitul saptamanii trecute, Ineos a facut public un plan prin care proprietarii urmeaza sa primeasca 4% din profit, si inca 2% urmeaza sa fie oferite comunitatilor locale. Oferta depaseste oferta anterioara oferita de industrie de 1% si nu contravine legii britanice.

Compania estimeaza ca, in final, proprietarii si comunitatile locale vor primi aproximativ 2,5 miliarde de lire sterline.

Tom Crotty, director in cadrul Ineos, a declarat: "Suntem injurati daca o facem si injurati daca nu o facem. Ni se spune capitalisti lacomi sau ca oferim mita. De fapt, incercam sa replicam aici sistemul care exista in SUA". Aceasta oferta substantiala oferita comunitatilor locale a luat prin surprindere intreaga industrie.

"Ca sa fie clar, propunerea Ineos se refera la faza de transformare a gazului natural din gaz de sist, care se va intampla abia peste cativa ani. In aceasta faza ei se vor concentra pe activitatile de explorare si incercarea de a stabili cat din gazul de sist din acele zone poate fi recuperat cu profit", a spus Ken Cronin, director executiv al UK Onshore Oil & Gas.

Fracturarea este un proces care implica forarea in adanc, apoi pomparea unei solutii lichide sub presiune care elibereaza gazul din roca si-l face sa se ridice. Criticii spun ca fracturarea presupune injectarea in sol a unei mari cantitati de apa amestecata cu substante cancerigene care contamineaza sursele subterane de apa.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Marea Britanie proprietari profit gaze sist, #Marea Britanie proprietari bani gaze sist, #Marea Britanie proprietari sist profit , #gaze de sist