Sarea, comoara din adancurile Romaniei

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 20:30
36353 citiri
Sarea, comoara din adancurile Romaniei
Foto: Claudiu Padurean / RRA

Banala sare este poate singurul minereu care serveste si ca aliment. Este cunoscuta din timpurile cele mai vechi si a constituit multe secole elementul de baza pentru conservarea alimentelor, intr-o vreme cand congelatoarele nu existau si nici de pasteurizare nu se auzise.

Sarea, congelatorul inaintasilor nostri

Sarea a fost conservantul stramosilor. Carnea si pestele, atat de usor alterabile, erau pastrate in saramura sau sarate uscat si, apoi, svantate. Inca si astazi, pescarii, desi au congelatoare, prefera pestele sarat, ocna.

In Evul Mediu, comertul cu carne sarata era un bussines de varf, iar cine stia sa obtina sarea si sa conserve carnea sau pestele cu ajutorul ei, era un om facut. Viitorul domnitor Petru Rares fusese, in tinerete, unul dintre acestia.

El achizitiona pestele de pe langa Dunare, Prut si Marea Neagra, il sara dupa metode numai de el stiute si il transporta, cu carutele, tocmai in Polonia, acolo unde pretul era bun, iar scrumbia de Dunare sau delicioasa pastruga lipseau.

Romania ar putea da sare la toata planeta

Inca si azi mai este prospera extractia acestui minereu. Fara el, mancarea n-are gust, iar industria chimica n-ar fi fost ceea ce este.

Prin electroliza clorurii de sodiu, respectiv a sarii, se obtin concomitent doua produse valoroase: soda, la unul dintre electrozi si clor, la celalalt.

Este o productie din care, teoretic, n-ar trebui sa rezulte deseuri, iar practic rezulta foarte putine. Clorul este materie prima pentru transformarea etilenei in clorura de vinil, din a carui polimerizare se obtine policlorura de vinil, popularul "PVC".

Soda are o larga intrebuintare in industria hartiei, a lacurilor, vopselelor, sapunurilor, colorantilor, in pielarie, industria maselor plastice, a uleiurilor nealimentare, in industria sticlei si a geamurilor.

Romania dispune de zacaminte bogate: numai cel de la Slanic-Prahova ar fi capabil sa asigure nevoia de sare a intregii planete, pentru o perioada de 400 de ani.

Fara ocnasi, viata la suprafata ar fi fost grea

Zona salifera din tara noastra este uriasa. Ea se intinde pe o fasie lata de kilometri, care incepe pe malul drept al Oltului, la Ocnele Mari, si cuprinde toata partea subcarpatica a Munteniei si Moldovei cu saline in exploatare sau inchise la Doftana, Slanic Prahova, Targu Ocna, Cacica in Bucovina.

In Transilvania, masivele de sare cuprind salinele de la Praid, Ocna Dejului, Ocnele Romane (azi parasite), Turda, Ocna Muresului si Ocna Sibiului, de asemenea parasita.

In Maramures se afla cele mai vechi saline exploatate pe teritoriul nostru, iar in alte locuri cantitati mari de sare stau neexploatate, prin lacurile sarate: la Techirghiol, lacul Ocnele Mari, Amara, Telega, Sovata.

Sarea din tara noastra a fost totdeauna de calitatea exceptionala. Pentru puritatea sa, era foarte cautata in trecut, este si astazi. Comertul cu sare a fosat candva in Romania cam ce este astazi comertul cu petrol, desi cerea multa manopera. Nu conta: manopera o depuneau ocnasii.

Deficitara in Africa si in sudul Asiei, sarea constiuie o bogatie nu numai a Romaniei, ci a multor tari din Europa. Cea mai veche dintre toate exploatarile europene se afla la Wieliczka, in Polonia.

Un sanatoriu in sare

Mina de la Wieliczka are aproape un mileniu vechime si se desfasoare pe 9 nivele, cu galerii care insumeaza 300 de kilometri lungime, iar la adancimea de 200 de metri este instalat un sanatoriu subteran, pentru tratarea anumitor boli, privind sistemul respirator.

Wieliczka este inscrisa in patrimoniul UNESCO, atat ca monument istoric, cat si ca obiectiv turistic. Exploatand oportunitatile salinei, s-a amenajat, la adancimea de 125 de metri, o sala de conferinte subterana, de 1.000 locuri.

In spatiui subteran, stau de straja basoreliefuri si sculpturi in sare, executate de intelectualii ocnasi, de obicei surghiuniti pe motive politice. Tot ei au amenajat si o capela, inca functionala, artistic decorata.

Alte zacaminte europene se gasesc in Germania, Anglia, Franta, Elvetia, Italia, Spania. Fireste, nicaieri in Europa nu se mai extrage sarea cu ocnasi. Mecanizarea, automatizarea si robotizarea s-au impus, in cele din urma.

(Foto: Mina de la Wieliczka, sculpturi)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#sare Romania, #ocna sare, #exploatare sare, #resursa sare, #zacamant sare , #comert
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
Pitigoi , tu sa taci , ca maine ne trezim cu astia pe cap ca fabricam arme de distrugere si ramanem cu buzunarele goale ; noi suntem saraci , nu avem nimic , nu facem zgomot , nu deranjam si mergem in varful picioarelor ! esti nebun ?