Salvare sau executie pentru Grecia? Criza din Elada, prin ochii unei romance

Joi, 16 Iulie 2015, ora 13:29
6971 citiri
Salvare sau executie pentru Grecia? Criza din Elada, prin ochii unei romance
Foto: Hepta.ro

Planul de reforme pentru salvarea Greciei a trecut testul parlamentului elen, insa criza este departe de a se fi incheiat.

Atmosfera este in continuare tensionata in Grecia si elenii au pareri impartite legate de planul aspru convenit luni la Bruxelles, dupa un summit marataon, povesteste pentru Ziare.com Ana-Maria Cuciureanu, presedinte al Asociatiei Femeilor Romance din Grecia si director adjunct la Radio TV Unirea.

Cat de dramatica este situatia pentru grecii de rand

"Atmosfera este tensionata in momentul de fata, dominata de sentimente controversate impartasite de grecii care si-au pus sperante mari intr-un referendum inutil. Parerile sunt impartite in ceea ce priveste adoptarea unui nou program auster acordat de finantatorii europeni. Unii o vad ca pe o tradare din partea Guvernului actual, altii ca pe cel mai mic rau pentru care se putea opta in situatia actuala.

Grecii trec printr-o perioada dificila, stresanta si asteapta cu nerabdare un deznodamant care sa redea vietii cursul normal", puncteaza romanca.

Potrivit acesteia, grecii s-au simtit "umiliti de Uniunea Europeana, tradati de Tsipras, insa mandri de faptul ca si-au putut demonstra nemultumirea fata de austeritate printr-un referendum rasunator la nivel mondial".

Alexis Tsipras, victorie in Parlamentul grec. Acordul de la Bruxelles a fost aprobat

Ana-Maria Cuciureanu precizeaza insa ca grecii nu se simt tradati doar de guvernarea actuala, "ci si de cea precedenta, ambele fiind vinovate pentru apogeul crizei atins in ultimele saptamani".

"Dincolo de faptul ca cei peste 60% dintre greci care s-au opus masurilor de austeritate nu au putut schimba situatia, solidaritatea elena ridica un semn de intrebare si creeaza un precedent in istoria Uniunii Europene", opineaza romanca.

Problema este ca nu mai sunt cozi la bancomate

Acum, povesteste Ana-Maria Cuciureanu, cozile la bancomate nu mai constituie o problema. Timpul de asteptare s-a redus la cateva minute, iar situatiile precum cea cu pensionarul prabusit langa un bancomat - care a facut saptamana trecuta inconjurul lumii - nu sunt frecvente.

"Lipsa acestor cozi ar fi insa o problema, indicand disparitia numerarului din banci, numerar despre care nu se stie de altfel pana cand va putea acoperi acei 60 de euro permisi de catre controlul capitalului. Bancile inchise constituie o reala problema pentru firmele care nu pot incasa si implicit nu pot face plati catre furnizori, cu precadere firmele care se ocupa de import - export.

Scenariul cel mai optimist pentru Grecia: Isi revine in 20 de ani. Dar cu ce pret?

Nu exista si nici nu a existat penurie de combustibil, alimente sau medicamente. Magazinele alimentare, benzinariile si farmaciile din Atena au fost si sunt in continuare alimentate. In eventualitatea in care aceasta situatie s-ar prelungi, am putea discuta despre lipsuri. Salariile functionarilor publici constituie in primul rand o problema.

Pensionarilor li s-a permis retragerea a doua transe de cate 120 de euro. In ajutorul lor au venit peste 100 de banci care au fost deschise doar pentru a face plati pensionariilor. In functie de tipul de pensie acordat, unora le-a fost livrata suma de 120 de euro la domiciliu prin serviciul postal. Salariile din domeniu privat au fost achitate partial cu ajutorul transferurilor bancare on-line", puncteaza romanca.

Potrivit acesteia, "e evident ca incertitudinea produce ingrijorare si nemultumire", iar aceasta nemultumire a fost reflectata si de grevele organizate miercuri de catre farmacisti si functionarii din serviciile de transport public.

Cum e sprijinita populatia

Jurnalista romanca remarca si ca in ciuda situatiei extrem de delicate in care s-a aflat si inca se afla Grecia in momentul de fata, s-au luat masuri de sprijinire a populatiei.

"Pe parcusul celor doua saptamani am beneficiat cu totii de transport in comun gratuit, de minute si MB oferite gratuit de catre unele firme de telefonie mobila, si nu au existat presiuni din partea furnizorilor de servicii (electricitate, apa, telefonie, asigurari etc.) ", ne-a povestit Ana-Maria Cuciureanu.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Un lant de brutarii a oferit paine si produse de panificatie pensionarilor, somerilor si nevoiasilor. Au aparut si numeroase grupuri in care grecii fac schimb de produse, insa, mentioneaza romanca, acest gen de grupuri existau si pana acum.

    "Solidaritea se manifesta sub diferite forme, in functie de necesitati si pot spune ca exista si in grupurile de socializare romanesti", subliniaza Cuciureanu.

    Conditii extreme pentru Grecia

    Cine are, insa, dreptate in toata aceasta situatie? Grecii care acuza ca masurile sunt prea dure sau creditorii care arunca vina in carca Eladei?

    "Este greu de inclinat balanta spre una dintre cele doua parti, insa consider ca pozitia creditorilor este extrem de rigida. Conditiile impuse de creditori sunt extreme si tind sa dea o nota punitiva intelegerii de la Bruxelles. Scopul acestui program ar trebui sa ofere stabilitatea necesara unei tari aflate in pragul falimentului si nu sa o inghenuncheze dezbracand-o de valori si demnitate.

    Evident Grecia trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru greselile anterioare invatand din ele. Acest lucru ar trebui sa se intample pe parcursul celor 3 ani propusi in cadrul programului de salvare al Uniunii Europene. Ramane de vazut daca cei trei ani vor fi de salvare sau cu executare!", accentueaza romanca stabilita in Grecia.

    Romanii din Grecia

    Ana-Maria Cuciureanu a stat de vorba cu romanii din Grecia si face un tabloul al modului in care acestia se confrunta cu actuala criza elena. Potrivit acesteia, este inca devreme sa generalizam afirmand ca un val romanesc porneste din Grecia, insa exista intentii in acest sens.

    "Romanii iau in calcul repatrierea insa o varianta viabila este relocarea acestora in spatiul European, in tarile cu mai putine probleme economice. Sunt familii care pleaca si in aceasta perioada, fie datorita unui concediu anticipat datorat situatiei actuale, fie unei hotarari luate din timp. Perioada de vara a fost si este sezonul repatrierii sau al relocarii romanilor din Grecia deoarece coincide si cu finalul anului scolar, situatie delicata pentru copiii.

    Intr-o situatie mai dificila se vad pusi romanii care au investit aici, au deschis firme, si-au achizitionat locuinte sau au imprumuturi sa banci.

    O alta problema cu care ne confruntam in astfel de situatii este integrarea copiilor in sistemul de invatamint romanesc. Gravitatea creste gradual cu varsta copiilor si cu nivelul de cunoastere al limbii materne care de multe ori este extrem de scazut", conchide romanca.

    Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
    Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
    Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
    Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
    Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
    Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
    #romanca Grecia criza, #Ana Maria Cuciureanu Grecia, #criza Grecia datorii , #criza Grecia