Cat castiga un bugetar si cu cat este platit un angajat la privat. Pe ce cheltuiesc romanii cele mai mari sume de bani

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 18 Ianuarie 2021, ora 00:01
17693 citiri
Cat castiga un bugetar si cu cat este platit un angajat la privat. Pe ce cheltuiesc romanii cele mai mari sume de bani
FOTO Pixabay.com

In Romania, veniturile banesti ale unei gospodarii erau, la nivelul celui de-al treilea trimestru din 2020, mult mai mici decat cele inregistrate de un singur bugetar din administratia publica.

Astfel, o gospodarie inregistra un venit de (ne referim doar la veniturile banesti, nu si cele in natura) 4.961 de lei, in timp ce, pe luna septembrie, un bugetar din administratia publica castiga 5.054 de lei. Daca ducem putin mai departe comparatia, o persoana dintr-o gospodarie romaneasca castiga 1.934 de lei, adica de peste 2,5 ori mai putin decat un bugetar. Cu toate acestea, scopul materialul este de a vedea cum se descurca un roman care este pensionar, salariat, somer sau agricultor cu banii pe care-i castiga in fiecare luna.

Ca o paranteza, dupa ce ca banii sunt putini, in unele cazuri majoritatea acestora se duc pe taxe si impozite, dar mai important, independent de darile la stat, romanii au a treia mare cheltuiala lunara, dupa mancare si intretinere, bautura si tutunul, in detrimental altor cheltuieli esentiale pentru un trai mai bun.

"Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (68,9% din veniturile totale ale gospodariilor). La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,9%), veniturile din activitati neagricole independente (2,1%), veniturile din agricultura (1,9%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%), precum si veniturile in natura (6,4%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (5,3%)", se arata in statisticile INS.

Cum isi cheltuie banii cele mai sarace categorii de romani

Ce venituri banesti inregistreaza anumite grupe sociale din Romania

  • Salariat - 2.585 lei
  • Agricultor - 691 lei
  • Somer - 836 lei
  • Pensionar - 1.497
  • Ce cheltuieli are fiecare grupa sociala din Romania

    In cazul unui salariat cheltuielile banesti se ridica 2.166 lei. Dintre acestia 328 de lei se duc pe alimente si bauturi, 487 lei se cheltuiesc pe marfuri nealimentare si 278 de lei se duc pe plata serviciilor.

    Grosul banilor se indreapta spre impozite, contributii si taxe - 44,7%, adica 1.003 lei din toti banii ajung inapoi la stat.

    In cazul unui agricultor, cheltuielile banesti totalizeaza 68,4% din totalul cheltuielilor, adica 612 lei, iar in conditiile in care banii cash care-i intra acestuia in casa sunt 691 de lei, nu prea-i mai raman multi de cheltuit.

    Din cei 612 lei, 174.5 lei se duc pe mancare si bautura, 232 de lei merg spre cumpararea marfurilor nealimentare, in timp ce 95 de lei, pentru servicii. Impozitele, contributiile, cotizatiile si alte taxe, nu-i "musca" decat 55 de lei din venituri.

    Cheltuielile banesti ale unui somer se ridica la 817 lei. Dintre acestia, peste un sfert, adica 241 de lei se duc pe bautura si mancare, acesta fiind si cel mai mare procent cheltuit pentru aceasta categorie de consum. Alti 214 lei se duc catre cumpararea de marfuri nealimentare, iar 147 pentru plata serviciilor, in timp ce 184 lei ajung la impozite si taxe.

    In cazul unui pensionar, cheltuielile banesti se ridica la 1.244 de lei. Din acestia, 300 de lei merg pe alimente si bautura, 412 lei, spre marfuri nealimentare, 242 lei, catre plata serviciilor, iar alti 200 catre plata taxelor si impozitelor.

    Toate cheltuieluile banesti exprimate mai sus sunt pe persoana, in functie de categoria sociala. Iar, mai jos, vom vedea cum se transpun toate cheltuielile pentru o intreaga gospodarie.

    Cum cheltuie banii o gospodarie in Romania

    Potrivit INS, o gospodarie din Romania are cheltuieli lunare de 4.444 de lei, din care cheltuieli de consum in valoare de 2680,12 lei. La acestea se mai adauga si cheltuieli pentru investitii de 32,7 lei. Cheltuielile de productie se ridica la 98 de lei, in timp ce peste 1500 de lei se duc la impozite, contributii si altele.

    Revenind la cheltuielile de consum (2680,12 lei) acestea se impart si ele pe categorii.

    Astfel ca, 898 de lei (33,5%) se duc pe produse alimentare si bauturi nealcoolice, in timp ce pe 390 de lei se cheltuiesc pe locuinta, apa, electricitate, gaze si alti combustibili.

    Acestea sunt cele mai mari cheltuieli pe care le suporta o gospodarie. De aici urmeaza partea negativa.

    Din totalul cheltuielilor unei gospodarii, a treia mare cheltuiala este pentru bauturi alcoolice si tutun unde se cheltuiesc 230 de lei (8,6%). Astfel ca romanii aleg sa cheltuiasca mai mult pe vicii decat pentru incaltaminte si imbracaminte, sanatate, educatie, ingrijire personala si altele, dupa cum puteti vedea mai jos:

    Cum ne vom face vacantele in 2021. Varianta pasaportului de vaccinare: "Ar deschide mari oportunitati in industria turismului"

    ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
    ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
    Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
    Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
    Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
    Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
    #cheltuieli gospodarie Romania, #bani cheltuiti romania , #stiri economice