S&P mentine ratingul de tara al Romaniei, cu perspectiva negativa. Reactia lui Citu

Sambata, 06 Iunie 2020, ora 07:00
6761 citiri
S&P mentine ratingul de tara al Romaniei, cu perspectiva negativa. Reactia lui Citu
Foto: Arhiva Ziare.com

Agentia de evaluare financiara S&P a confirmat ratingul de tara al Romaniei la nivelul "BBB-", cu perspectiva negativa, ceea ce reprezinta un semnal si pentru celelate doua agentii, Fitch si Moody's, care deruleaza evaluari ale ratingului Romaniei. S&P estimeaza ca deficitul bugetar va urca la 8% din PIB si considera ca Guvernul va majora pensiile in luna septembrie, dar cu 10%, nu cu 40%, asa cum era asteptat.

Ministrul Finantelor, Florin, Citu a reactionat intr-o postare pe Facebook: "Agentia de rating Standard and Poor's CONFIRMA rating-ul de tara al Romaniei - Investment Grade".

"Desi ne asteptam ca efectele negative economice si fiscale induse de COVID-19 sa impinga datoria publica neta a Romaniei la 43% din PIB in 2020, iar cheltuielile cu dobanzile sa creasca pana la aproape 5% din veniturile fiscale, anticipam o consolidare fiscala semnificativa dupa alegeri", se arata in raportul agentiei.

Agentia de evaluare estimeaza ca deficitul bugetar va urca la 8% din PIB, chiar daca pensiile nu vor fi majorate cu 40%.

"Declinul economiei, alaturi de masurile de stimulare si declinul veniturilor fiscale vor adanci deficitul bugetar in acest an. Ca raspuns la efectele restrictiilor legate de COVID-19, autoritatile au lansat o serie de masuri economice si fiscale pentru a proteja companiile si angajatii. Desi masurile pot atenua in mod eficient o parte din efectele negative, credem ca vor rezulta intr-un deficit semnificativ, de circa 8% din PIB, inclusiv pe fondul scaderii veniturilor din cauza contractiei economice, ceea ce va impinge datoria publica peste 40% din PIB", indica S&P.

S&P isi motiveaza decizia de a mentine ratingul de tara al Romaniei la nivelul investment grade "BBB-", cu perspectiva negativa, argumentand ca declinul bugetar provocat de pandemia COVID-19 va oferi guvernului un context politic pentru a reduce costul cresterilor de pensii prevazute pentru luna septembrie.

"In conditiile apropierii alegerilor, credem ca nu va putea retracta integral cresterea si va majora totusi pensiile cu aproximativ 10%", precizeaza agentia de rating.

Ratingul Romaniei ar putea fi retrogradat daca dezechilibrele fiscale si externe raman ridicate pentru o perioada mai lunga decat anticipeaza agentia in prezent, iar absenta consolidarii fiscale va conduce la o datorie mai mare sau un cost cu dobanzile mai ridicat decat este estimat, noteaza Profit.ro.

In decembrie 2019, Agentia de evaluare Standard & Poor's Global Ratings a anuntat ca a revizuit perspectiva asupra Romaniei la negativa, de la stabila, in principal din cauza depasirii tintei de deficit bugetar, dar a mentinut ratingul creditului suveran in moneda straina si pe termen scurt la "BBB- / A-3".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#agentie rating sp romania , #rating