Rusia si-a facut propria agentie de rating: Moody's si Fitch se retrag

Vineri, 18 Martie 2016, ora 10:51
2823 citiri
Rusia si-a facut propria agentie de rating: Moody's si Fitch se retrag
Foto: Ziare.com

Rusia a infiintat propria agentie de evaluare financiara, iar in ultimele saptamani Moody's si Fitch Ratings au anuntat ca intentioneaza sa nu mai emita ratinguri, decat sa permita ca filialele lor din Moscova sa fie reglementate de guvernul rus, cu pretul incalcarii sanctiunilor internationale.

Moody's a anuntat deja, joi seara, intr-un comunicat, ca a retras toate ratingurile nationale ale Rusiei, din motive de afaceri, informeaza News.ro.

In timp ce Moody's si Fitch se retrag, noua agentie, ACRA, va incepe sa publice evaluari financiare in a doua jumatate a acestui an.

Autoritatile de la Moscova au criticat agentiile de rating pentru faptul ca au retrogradat anul trecut calificativele Rusiei sub nivelul de investment grade, pentru prima oara in peste 10 ani, considerand ca au fost motivate politic.

Ministerul de Finante si banca centrala intentioneaza ca ACRA sa inlocuiasca cele trei mari agentii internationale de rating, Moody's, Fitch si Standard&Poor's, in masurarea soliditatii financiare a companiilor si institutiilor.

Rusia sfideaza inca o data Occidentul: Ce decizie a luat Kremlinul

Moody's a anuntat saptamana trecuta ca va inchide biroul din Moscova, dupa ce Fitch a avertizat pe 29 februarie ca probabil nu va mai emite ratinguri pentru companiile rusesti.

Standard&Poor's discuta cu banca centrala despre cum poate continua sa activeze pe piata din Rusia, dupa noile reguli.

Banca Rusiei a anuntat in iulie planul de a infiinta o agentie "imuna la riscurile geopolitice", dupa ce S&P si Moody's au retrogradat ratingul tarii in categoria "junk", nerecomandata investitiilor, in urma scaderii preturilor petrolului si a sanctiunilor occidentale impuse din cauza crizei din Ucraina.

Banca centrala nu va mai folosi ratingurile S&P, Moody's si Fitch la luarea deciziilor, a declarat Elena Ceaikovskaia, director pentru dezvoltarea pietelor financiare.

ACRA este deocamdata singura agentie care a solicitat acreditare conform noilor reglementari, a declarat Ceaikovskaia pe 14 martie.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#Rusia agentie rating, #Moodys Fitch retragere Rusia , #rating