Rusia s-a hotarat: Interzice total importurile de alimente din tarile care au pus umarul la sanctiuni

Joi, 07 August 2014, ora 13:53
5311 citiri
Rusia s-a hotarat: Interzice total importurile de alimente din tarile care au pus umarul la sanctiuni
Foto: Twitter/MedvedevRussiaE

Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat, joi, un decret prin care este impusa o interdictie totala asupra importurilor de carne de vita, carne de porc, carne de pui, peste, branza, lapte, fructe si legume din Australia, Canada, Uniunea Europeana, Statele Unite si Norvegia.

Masura va intra in vigoare incepand de joi si va fi valabila un an, informeaza Russia Today.

Mai mult, Medvedev a adaugat faptul ca Rusia ia in considerare interzicerea zborurilor de tranzit in spatiul sau aerian pentru operatorii americani si europeni care au curse catre regiunea Asia-Pacific.

Rusia interzice zborurile avioanelor ucrainene si ameninta UE si SUA cu aceeasi masura

Masurile anuntate joi reprezinta raspunsul la sanctiunile aplicate de Occident, care au fost numite de premierul de la Moscova drept "un drum spre nicaieri". "Dar situatia este de asa natura incat suntem nevoiti sa ripostam", a punctat oficialul.

Importurile de bauturi alcoolice din UE si SUA nu vor fi restrictionate, arata sursa citata.

Medvedev sustine ca embargoul care va dura un an va conduce la incurajarea agriculturii. Desi fermierii rusi mai au multe de facut in acest sens, masura reprezinta o sansa unica pentru ca productia autohtona sa acopere cat mai curand nevoia de importuri, a spus premierul rus.

Oficialul de la Moscova a tinut sa aminteasca ca Rusia mai are multi parteneri comerciali in afara de cei vizati de masurile anuntate joi.

Raspunsul UE

La scurt timp dupa anuntul facut de Medvedev, ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a precizat ca, cel mai probabil, Uniunea Europeana va contesta masura luata de Rusia la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

"Ne vom consulta cu partenerii nostri pe aceasta tema, insa este in interesul OMC sa protejeze membrii Comisiei Europene. (...) E prea devreme sa vorbim despre implicatii, trebuie sa evaluam situatia cu atentie si sa tragem o concluzie. Acum, e dificil de spus, e mult prea devreme", a punctat acesta.

Lituania este una dintre tarile europene care depinde foarte mult de comertul cu Rusia. In 2013, Rusia a importat produse in valoare de 25 de miliarde de euro din statul baltic, din care bunurile agricole si bauturile alcoolice au insumat 1,3 miliarde de euro.

Balbe la nivel inalt

Interzicerea totala a unor produse alimentara a fost adusa in discutie, miercuri, de Alexei Alekseenko, purtator de cuvant al Agentiei Sanitar Veterinare ruse (Roselkoznadzor).

"Toate produsele alimentare care sunt produse in Statele Unite vor fi interzise in Rusia. Fructele si legumele din Uniunea Europeana vor intra si ele sub incidenta acestei masuri", a mentionat oficialul rus.

Ulterior, intr-un comunicat oficial, Roselkoznadzor a mentionat ca spusele purtatorului sau de cuvant reprezinta doar opinia acestuia si nu este pozitia oficiala a institutiei, avand in vedere ca o lista a produselor ce urmeaza sa fie interzise nu fusese inca aprobata.

Haos la nivel inalt la Moscova: Alba-neagra cu importurile din SUA si UE

Pe de alta parte, Rusia a decis, miercuri, sa limiteze importurile de animale din Italia, Bulgaria si Grecia, invocand existenta unor boli.

De asemenea, Moscova a dispus suspendarea importurilor de carne de vita si de bovine vii din Romania, invocand o epidemie de "encefalopatie spongiforma bovina" (ESB), cunoscuta ca boala vacii nebune.

Decizia anuntata de Rusia in legatura cu Romania

Totusi, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) de la Bucuresti a mentionat ca tara noastra nu exporta astfel de produse in statul condus de Vladimir Putin.

Mai mult, "epidemia" la care se face referire este de fapt un caz izolat, atipic, de ESB, care nu pune in pericol sanatatea omului. De asemenea, in Romania nu s-a inregistrat niciodata forma clasica de ESB, potrivit reprezentantilor ANSVSA.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Rusia interzicere importuri, #Rusia importuri , #importuri