Rusia importa masiv alimente din China - care este pretul real?

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 08:14
5240 citiri
Rusia importa masiv alimente din China - care este pretul real?
Foto: Pagina de Rusia

De cand cu embargoul care a cam lasat tara fara produse alimentare din import, Rusia se pune bine cu China. Iar China atat asteapta.

In intalnirile bilaterale care au avut loc la inceputul acestei saptamani, partenerii chinezi s-au oferit sa asigure Rusiei toata cantitatea de fructe si legume, care nu-i va mai parveni din Occident, scrie portalul Aif.

Intre cele doua tari exista deja relatii comerciale stabile, in baza carora China ii exporta Rusiei produse alimentare in valoare de 20 de miliarde de dolari anual. Acum, se pune problema unui export suplimentar, iar China este gata sa livreze.

Expertii rusi apreciaza ca volumul de fructe si legume importate din China poate creste de cel putin trei ori, iar preturile vor fi mai mici decat cele practicate cu tarile supuse embargoului.

Aceste preturi reduse se explica prin practicarea unui regim preferential de taxe, prin sprijinul guvernamental acordat de ambele parti si prin forta de munca inca foarte ieftina din agricultura chineza.

Cu toate acestea, experta Anna Kokoreva, citata de Aif, apreciaza ca preturile scazute sunt valabile numai in regiunile siberiene limitrofe Chinei. In Rusia europeana, fructele si legumele chinezesti vor ajunge la preturi europene, intrucat intervin cheltuelile de transport si creste perisabilitatea.

La randul lor, sefii lanturilor de supermarketuri apreciaza ca orice comparatie privind preturile este incorecta, intrucat intre produsele din China si cele din Europa sau alte zone ale Occidentului sunt vizibile importante diferente de calitate.

Mai curand, produsele ieftine din China pot deveni un concurrent nedorit pentru propria productie agricola din Rusia, care sub aspectul calitatii este mai aproape de ce poate livra China decat ceea ce livreaza Occidentul, conform pretentioaselor sale standarde.

Cu acest prilej, expertii avertizeaza asupra faptului ca disparitia produselor UE de pe piata risca sa-i determine pe fermierii rusi sa se alinieze standardelor chinezesti, depreciind calitatea propriei productii.

Despre China, se stie ca are precedente in ce priveste calitatea inacceptabila a unor produse nu numai alimentare, dar si din alte domenii. In Rusia este cunoscut cazul unor jucarii a caror folosire a avut efecte letale asupra copiilor.

Pe de alta parte, se cunoaste faptul ca agricultura chineza are posibilitatea sa produca in anumite regiuni alimente ale caror calitati ecologice sunt apreciate in intreaga lume. Ramane de vazut in ce masura asemenea produse vor fi livrate Rusiei, la preturi scazute si in cantitati care sa satisfaca cererea.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#China alimente pentru Rusia, #agricultura chineza calitate, #Rusia embargo alimente , #importuri