Rusia ameninta ca inchide robinetul. Iranul neaga ca i-ar lua locul, dar vrea sa livreze gaze Europei

Luni, 19 Mai 2014, ora 08:46
3323 citiri
Rusia ameninta ca inchide robinetul. Iranul neaga ca i-ar lua locul, dar vrea sa livreze gaze Europei

Un oficial de la Teheran a negat speculatiile conform carora Iranul cauta sa inlocuiasca Rusia in ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale a tarilor europene. Totusi, statul asiatic vrea sa intareasca legaturile comerciale cu batranul continent in domeniul energetic.

Ali Mejedi, adjunctul ministrului iranian al Petrolului, a tinut sa clarifice aceasta situatie, avand in vedere ca Moscova avertizeaza in mod constant ca nu va mai face livrari catre tarile de pe batranul continent via Ucraina, in cazul in care Kievul nu isi va achita toate datoriile.

Taie Rusia gazul Europei? Nu-i nimic, Iranul se ofera sa ii ia locul

"Iranul ia in considerare proiecte pe termen lung in ceea ce priveste exportul gazelor. Avem de gand sa ajungem la o intelegere care sa multumeasca pe toata lumea", a precizat Mejedi, citat de PressTV.ir.

Oficialul a precizat ca Iranul, care are cele mai mari rezerve de gaze din lume, are potentialul de a deveni un furnizor pe termen lung pentru Europa.

El considera ca Turcia ar fi cea mai buna ruta pentru transportul resursei, estimand ca livrarile catre statele de pe batranul continent ar putea fi intre 4 si 50 de milioane de metri cubi pe zi.

La inceputul lunii mai, ministrul Petrolului de la Teheran, Bijan Namdar Zanganeh, a transmis ca Europa vrea oricum sa isi diversifice sursele de alimentare cu gaze naturale, indiferent de criza din Ucraina si de disputele dintre Uniunea Europeana si Rusia.

Iranul ofera gaze Europei, dar nu vrea sa isi faca din Rusia un dusman (Video)

Iranul incearca sa creasca productia de gaze naturale si cauta sa atraga investitii straine si domestice, in special in campul gazeifer urias South Pars.

Rusia livreaza 30% din necesarul de gaz al statelor de pe batranul continent via Ucraina.

Ucraina si Rusia, aproape de un acord

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a transmis, joi, ca presedintele rus Vladimir Putin a informat mai multe state europene ca livrarile de gaze naturale prin Ucraina vor fi oprite incepand cu 1 iunie, daca Guvernul de la Kiev nu isi achita restantele.

Anunt alarmant: Putin ne-a informat ca opreste gazul in Europa

Ulterior, vineri, Moscova a anuntat ca ar putea ajunge la o intelegere cu vecinii sai.

"Vom discuta despre reducerea pretului ceruta de Ucraina, daca Kievul va plati macar datoria de la 1 aprilie, de 2,237 miliarde de dolari", a spus ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak.

Rusia, gata sa discute reducerea pretului la gaz pentru Ucraina - ce conditii pune

De asemenea, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a dat asigurari ca disputa intre Ucraina si Rusia nu va afecta livrarea gazelor catre statele europene.

"Potrivit contractului, Ucraina trebuie sa asigure tranzitul spre Europa", a subliniat acesta, adaugand ca daca vor fi probleme, atunci Gazprom ar putea transporta o parte din gazele destinate UE prin conducta Nord Stream de sub Marea Baltica.

"In acest fel, vom putea livra doar 50 de milioane de m3 pe zi, mai putin de jumatate din volumul transportat prin Ucraina", a aratat Miller, precizand ca acest lucru justifica realizarea gazoductului South Stream, care ar ocoli Ucraina.

Viceministrul ucrainean al energiei Ihor Didenko a declarat ca pretul Gazprom de 485 dolari pe 1.000 de metri cubi este monopolist si nedrept si ca Kievul lucreaza la propuneri pentru a evita oprirea robinetelor.

El a adaugat ca daca pretul ar fi fixat la 268,5 dolari pe 1.000 de metri cubi, atunci Guvernul ucrainean ar fi pregatit sa plateasca in jur de 4 miliarde dolari pana la sfarsitul lunii mai.

Disputa pe teme energetice intre cele doua tari a pornit dupa ce Viktor Ianukovici, un apropiat al lui Vladimir Putin, a fost inlaturat din functia de presedinte al Ucrainei, ca urmare a protestelor de amploare.

Ulterior, tensiunile au escaladat odata cu anexarea Crimeii si cu violentele din regiunea de sud-est, timp in care Gazprom a crescut de doua ori pretul cerut pentru gazul livrat vecinilor.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Iran gaze Europa, #Iran Rusia gaze, #gaze rusia europa, #Rusia livrare gaze, #gaze rusia ucraina , #gaz