Rusia a interzis importul de vinuri din Republica Moldova

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 10:31
3019 citiri
Rusia a interzis importul de vinuri din Republica Moldova
Foto: Arhiva

Serviciul Sanitar al Federatiei Ruse a anuntat ca a interzis importul de vinuri din Republica Moldova.

Decizia a venit dupa ce moldovenii au anuntat ca vor semna un acord de asociere cu Uniunea Europeana, in noiembrie, la Vilnius.

"Am luat decizia de a suspenda importul de produse vitivinicole moldovenesti in Federatia Rusa", a declarat medicul sanitar-sef al Rusiei, Ghenadi Oniscenko, pentru Interfax, citat de Unimedia.

Motivul oficial pentru sistarea importurilor de vinuri este, potrivit Federatiei Ruse, "cantitatea exagerata de plastifianti" din aceasta bautura. "Exista nereguli in tehnologia de procesare si depozitare a produselor finite, fapt inadmisibil pentru un proces civilizat de producere", a mai spus Ghenadi Oniscenko.

Potrivit oficialului rus, interdictia va fi ridicata abia atunci cand "Federatia Rusa va vedea realizarea masurilor concrete din partea Republicii Moldova indreptate spre solutionarea sistemica a problemei".

Reprezentantii guvernului de la Chisinau au anuntat ca vor examina anuntul serviciului sanitar rus. "Autoritatile de la Chisinau sunt in dialog constant si vor continua sa comunice cu partenerii rusi ca sa inteleaga natura obiectiilor si pentru formularea unei reactii in aceasta privinta", a declarat purtatorul de cuvant al premierului, Liliana Vitu.

Interdictia vine la scurt timp dupa ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat ca o eventuala apropiere de Uniunea Europeana va aduce dupa sine ruperea relatiilor cu Rusia.

"Daca aleg aceasta cale, ar trebui sa ia in considerare ca acest lucru nu inseamna ca adera la UE", a declarat Rogozin. "Aceasta este doar o anticamera unde s-ar putea sa fie tinuti mult timp la degetul mic taiand in primul rand relatiile cu Federatia Rusa. Multe dintre legaturile care exista in acest moment vor fi rupte", a continuat vicepremierul rus.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#vin import Rusia Moldova, #embargou vin moldovenesc in Rusia, #Rusia masuri impotriva Moldovei UE , #importuri