PROIECT Parintii nu vor mai primi cei 1.500 de lei pentru cresa si gradinita. De ce este suspendata aceasta masura

Luni, 22 Martie 2021, ora 16:11
8096 citiri
PROIECT Parintii nu vor mai primi cei 1.500 de lei pentru cresa si gradinita. De ce este suspendata aceasta masura
Parintii nu mai primesc bani pentru crese si gradinite FOTO Pixabay.com

Cheltuielile cu gradinita si cresa nu vor mai fi suportate de stat, prin intermediul angajatorului. Ministerul Finantelor propune suspendarea aplicarii acestei masuri, potrivit unui proiect publicat pe site-ul institutiei, desi toata lumea astepta normele de aplicare.

Mai exact, parintii primeau 1.500 de lei pe luna de la angajator, iar mai departe, firmele urmau sa-si scada aceasta cheltuiala din impozitele platite statului. Legea este in vigoare de la inceputul anului si nu se aplica retroactiv.

Aplicarea acestei masuri se suspenda, incepand cu data de 1 aprilie 2021 pana la data de 31 decembrie 2021, inclusiv, transmite Digi 24.

In Romania sunt aproximativ 600.000 de copii cu varsta intre 3 si 6 ani.

De ce nu a mai fost aplicata masura

Noile reguli fiscale reglementate s-au dovedit insuficiente pentru a putea fi aplicate

In practica, asa cum au semnalat atat contribuabilii interesati/organizatiile profesionale interesate de accesarea facilitatii fiscale privind educatia timpurie, cat si organele fiscale, si chiar parlamentari, noile reguli fiscale reglementate s-au dovedit insuficiente pentru a permite aplicarea lor.

Cum va arata economia Romaniei in 2021-2024: Salariul mediu net: 3.323 de lei si somaj foarte scazut

Solicitarile de clarificare a regulilor fiscale au vizat elemente tehnice esentiale aplicarii, care nu se regasesc in actualele prevederi.

Totodata, deducerea cheltuielilor cu educatia timpurie suportate de angajatori din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati, genereaza dificultati in aplicare avand in vedere faptul ca impozitul pe venit aferent veniturilor din salarii si asimilate salariilor este datorat de persoana fizica, angajatorul avand numai obligatia de calcul, retinere, plata si declarare. In acest caz, intrucat cheltuiala cu educatia timpurie este o cheltuiala suportata de contribuabilul platitor de impozit pe profit, aceasta poate fi dedusa cel mult din impozitul pe profit datorat de contribuabil si nicidecum din obligatiile fiscale datorate de alti contribuabili, in speta, persoanele fizice care au calitatea de angajati.

VIDEO De ce sunt lasati bebelusii din Suedia sa doarma in frig: "Probabilitatea de a contacta virusuri este mult mai mica"

De asemenea au fost semnalate aspecte legate de caracterul discriminatoriu al masurii fiscale instituite de Legea nr. 239/2020, prin raportare la diferite categorii de angajati care au alti angajatori decat persoanele juridice platitoare de impozit pe profit, cum sunt:

platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor, platitorii de impozit specific unor activitati sau institutiile publice ce nu desfasoara activitati economice, precum si in cazul angajatorilor care obtin venituri din activitati independente, cum ar fi societati civile de avocatura, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale.

Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#cresa, #gradinita, #bani, #angajatori , #buget