România, o performeră a Pactului Verde: Decuplarea creșterii economice de consumul de energie

Marti, 14 Martie 2023, ora 15:07
2119 citiri
România, o performeră a Pactului Verde: Decuplarea creșterii economice de consumul de energie

În timp ce România exportă energie electrică și gaze naturale, consumul intern scade puternic, atât în cazul populației, cât și la nivel industrial.

Producția industrială este în cădere liberă, dar acest lucru pare să afecteze performanța economiei românești, cel puțin în statistici.

În ceea ce privește populația, în timp ce facturile au crescut, consumul de energie electrică în ianuarie 2023 a fost mai mic cu aproape 10% în comparație cu ianuarie 2022.

Consumul de energie electrică: Minus 11%

”Pactul Verde european își propune să decupleze creșterea economică de utilizarea resurselor și să asigure faptul că toate regiunile și toți cetățenii Uniunii participă la o tranziție justă din punct de vedere social către un sistem economic durabil, astfel încât nicio persoană și niciun loc să nu fie lăsate în urmă.”, se arată în Green Deal, documentul programatic al Comisiei Europene.

România, prin guvernul de la București, pare că a luat acest obiectiv fundamental al Comisiei Europene foarte în serios, țara noastră fiind una din campioanele mondiale în ceea ce privește decuplarea creșterii economice de utilizarea resurselor: În timp ce avem una din cele mai mari creșteri economice din UE, consumul de energie electrică și gaze naturale scade abrupt.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și președinte ANRE, scria în februarie 2023 pe rețelele sociale că, potrivit datelor publicate de Banca Mondială, România se află în primele cinci țări la nivel internațional în ceea ce privește decuplarea avansului economic de emisiile de dioxid de carbon.

În același timp, consumul de energie electrică și gaze naturale se află într-un declin puternic, atât la nivel casnic, cât și industrial.

Astfel, consumul final de energie electrică în ianuarie 2023 a fost în România de 4,304 miliarde kWh, cu 10,6% sub valoarea din perioada corespunzătoare a anului 2022.

Economia crește, industria scade

Consumul final de energie electrică în economie a scăzut în aceeași perioadă chiar mai mult, cu 10,9%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Faţă de luna ianuarie 2022, producţia industrială a fost mai mică cu 5,4% ca serie brută și cu 6,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În plus, legat de consumul final de energie electrică, iluminatul public a înregistrat o diminuare cu 19,1% şi consumul populaţiei a scăzut cu 9,6%.

Pe segmentul de export energie electrică, statistica oficială arată că acesta a fost de 1,154 miliarde kWh, în ianuarie 2023, mai mult cu 603,8 milioane kWh comparativ cu intervalul similar din 2022.

Trebuie amintit și faptul că, potrivit Eurostat, în perioada august 2022 - ianuarie 2023 România a înregistrat o reducere a consumului de gaze naturale de aproximativ 25%, în comparație cu media consemnată pentru același interval de timp între anii 2017-2022.

Este a opta reducere procentuală de consum din UE, media la nivelul blocului comunitar fiind de 19%.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#economie , #economie politica