Romania, in recesiune: Cine a tras in jos economia

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 11:07
5090 citiri
Romania, in recesiune: Cine a tras in jos economia

Institutul National de Statistica (INS) a publicat, miercuri, datele detaliate referitoare la produsul intern brut aferent trimestrului doi din 2014. Totodata, a mentionat ca a revizuit in scadere PIB-ul pentru perioada ianuarie-martie.

Produsul intern brut in aprilie-iunie a fost, in termeni reali, mai mic

cu 1,0% comparativ cu primele trei luni ale anului.

Fata de acelasi trimestru din anul 2013, PIB-ul a inregistrat o crestere cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,5% pe seria ajustata sezonier, arata INS.

In semestrul intai din 2014, economia a crescut, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cu 2,4%, pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier.

Mai mult, INS a precizat si ca a revizuit in jos evolutia PIB-ului pentru primul trimestru al anului, de la 0,2% la -0,2%, dupa ce a fost criticat dur ca nu a facut acest lucru inca de la comunicatul remis pe 14 august. Atunci, opinia publica a aflat ca tara noastra a intrat in recesiune tehnica (doua trimestre consecutive de scadere) abia dupa publicarea datelor de Eurostat.

INS dezvaluie de ce a intrat Romania in recesiune - Noi surprize negative?

Evolutia sectoarelor de activitate

In trimestrul al doilea, trei sectoare au avut un impact negativ asupra evolutiei PIB-ului, anume agricultura, constructiile (fiecare cu cate -0,3%) si comertul (-0,5%). Celelalte domenii au inregistrat fie o stagnare, fie o crestere anemica (sub 1%).

Investitiile in economie s-au prabusit

Pe de alta parte, cele mai importante contributii la cresterea PIB in semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I 2013, le-au avut urmatoarele ramuri:

- Industria (+1,4%), cu o pondere de 31,4% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,6%;

- Informatiile si comunicatiile (+0,3%), cu o pondere de 4,1% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 8,7%;

- O contributie pozitiva semnificativa au avut-o impozitele nete pe produs (+0,8%), a caror pondere la formarea PIB a fost de 13,4% si care au inregistrat o crestere a volumului lor de 6,2%.

Reducerea volumului de activitate din constructii cu 3,6% a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%. Agricultura, silvicultura si pescuitul au avut si ele o contributie negativa la cresterea PIB (-0,1%) ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 4,8%.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Moneda naţională s-a depreciat marţi, 22 aprilie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de...
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
#crestere economica Romania, #PIB Romania , #recesiune