Datele care arata ca Romania trece prin cea mai buna perioada din istoria sa. "Lasati nostalgiile si miturile. Deschideti ochii, priviti realitatea"

Vineri, 14 Mai 2021, ora 20:29
Autor: Teodor Serban
Datele care arata ca Romania trece prin cea mai buna perioada din istoria sa. "Lasati nostalgiile si miturile. Deschideti ochii, priviti realitatea"
Coda la alimente FOTO Adevarul.ro

Filozoful Sorin Cucerai a spune ca Romania trece prin cea mai buna perioada din istoria sa, astfel ca cei nostalgici ar trebui sa vada care este de fapt realitatea, avand in vedere ca in anii '30 rata analfabetismului era de peste 54%, consumul anual de carne pentru fiecare locuitor era de 18 kilograme.

"Datele care arata ca Romania trece prin cea mai buna perioada din istoria sa. "Lasati nostalgiile si miturile. Deschideti ochii, priviti realitatea"

Antinostalgia. (Putina istorie - pe date, nu pe mituri)
In 1899, 78% dintre romani erau analfabeti (doua treimi dintre barbati si aproape 90% dintre femei). In 1938, rata analfabetismului ajunge la 54,3%.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In 1938, consumul mediu anual de carne (inclusiv derivate) pe cap de locuitor era, in Romania, de 18 kg. (Pentru comparatie, in acelasi an consumul era de 75 de kg in Danemarca, 60 kg in UK, 52 kg in Franta si 51 kg in Germania.)", scrie Sorin Cucerai pe Facebook.

Speranta de viata era de putin peste 40 de ani

Expertul mai arata ca, "tot in 1938, speranta medie de viata la nastere era, in Romania, de 40,20 ani la barbati si 41,40 ani la femei. Rata mortalitatii infantile era de 182,5 la mia de nou-nascuti.

La 1860, rata urbanizarii era, in Romania (fiindca deja vorbim de Principatele Unite), de 17,5%. In 1912 ajunge la 18,3%, in 1930 la 20%, iar in 1948 la 23,4%. In 1989, rata urbanizarii ajunge la 53,2%".

De asemenea, aproape toata populatia apta de munca era ocupata in agricultura, iar drepturilor femeilor nu erau recunoscute.

"La 1866, peste 80% din populatia apta de munca era ocupata in agricultura. Procentul ramane relativ neschimbat pana spre sfarsitul anilor 1940 si inceputul anilor 1950 (in 1950 procentul era de 74,3%). In 1989, doar 27,9% din populatia activa mai era ocupata in agricultura.

Codul civil adoptat de Regat si in vigoare pana la venirea comunistilor a fost cel napoleonian, care nu recunostea femeilor drepturi civile si politice", a mai spus Sorin Cucerai.

Pana in 1989, in Romania, nu a fost niciodata democratie

"Din punct de vedere politic, de la 1866 si pana in 1989 Romania nu a fost niciodata o democratie. Alegerile nu au fost niciodata libere (guvernul numit de rege le castiga intotdeauna; alegerile din perioada antebelica si interbelica au fost simple butaforii). Iar dreptul de vot a fost sever limitat (vot cenzitar masculin in perioada antebelica, vot universal masculin cu excluderea femeilor in perioada interbelica, vot formal, fara nicio valoare reala, in perioadele de dictatura).

Primele alegeri propriu-zis libere au fost organizate in Romania abia in 1996 - la 130 de ani de la 1866", a mai arata Cucerai.

Romania era o tara "din lumea a treia"

"Din punct de vedere economic, Romania antebelica si cea interbelica a fost o tara subdezvoltata (de "lumea a treia", cum se spunea odata, sau low-income economy, in limbajul de azi al Bancii Mondiale).

Comunistii au preluat o tara de lumea a treia si au dus-o la nivel de lower-middle-income economy in 40 si ceva de ani. Romania isi pastreaza statutul de lower-middle-income economy pana in 2005, cand devine upper-middle-income economy. In 2019, Romania devine, pentru prima oara in istoria ei, high-income economy (sau, in limbajul ONU, "tara dezvoltata").

Tot din punct de vedere economic, postcomunismul romanesc se imparte in doua perioade: deceniul pierdut (1990-1999) si perioada dezvoltarii (2000-prezent).

Deceniul pierdut se cheama asa fiindca timp de 10 ani nu se intampla practic nimic. In 1990, PIB-ul Romaniei era de aproape 40 de miliarde de dolari. In 2000, de 37,2 miliarde dolari (iar in 2019, de 250 miliarde dolari). Salariul mediu lunar net a fost de aproximativ 100 de dolari in toata perioada asta. In 1990, exporturile totale ale Romaniei au fost de 6,5 miliarde de dolari. In 2000, de 8 miliarde dolari (iar in 2019, de aproape 101 miliarde dolari). (Sursa datelor: Banca Mondiala)", mai arata expertul.

Orice forma de nostalgie fata de vreuna dintre perioadele ei istorice trebuie privita ca o otrava

"In cea mai mare parte a istoriei ei, Romania a fost o tara subdezvoltata si nedemocratica. O barbarie pe care merita s-o privim cu dezgust. Orice forma de nostalgie fata de vreuna dintre perioadele ei istorice trebuie privita ca o otrava.

Singurul lucru pe care il putem concede antebelicilor e ca au creat statul roman.
Singurul lucru pe care il putem concede interbelicilor e ca au incheiat cu succes procesul de nation building. Sigur, strategia de nation building a fost toxica de la bun inceput, findca centrata pe etnie, nu pe cetatenie. Dar, chiar si asa, a reusit.

In Spania, de exemplu, procesul de nation building n-a reusit: catalanii si bascii nu se considera spanioli - in timp ce, la noi, toti cetatenii romani se considera romani (fie dpdv etnic, fie dpdv civic).

Singurul lucru pe care il putem concede comunistilor e capacitatea lor de a urbaniza Romania. Niciun alt regim de dinainte si de dupa ei n-a fost interesat de urbanizare", a mai aratat Sorin Cucerai.

El mai precizeaza ca, "Romania globala si europeana de azi, pe care o detesta din rarunchi toti nostalgicii, conspirationistii, elitistii, traditionalistii, ultra-conservatorii si stangistii nostri radicali, e de departe cea mai buna Romanie de pana acum.

Nu e perfecta, evident. Mai sunt enorm de multe de facut, evident. Dar e Romania pe care am construit-o noi, cei in viata azi. Cu guvernele pe care le-am avut, cum au fost ele, cu politicienii pe care i-am avut, cum au fost ei - si cu noi, asa cum am fost, cu limitele noastre".

"Impreuna, am pus pe picioare cea mai buna Romanie de pana acum. De departe cea mai buna Romanie de pana acum - cu mult, cu foarte mult deasupra celei a antebelicilor, a interbelicilor, a comunistilor si a postcomunistilor imediati. Daca privim in urma, toti astia sunt niste pitici prin comparatie, in ciuda ifoselor si a pretentiilor lor.
Sa-i ignoram, asadar. Fiindca miracolul romanesc a fost produs de noi, nu de ei - si adesea l-am produs distrugand deliberat mostenirea lor, care ne tragea in jos si ne condamna la subdezvoltare si la o forma sau alta de autoritarism (fiindca, in ultima instanta, asta e tot ce ne-au lasat predecesorii nostri).

Si sa speram ca urmasii nostri vor duce lucrurile inca si mai departe decat noi - si ca, privind in urma, se vor privi asa cum ne privim noi pe noi astazi: cu mandria ca lasam in urma ceva important.

Asa ca mai lasati-ma cu nostalgiile. Deschideti ochii, priviti realitatea, dati dracului miturile", se mai arata in postarea expertului.


 Articol citit de 17752 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  CARCOTASUL
  15.05.2021, 14:13
  eleanu 15.05.2021, 14:05ce-o fi aia 'sofism statistic" ?
  e vreo noua categorie matematica ? e ceva asemanator cu se spunea Mark Twain despre statistica ? eu stiam ca sofismul exista doar in logica
  eleanu
  15.05.2021, 14:05
  da, unii n-au auzist de sofismul statistic
  cata populatie am pierdut in ultimii 30 de ani, cata mai pierdem, cat ne mai taram inertial ca tara deja dispăruta ?
  cand vom avea autostrazi integratoarea ne vom dezvolta pe ici pe colo. pana atunci cațu - parzzu - eujsdem farinae... cum trece p(lan)demia mai pierdem jumăatet din populatie. lume fuge unde vede cu ochii.
  jedi_fighter
  15.05.2021, 08:58
  sa fim realisti
  acum e chiar de rasul curcii ,o fi romania high-income economy sau tara dezvoltata dar 5 milioane de romani au fugit de pe aici in occident pentru o viata mai buna si suntem locul 2 in lume la ritmul de emigrare,hai sa fim seriosi asa arata o tara dezvoltata ? romania e bun daca doresti sa devii politician ,bugetar,programator IT,si evident afacerist smecher,ca afacerist chiar e un loc bun,sunt multe oportunitati dar trebuie sa fi foarte descurcaret si smecher,dar daca esti un om mediu cu o meserie medie sau fara,sa fim seriosi e mult mai rentabil sa emigrezi intr o tara dezvoltata din occident,pai 2 milioane de oameni in romania au salariul minim,salariu minim care in urmatorii ani va fi practic inghetat sau va creste cu cateva zeci de lei,plus foarte multe produse au preturi la fel sau mai mari ca in Germania,e bine sa fi patriot dar ala nu tine de foame plus noi vorbim acum despre marea majoritate a populatiei nu despre varfuri,nu ma intereseaza unul care e as in informatica si are salariu mii de euro pe mine ma intereseaza cum traieste omul mediu din care un procent urias sunt analfabeti functionali mai ales cei sub 35 de ani ,adica viitorul cum s ar zice.
  Emigrantul-Anonim
  15.05.2021, 11:14
  sa stii ca n-am fugit....am zburat cu avioanele....ha, ha, ha!
  Ati fi "fugit" si voi daca stiati o meserie/profesie!! Ati ales sa ramineti ca: bugetari, politicieni, mai, mapn, servicii....si trageti toti pe citiva privati amariti care abia mai respira ca le tineti piciorul pe git...
  alex-7
  15.05.2021, 04:57
  ROMANIA ESTE O TARA din lumea a treia, niciodata RO nu a fost o
  rusine si o povara pentru Europa. RO supravietuieste si este un teritoriu intretinut de UE. Democratie a fost partial sau total pina in 1989 in RO. Se pare ca romanii din ziua de azi habar nu au de definitia cuvintelor. "Romania trece prin cea mai buna perioada din istoria sa." !!!!!?????.5 milioane de sclavi au parasit colonia si sant sclavi in alte tari pentru ca nu pot invata o limba straina bine. Prostituatele din RO fac ravagii in Europa si strica preturile pe piata. RO este prima tara din UE la trafic de persoane si organe, la coruptie, la crime etc. Niciodata tinerii romani nu s-au drogat atat de mult ca in 2021. Acum RO se ia la intrecere cu tarile africane, invatamentul a fost total distrus. RO a devenit o tara cu oameni hoti si necivilizati. Se pare ca sorin cruceru s-a nascut sek.urist si tot asa va sfarsi !!!" sorin cucerai este un personaj cu pretenții intelectuale. Se pretinde a fi filosof independent, ține cursuri jurnaliștilor de "gandire critică". Mai grav, chiar, se declară un admirator al….teologiei mistice răsăritene (pam! pam!)"
  Emigrantul-Anonim
  15.05.2021, 11:17
  "Democratie a fost partial sau total pina in 1989"??Esti beat?
  *
  SidneyCratier
  15.05.2021, 04:52
  Otravă eșitti tu băeee....cumetre-income.
  Să moară mămukkă-ta că Romanița a devenit high-income?
  Țara de unde fug 4 milioane ca 40...la culaess de corcco Dușșe.
  N-are ce nostalgie să te cuprindă, timpul nu se repetă niciodată, numai prostia și cumetria.
  Socialiștii au avut un varf, mai lung decat oricare altă perioadă bună pe care Rumanolla a trăit-o, care a depășit cu mult demokakkația pe care o trăiești ass-tă-zți.
  Faptul că unii mannggi...scrrRRȘȘTI....scrRRȘȘTI...nu face nimic.
  Intotdeauna au exxxistat..."otrăviți", ca voi.
  Nu, Romania nu e nici pe departe mai bine decat era in anii 60-70.
  HillBilly
  15.05.2021, 00:18
  toate bune si frumoase,
  dar asta cu rata analfabetismului n-o pot crede...
  adica, parerea mea e ca romanii sint mai inculti si mai needucati decit in orice perioada din ultimii 100 de ani!

  se vede clar dupa limbajul si exprimarea de pe acest forum, cit si despre dezastrul lingvistic peste care dau in fiecare zi citind comentarii online ale conationalilor nostri!
  Terente
  14.05.2021, 23:45
  Decalajele la care face referire savantul asta,
  sunt cumva daca pastram proportiile, existente si astazi. Daca recunoastem cu totii ca la momentul desfacerii undelor economice dintre nobilime si burghezie, tot estul Europei ramasese cam cu 30 de ani in urma Angliei, care devenind prima putere a lumii, a tras omenirea dupa ea.
  Chiar si asa, spre sfarsit de secol 18, distanta la multi indicatori economici si sociali, era ca si astazi. Romania o duce mai bine comparativ cu anii trecuti, fara discutie. Insa decalajele s-au adancit. Nivelul la care a ajuns restul statelor europene este foarte sus iar noi suntem departe. Investitiile ultimilor ani facute de multinationalele ce activeaza in Romania, au adus un spor de competitivitate, pricepere, dinamism si ne-au invatat sa muncim "ca afara". In sectorul de stat, este jale, inapoiere si lene multa. Acest sector ne tine in loc. El este responsabil de ce nu merge bine in tara. Iar motivul sunt politicienii, care isi mentin astfel bazinul electoral pe post de prizonier de lux.
  Consider acest raport ca unul banal si incomplet, facut la comanda politica!
  CARCOTASUL
  15.05.2021, 09:01
  excelenta caracterizarea situatiei
  Romaniei facuta de d-ta; fac o singura adaugire: nu numai sectorul de stat ne tine in loc, ci mai ales mentalitatea traditionala a romanului, interesat in primul rand de bere si de mici, ba chiar nsi de masini bengoase, dar nu si de autoperfectionarea profesionala si autocritica la actele sale zilnice; dar asta are o explicatie clara, ce tine de istorie, dovada ca nu se manifesta la fel in cele patru mari provincii ale tarii. E clara comanda politica la acest articol !
  Emigrantul-Anonim
  15.05.2021, 11:20
  "MINDRU CA SUNT ROMAN!" sic!
  *
  papillon
  15.05.2021, 03:40
  depinde...
  ce pretentii ai de la viata.
  afara, muncind ...ca afara nu ajungi prea departe.
  ai o viata decenta dar asta o poti avea si in romania daca esti in sectorul public.
  ideea este sa faci $$$ ca afara dar asta nu-i pentru toti.
  trebuie sa te duca capul.
  Stefannel
  14.05.2021, 23:38
  Ce inseamna bun
  Ce inseamna bun? Bun pentru cine?
  Exista investitii masive si rezultate in educatie, sanatate, transporturi, digitalizare, justitie, cai ferate?
  Nu o frecati aiurea: comparati Polonia si Romania. Ambele tari au pornit din acelasi punct in 2007 la aderarea la UE.
  Restul sunt cifre pentru unii care se gandesc la comisioane grase.
  Gile
  15.05.2021, 08:53
  Romania furata
  Dacă banii care s-au furat dupa 1990 (cateva mii de miliarde de euro in principal de mafioti PSD) ar fi fost investiti doar in proiecte de infrastructură, in Romania s-ar fi putut construi, spre exemplu, mii de spitale, zeci de mii de kilometri de autostradă si cale ferata si milioane de locuinte!
  Sa nu mai vorbim de pensii si salarii!
  CARCOTASUL
  14.05.2021, 21:46
  poate ca, da...
  pana in 1989 - dar numai socotind perioada de dupa WW2, nu si cea dinainte - nu a existat democratie, dar nici un dezmatz al prostiei si inculturii faloase, laolalta cu exploatarea oricarei posibilitati de a escroca bugetul public... nu existat vreodata, ca acuma. D-l Cucerai, filozof (?) traieste cu ochii inchisi si cu simtzul civic adormit ? Dar din punct de vedere tic, nu are nimic de adaugat ? Penibil !
  Ina18
  14.05.2021, 21:11
  "Romania globala si europeana de azi
  pe care o detesta din ranunchi toti nostalgicii,consprationistii,etilistii,traditionalistii,ultraconservatorii si stangistii nostri radicali,e pe departe cea mai buna Romanie de pana acum."
  Nu este nimic de adaugat!
  Multi romani stiu si vad asta.
  Cu ceva luni bune in urma,imi spune o buna cunostinta de "acasa":
  Du-te mai,adevarul este ca o ducem bine!
  Stiu ca am stat un pic pe ganduri si mi-am zis ca poate e adevarat pentru Ardeal.
  Dar datele prezentate in articol,si care se raporteaza la intreaga tara,nu pot fi negate.
  Un articol care mi-a placut mult de tot.
  dianatudor
  15.05.2021, 04:39
  Romania colectivizata de ieri, prin teroare stalinista
  Marele filozof Sorin Cucerai, trateaza aceasta drama, Romania colectivizata fortat sub teroare stalinista, deportari, arestari, crime, ca o victorie a comunistilor, de a trece de la o tara agrara, la o tara industrializata fortat si haotic. Rezultatul a fost un esec total, atat industrial, dar mai ales uman.

  "La 1866, peste 80% din populatia apta de munca era ocupata
  in agricultura. Procentul ramane relativ neschimbat pana spre sfarsitul anilor 1940 si inceputul anilor 1950 (in 1950 procentul era de 74,3%). In 1989, doar 27,9% din populatia activa mai era ocupata in agricultura." (Sorin Cucerai)

  - Violenta decretul 84/2 martie 1949, a expropriat proprietățile mai mari de 50 ha, intr-o noapte. In prima noapte de dupa acest decret, acesta a intrat efectiv in vigoare aplicandu-se imediat. In plina noaptea familii intregi de proprietari au fost luati din casele lor si dusi in domicilii forțate in diverse localități. Confiscarea a fost totala. Nu s-a rezumat doar la terenurile de peste 50 ha. Le-a luat tot, animale, mașini agricole și clădiri. Mii de proprietati transformate peste noapte in sedii de GAS-uri, GAC-uri, posturi de poliție. Majoritatea erau proprietari de ferme mecanizate și modernizate.

  Primele sate colectivizate au fost acelea cu mișcări de rezistență anticomunistă, Maramureș, Dobrogea. Ghiciti, de ce au procedat comunistii criminali si analfabeti din anii '49-57.

  Etapa finala a atins represiunea cea mai mare violenta. Cine se opunea era arestati, deportati. Au fost mii de condamnați sau deportați in Bărăgan. Erau simplii tarani. Si moții din Apuseni au fost deporti.

  Acesti tarani instariti prin munca, harnici, au primit eticheta de chiaburi. Scopul comunistilor era sa-i terorizeze, sa-i inspaimante pe toti taranii, prin executarea acestor "chiaburi". Au reusit. Cei mai instariti dintre tarani din toate colturile tarii, au fost deportati pe terenuri virane. Ca sa supravietuiasca, sa nu inghete sub cerul liber in plina iarna, au trebuit sa-si sape bordeie in pamant.

  Peste 40.000 de persoane, mai ales țărani instăriți, au fost deportate din Banat și din Dobrogea in Bărăgan, in două randuri: o dată in 1949 și apoi din nou in 1951. Securitatea numea aceste locuri sub cerul liber, "comune speciale" !
  MacGigi
  14.05.2021, 22:11
  @Ina18. Va impartasesc opiniile. Articolul este cat se poate
  clar. Dar... cine nu doreste sa-l inteleaga, nu-l intelege.
  Exista o gramada de frustrati sau nemultumiti congenitali.
  Pentru ei, nimic nu este bine, ca sa nu spun mai mult.
  CARCOTASUL
  15.05.2021, 09:05
  draga MacGigi,
  matale suferi de boala incurabila de a te crede destept, dar nu livrezi nimica ce ar putea sustine asta; mai incearca !
  DUTTY
  15.05.2021, 08:13
  Gresesti macjiji
  Din acest articol fiecare intelege ce vrea!!!!
  TU daca esti platit sa lauzu penelecii,bineinteles ca aperi penelacii,ei chiar asa este si cu autorul acestui articol,daca pentru asta este platit asta face!!!
  Comentariu inadecvat
  CARCOTASUL
  14.05.2021, 21:48
  ce-ar fi ca
  de-aici inainte sa ai numai d-ta parte de asemenea articole ? ar fi foarte bine pentru sanatatea mintala a noastra, a celorlalti !
  internet
  15.05.2021, 16:18
  Lasa-l ma pe Mac Mac ca este un biet cocalar
  Asta nu stie sa faca diferenta intre mental si mintal.Tu ii zici de ceva el da raspunsuri de militian coclit.Ce pretentii sa ai de la el.Face si el pe bufonul platit.Exemplu tipic de analfabet functional.
  MacGigi
  14.05.2021, 22:16
  @Carcotasul. Daca sanatatea dvs. mentala depinde
  de un articol in Ziare.com sau de vreun comentariu... cred ca sunteti intr-o situatie de urgenta. Consultati, poate sa va fie benefic.