Romania importa aproximativ 1.000 de MW de electricitate duminica dimineata, dupa oprirea reactorului 2 de la Cernavoda

Duminica, 09 Mai 2021, ora 11:40
5937 citiri
Romania importa aproximativ 1.000 de MW de electricitate duminica dimineata, dupa oprirea reactorului 2 de la Cernavoda
Oprirea reactorului de la Cernavoda vine intr-o perioada cu un pret mare al energiei pe bursa FOTO Pixabay.com

Romania importa aproximativ 1.000 MW duminica dimineata, dupa oprirea planificata a unitatii 2 de la Cernavoda, potrivit datelor privind starea sistemului energetic national, postate in timp real pe site-ul Transelectrica.

Desincronizarea reactorului nuclear de la sistemul energetic national a avut loc la ora 11:00.

Astfel, la ora 11:10, productia nationala de energie electrica era de 5.611 MW, consumul - 4.688 MW, iar diferenta de 924 MW reprezentau importuri, valoare ridicata raportata la consumul mic de weekend.

Oprirea reactorului de la Cernavoda vine intr-o perioada cu un pret mare al energiei pe bursa si coincide cu oprirea mai multor grupuri pe carbune si gaze.

La ora mentionata, principala sursa de productie erau centralele hidro - 1.686 MW, urmate de fotovoltaic - 764 MW, carbune - 727 MW, nuclear - 712 MW, hidrocarburi - 493 MW, eolian - 231 MW si biomasa - 70 MW.

Unitatea 2 a CNE Cernavoda a intrat duminica in programul de oprire planificata, desincronizarea de la Sistemul Energetic National fiind programata la ora 11:00, a anuntat Nuclearelectrica intr-un comunicat transmis AGERPRES.

"Opririle planificate reprezinta proiecte complexe, initiate cu 24 de luni anterior datei planificate, avand o echipa de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane si bugetare corespunzatoare", precizeaza reprezentantii companiei.

In perioada opririi planificate, se vor efectua activitati din programul de mentenanta preventiva/corectiva, din programul de inspectii, programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate si din programul de implementare modificari.

"Lucrarile se vor executa in conditii de siguranta pentru personalul centralei, public si mediul inconjurator, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavoda si cu respectarea tuturor masurilor de protectie impotriva COVID-19", dau asigurari reprezentantii Nuclearelectrica.

Centrala nuclearoelectrica Cernavoda asigura functionarea in siguranta a Unitatilor nucleare 1 si 2, fiecare cu o putere instalata de productie de 700 MW. Cele doua reactoare de la Cernavoda asigura aproximativ 20% din necesarul de energie al Romaniei.

Unitatea 1 a CNE Cernavoda a fost pusa in operare comerciala la data de 2 decembrie 1996, iar Unitatea 2 la data de 28 septembrie 2007.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Cernavoda reactoare, #electricitate, #import energie electrica , #stiri economice