Vicepresedintele BNR: Romania va avea o crestere economica mai rapida daca acceleram ritmul de vaccinare

Vineri, 09 Aprilie 2021, ora 12:56
2040 citiri
Vicepresedintele BNR: Romania va avea o crestere economica mai rapida daca acceleram ritmul de vaccinare

Romania va avea o crestere economica mai rapida daca acceleram ritmul de vaccinare si ajungem printre primii la imunizarea colectiva, iar acest lucru ne-ar putea aduce avantaje competitive in comertul exterior si in cursa de a atrage investitii straine, a afirmat, vineri, Leonardo Badea, vicepresedintele Bancii Nationale a Romaniei.

Prezent la un eveniment de profil, el a precizat ca discursul sau reprezinta opinii personale care nu implica si nu angajeaza in niciun fel banca centrala.

Astfel, in opinia sa, Romania a simtit al treilea val al pandemiei cu un delay de circa o luna fata de alte tari, ceea ce a permis cumva replierea economiei.

"Vaccinarea este singura strategie care va permite normalizarea si deschiderea vietii economice si sociale. Capacitatea de refacere a economiei depinde de viteza cu care reusim sa ajungem la imunitate colectiva prin vaccinare. Si asta este o chestiune care se stie la nivel international. Asadar nu ar trebui sa ne multumim cu acest ritm de vaccinare, care este la mica distanta fata de media UE, ci ar fi bine, in beneficiul economiei locale, sa reusim sa ne plasam printre primele tari europene ca proportie a populatiei vaccinate si sa tintim performante bune", a spus Badea.

El a dat exemplu situatia din Statele Unite, Marea Britanie sau Israel, unde exista premise pentru relansare economica rapida, ca urmare a succesului campaniei de vaccinare.

"Chiar daca nu realizam acum, competitia pentru a ajunge cat mai repede la o imunizare colectiva este foarte importanta pentru redeschiderea economiei si avantajul ar fi ca am putea avea o crestere economica mai rapida si mai sustenabila, intrucat vom cheltui mai putine resurse publice pentru a combate efectele negative ale pandemiei, in contextul in care bugetul public este si asa supus unei presiuni si datoria publica este mare", considera vicepresedintele BNR.

In plus, acesta considera ca Romania ar trebui sa ajunga cat mai repede la imunizare si pentru a castiga cursa pentru atragerea investitorilor straini.

"O deschidere economica rapida ne-ar oferi avantaje competitive in comertul exterior si ne-ar consolida pozitia pe harta investitorilor straini de finantarea carora avem mare nevoie pentru modernizarea si dezvoltarea economiei, pentru atenuarea actualelor vulnerabilitati structurale", sustine Badea.

Nu ne permitem sa ramanem in urma, pentru ca acest lucru ne-ar expune la eventuale rebalansari de capitaluri, considera el.

Oficialul BNR a fost intrebat de ce crede ca in Romania nu s-au construit mai deloc autostrazi in ultimii 30 de ani.

"Sunt o multitudine de factori care au stat la baza acestei nereusite, care ne-a marcat existenta noastra sociala si economica in ultimii ani. Principala problema este legata de lipsa unui proiect national care sa fie foarte bine articulat si sa prioritizeze principalele prioritati de finantare, inclusiv fonduri UE", a raspuns Badea.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#BNR, #crestere economica, #pandemie coronavirus Romania , #stiri economice