România, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a doua lună consecutiv!

Luni, 18 Martie 2024, ora 14:09
734 citiri
România, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a doua lună consecutiv!

România a înregistrat în luna februarie cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a doua lună consecutiv.

Deși în scădere în comparație cu luna anterioară, rata anuală a inflației din țara noastră a consemnat o diminuare mai redusă decât media europeană, prin urmare decalajul față de inflația medie din UE a crescut.

Iar a doua cea mai mare inflație anuală din UE, consemnată în Croația, este cu mai mult de două puncte procentuale mai mică decât cea din România.

La Guvern se vede ”tendința descendentă”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că inflația ”a intrat pe o tendință descendentă” în România, în urma anunțului făcut de Institutul Național de Statistică vizând o ușoară scădere a ratei anuale a inflației (IPC) în februarie, la 7,2%, de la 7,4%, nivelul din ianuarie 2024.

Șeful guvernului de la București a putut fi auzit în mai multe rânduri declarându-și public mulțumirea pentru faptul că a reușit să aducă ”macrostabilitate” economică.

Doar că, dincolo de faptul că nu se poate vorbi încă de ”o tendință” cu privire la evoluția descrescătoare a inflației anuale în țara noastră (în decembrie 2023 rata anuală a inflației a fost, potrivit INS, de 6,6%, deci în ianuarie a fost înregistrată o creștere mai puternică în comparație cu scăderea ușoară din februarie), România a consemnat în februarie cea mai mare rată a inflației din UE, pentru a doua lună consecutiv.

Inflația a scăzut mai puternic în UE

Astfel, cu o inflație anuală de 7,1% în februarie (IAPC, metodologia Eurostat), România a înregistrat o creștere anuală a prețurilor în februarie de peste 2,5 ori mai mare decât media europenă de 2,8%.

Decalajul este mai mare în comparație cu cel consemnat în ianuarie, când România a avut o inflație anuală IAPC de 7,3%, iar media europeană a fost 3,1%, deci de aproximativ 2,3 ori mai mică.

Inflația anuală a UE a fost de 2,8% în februarie 2024, în scădere de la 3,1% în ianuarie. Cu un an mai devreme, rata era de 9,9%.

În zona euro, rata anuală a inflației a fost de 2,6% în februarie 2024, în scădere de la 2,8% în ianuarie. Cu un an mai devreme, rata era de 8,5%.

Cele mai scăzute rate anuale în UE au fost înregistrate februarie 2024, potrivit Eurostat, în Letonia, Danemarca (ambele 0,6%) și Italia (0,8%).

La polul opus, cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în România (7,1%), Croația (4,8%) și Estonia (4,4%).

Serviciile, cea mai mare contribuție

Comparativ cu ianuarie, inflația anuală a scăzut în douăzeci de state membre UE, a rămas stabilă în cinci și a crescut în două.

În februarie, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației din zona euro a venit din partea serviciilor (+1,73 puncte procentuale), urmate de alimente, alcool și tutun (+0,79%) și bunuri industriale ne-energetice (+0,42%).

Și în România, potrivit datelor publicate de INS, la avansul anual al prețurilor de 7,2% (IPC) din februarie, cea mai mare contribuție au adus-o serviciile (+11%), au urmat mărfurile nealimentare (7,82%) și mărfurile alimentare (4,48%).

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica