Reprezentant BNR: România are o problemă fiscală majoră. Deficitul bugetar este nesustenabil

Joi, 02 Iunie 2022, ora 09:12
6514 citiri
Reprezentant BNR: România are o problemă fiscală majoră. Deficitul bugetar este nesustenabil

Cristian Popa, membru în Consiliul de Adminstrație al Băncii Naționale, avertizează că dependența României de împrumuturi nu mai poate continua.

Țara noastră se împrumută deja la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană și situația se află pe o tendință de înrăutățire.

Eșecul Guvernului de a realiza consolidarea fiscală face ca România să rămână dependentă de niște împrumuturi ale căror costuri sunt din ce în ce mai mari.

Deficitul bugetar nu coboară sub 7% din PIB

”România are o problemă fiscală majoră. Avem planul de a reduce deficitul la 3% dar nu prea coborâm de la 7%...

Dobânda la care România se împrumută pe termen lung a crescut abrupt în ultimele 12 luni, de la 3% la aprox. 8%, reprezentând maximul ultimilor 10 ani și cel mai ridicat cost de împrumut din Uniunea Europeană.

Randamentul de 8% cerut de finanțatori este un semnal despre maniera în care piețele văd situația fiscală din România...complicată adică.”, a scris reprezentantul BNR pe o rețea socială.

Trebuie amintit faptul că percepția investitorilor asupra riscului suveran al României s-a deteriorat abrupt începând cu data de 1 martie, după începerea războiului din Ucraina, costurile la care țara noastră se împrumută fiind în plină tendință puternic crescătoare.

Deteriorarea abruptă a situației geo-politice a adus și o creșterea costurilor de îndatorare pentru toată regiunea.

La această situație însă, România vine cu caracterul particular ale economiei sale, afectată de grave dezechilibre macroeconomice, fiind singura țară din Europa de Sud Est cu deficite gemene importante (de cont curent și fiscal).

România, mai vulnerabilă decât alte state

”Deși creșterea dobânzilor este una globală și în mare parte determinată de intensificarea presiunilor inflaționiste, România, din cauza dezechilibrelor macroeconomice majore, este mai vulnerabilă și suferă mai tare.

Când banii devin mai rari și mai scumpi peste tot în lume, desigur că finanțatorii devin mai sceptici cu debitorii ce prezintă vulnerabilități și cer dobânzi mai mari.

Faptul că datoria statului exprimată ca procent din PIB crește rapid este o consecință a deficitelor bugetare înregistrate an de an, nu problema în sine.”, arată Cristian Popa.

Dependența de împrumuturi

”Problema în sine este că în timp ce dobânzile cresc, România rămâne dependentă de împrumuturi, înregistrează un deficit bugetar nesustenabil de mare: la fiecare 4 lei încasați trebuie să împrumute încă 1 leu pentru cheltuieli și încă 1 alt leu pentru refinanțarea împrumuturilor din spate.

Dacă statul ar fi o gospodărie, la un salariu de 4000 de lei, ar cheltui 5000 de lei, iar încă 1000 ar trebui împrumutați pentru plata ratelor. Lună de lună.”, a conchis repezentantul BNR.

Executivul s-a angajat ferm în programul de guvernare că datoria publică nu va depăși pragul de 50% din PIB în 2022, dar acest lucru s-a petrecut încă din februarie.

Potrivit legii, acum ar trebui să prezinte un plan de reducere a cheltuielilor bugetare.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#economie , #stiri economice