Romania are cea mai mare inflatie din UE, pentru a opta luna consecutiv

Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 14:44 4439 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a avut in septembrie, pentru a opta luna consecutiv, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Avansul preturilor de consum a fost de 4,7%, similar cu cel inregistrat in august, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) s-a situat la 2,2% in septembrie, stabila comparativ cu luna precedenta, in timp ce in zona euro inflatia a urcat pana la 2,1% de la 2% in august.

In randul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate in Romania (4,7%), Ungaria (3,7%) si Bulgaria (3,6%), iar cele mai scazute in Danemarca (0,5%), Grecia (1,1%) si Irlanda (1,2%).

Comparativ cu situatia din august 2018, rata anuala a inflatiei a scazut in noua state membre, a ramas stabila in patru (inclusiv in Romania) si a crescut in 14 tari.

Cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la energie (0,90 puncte procentuale), urmate de preturile la servicii (0,57 puncte procentuale) si de cele la alimente, alcool si tigari (0,51 puncte procentuale).

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News