Romania ar trebui sa adopte moneda euro

Autor: Andreea Paul - presedinte INACO
Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 07:11
6844 citiri

Sunt de parere ca Romania ar trebui sa adopte moneda euro. Si cu cat mai repede, cu atat mai bine.

Exista doua zicale romanesti despre sanatate, care se potrivesc perfect in aceasta chestiune - care in sine vorbeste tot despre un soi de sanatate - despre cea economica a unei natiuni.

O spusa este aplicabila intarzierii adoptarii euro: "Boala lunga, moarte sigura". O alta se potriveste monedei europene pe care o tara responsabila si-ar asuma-o printr-un program de insanatosire grabnica: "Doare, dar face bine".

Aici se afla un raport care clarifica pentru oricine aceasta chestiune, un raport la care am contribuit si eu.

Dar, daca nu sunteti doritori sa cititi cu atentie toate amanuntele prezentate in raport, incerc sa rezum situatia analizata acolo.

Daca vom incerca din toate puterile - adica din toate "puterile" politice, legislative si, desigur, economice - sa aderam la euro asa cum am optat - in 2019 (si inca nu am declarat ca ne-am razgandit), avem unele mari avantaje. Credibilitate, predictibilitate, proiect omogen de tara. Ne tinem de cuvant.

Exista si riscuri, care tin in principal de fragilitatea economiei/a competitivitatii/a productivitatii romanesti. Si de termenul scurt pe care il mai avem la dispozitie.

Criteriile economice de aderare la zona euro le respectam. Criteriile juridice nu le respectam si acestea tin in principal de garantarea independentei politicii monetare prin modificarea statutului BNR, adica a legii care o reglementeaza. Romania mai are putin timp si nu s-a facut mare lucru in aceasta directie, desi rapoartele de convergenta ale Comisiei Europene din 2012 si 2014 cer expres modificarea art. 33 din Legea BNR.

Pana astazi nu am facut altceva decat sa amanam chiar sa ne punem aceasta problema! Am auzit nenumarati analisti financiari si factori de decizie din Guvern sau banci spunand ceva catastrofist de genul - Doamne fereste sa aderam la euro, ca acum are probleme zona euro insasi! Europa si le va rezolva. Doamne fereste sa aderam la euro ca economia Romaniei ar imploda.

Da, astazi chiar asa si este. Dar face cineva ceva pentru ca acest lucru sa se regleze in perspectiva nu prea indepartata? Si nu intr-o perspectiva nedefinita, asa cum propovaduiesc cei sus-amintiti. Ci cat se poate de repede.

Mai avem timp de pierdut? Romania mai poate pierde pasi in drumul spre integrarea totala europeana? Mai avem timp sa privim (iar o referinta folclorica) la drobul de sare care sta sa cada?

Dau in acest sens un singur exemplu dureros, revenind la BNR - din nou, din experienta personala.

Am avut initiativa de a inainta in 2014 o propunere legislativa pentru completarea Legii privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei. Foarte simplu: pentru a adera la euro, Banca Nationala trebuie sa fie o institutie independenta si de un inalt grad de profesionalism. Acesta este unul dintre criteriile juridice pentru aderarea la moneda unica europeana. Astfel, am propus alaturi de alti colegi din Parlament ca membrii Consiliului de Administratie al Bancii Nationale sa fie apolitici si specialisti de inalt nivel in economie, cu doar doua mandate posibile. Proiectul nu a primit nici avizul Guvernului, nici al BNR!

Prin urmare - poate 2019 a devenit o tinta foarte greu de atins, prin grija din ultimii ani a Guvernului de a nu face nimic, de a nu structura un proiect national al aderarii la euro. Dar noi nu ne dam - prin blocarea unor initiative legislative precum cea citata - nici macar sansa unei perspective palpabile a aderarii. Nu vrem sa facem nici macar reformele strict necesare de inceput din acest proces foarte complex al adoptarii monedei europene.

Raportul sus-citat se refera in ultimele sale randuri la varianta amanarii sine die - asa cum facem de fapt in chiar acest moment - a proiectului euro. Si precizeaza cu claritatea conferita de nivelul inalt de analiza stiintifica faptul ca amanarea nu este o optiune pentru ca provoaca pagube mult mai mari decat grabirea intregului proces.

Oricum mergem spre euro, chiar daca acum inchidem ochii precum copiii, crezand ca aceasta responsabilitate va disparea daca nu ii dam atentie. Cu cat va trece mai mult timp, pierderile de tot felul pentru Romania vor deveni din ce in ce mai mari in economie, concret in viata de zi cu zi.

Sunt tentata sa inchei tot in metru popular: Hai sa nu lasam pentru deceniile viitoare ce putem face chiar acum!

Andreea Paul este lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale (ASE Bucuresti), deputat de Satu Mare si prim-vicepresedinte al PNL.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Romania zona euro, #Romania moneda euro , #zona euro