Romania a intrat din nou in recesiune - Eurostat: Cea mai mare scadere economica din UE

Marti, 09 Septembrie 2014, ora 15:32
7121 citiri
Romania a intrat din nou in recesiune - Eurostat: Cea mai mare scadere economica din UE

Eurostat a reconfirmat faptul ca Romania a intrat in recesiune tehnica, dupa ce Institutul National de Statistica (INS) a anuntat, la jumatatea lunii august, scaderi semnificative ale produsului intern brut.

Astfel, oficiul european de statistica a publicat pe 5 septembrie un document care arata ca PIB-ul Romaniei a scazut cu 0,2% in primul trimestru al acestul an, fata de al patrulea trimestru din 2013, si cu 1% in trimestrul al doilea din 2014, fata de precedentele trei luni.

Datele Eurostat arata ca Romania a avut ce mai mare scadere economica in al doilea trimestru din acest an dintre toate tarile membre ale Uniunii Europene.

Controverse pe scaderea economica

Pe 14 august, INS a publicat un comunicat de presa, in care anunta ca produsul intern brut in trimestrul al doilea din 2014 a fost, in termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier).

Romania a intrat din nou in recesiune

Fata de acelasi trimestru din anul 2013, PIB-ul a inregistrat o crestere cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier. In semestrul I 2014, PIB a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4%, pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier.

INS dezvaluie de ce a intrat Romania in recesiune - Noi surprize negative?

Comunicatul a iscat controverse dupa ce datele biroului european de statistica, publicate ulterior, au aratat ca INS a modificat estimarile initiale pentru trimestrul intai din 2014, fata de trimestrul anterior, de la 0,2% la -0,2%, astfel ca nu a comunicat ca Romania a intrat in recesiune tehnica (doua trimestre consecutive de scadere a PIB-ului).

In apararea sa, seful Institutului National de Statistica (INS), Tudorel Andrei, a sustinut ca nu isi va da demisia, sustinand ca nu a incercat sa manipuleze opinia publica din Romania.

Romania in recesiune: Isi va da demisia seful INS?

Imediat dupa publicarea datelor INS, premierul Victor Ponta a anuntat ca Romania ramane pe drumul cresterii economice, evitand sa mentioneze scaderea PIB-ului.

In replica, presedintele Traian Basescu a spus ca lui Ponta "ii duduie economia in cap". Prim-ministrul nu a ratat ocazia sa ii raspunda, precizand ca "atunci cand vorbim de economie, mizeriile lui Basescu nu sunt importante".

D.T.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#recesiune Romania, #recesiune Romania Eurostat, #recesiune Romania INS , #recesiune