Romania a atras 3,3 miliarde euro de pe pietele externe de capital. Citu: Cea mai de succes emisie de obligatiuni din aceasta criza

Miercuri, 27 Mai 2020, ora 16:15
4509 citiri
Romania a atras 3,3 miliarde euro de pe pietele externe de capital. Citu: Cea mai de succes emisie de obligatiuni din aceasta criza
Foto: Arhiva Facebook/ Guvernul Romaniei

Romania a atras 3,3 miliarde euro de pe pietele externe de capital, a anuntat miercuri Ministerul de Finante.

"Romania a atras 3,3 miliarde euro de pe pietele externe de capital la costuri atractive in contextul propagarii pandemiei Covid-19. (...) Valoarea totala a emisiunii este de 3,3 miliarde euro, nivelul subscrierii finale fiind de peste 3 ori mai mare, prin participarea unui numar de peste 585 de investitori", arata Ministerul de Finante intr-un comunicat.

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a declarat, miercuri, dupa sedinta de guvern, ca interesul pentru Romania pe pietele internationale a fost unul extrem de ridicat, dar ca Romania a ales sa atraga doar 3,3 miliarde de euro, dupa ce, la inceputul anului, a mai imprumutat 3 miliarde de euro.

"Eu tin minte ca, acum cateva saptamani, triada Tariceanu, Ponta, Ciolacu, ne acuza ca acest Guvern nu poate sa se imprumute, nimeni nu vrea sa imprumute acest guvern. Am iesit pe pietele internationale, unde suntem judecati la sange si analiza este facuta de profesionisti, si interesul pentru Romania a fost de 14 miliarde de euro. Din aceste 14 miliarde de euro, am ales sa imprumutam 3,3 miliarde de euro. Daca va uitati la media randamentelor cu care ne-am imprumutat, in 2020, pe piata internationala, veti vedea ca este cu mult sub medie, este o medie minima istorica (...) A fost cea mai de succes emisie de obligatiuni din aceasta criza si au fost mai multe tari care emis obligatiuni", a precizat ministrul.

Fondurile aferente acestei tranzactii au intrat in conturile Trezoreriei marti, 26 mai.

"Emisiunea de euroobligatiuni lansata in data de 19 mai 2020 de Ministerul Finantelor Publice s-a bucurat de un interes exceptional din partea investitorilor, Romania reusind o serie de performante care i-au consolidat, inca o data, pozitia de emitent sofisticat pe pietele externe de capital: prin volumul impresionant al cererii, precum si prin volumul final al tranzactiei, este cea mai mare emisiune de euroobligatiuni lansata de un emitent suveran din zona non-Euro si a doua cea mai mare din regiunea CEE; tranzactia reprezinta cel mai mare volum de finantare realizat de Romania intr-o singura zi; s-a bucurat de cea mai mare cerere inregistrata vreodata la o emisiune din partea investitorilor inainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro), dar si la inchiderea tranzactiei cand nivelul cererii s-a mentinut la un nivel record, de 12 miliarde euro", a mai informat ministerul.

Acesta arata ca s-a realizat cea mai mare reducere a costului fata de nivelul initial lansat in piata, de 50 de puncte de baza.

"Succesul acestei tranzactii demonstreaza inca o data increderea de care se bucura Romania din partea comunitatii internationale a investitorilor, chiar si in aceasta perioada provocatoare, generata de pandemia Covid-19. Guvernul ramane in continuare pe deplin angajat in lupta impotriva virusului SARS-CoV-2, iar imprumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finantare in crestere, rezultate din deficitul bugetar si volumul refinantarii datoriei publice.

In contextul actual, dominat de efectele socio-economice negative cauzate de pandemia COVID-19, atat volumul atras, precum si cererea record din partea investitorilor si primele de emisiune aferente tranzactiei reprezinta realizari deosebite ale Romaniei, in calitate de emitent suveran din categoria pietelor emergente", a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.

Emisiunea a fost realizata in doua transe, din care 1,3 miliarde euro cu maturitatea de cinci ani, cu un randament de 2,793% si o rata de dobanda de 2,750% pe an si 2 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% si o rata de dobanda de 3,624% pe an.

"Strategia de executie a emisiunii a permis reducerea graduala a costurilor, pe fondul unei suprasubscrieri masive pentru cele doua transe", precizeaza MFP.

Fata de valorile cu care au fost lansate initial in piata cele doua transe, de 355 puncte de baza peste cotatia de referinta Mid-Swap pentru maturitatea de 5 ani lung si de 425 puncte de baza peste cotatia de referinta Mid-Swap pentru maturitatea de 10 ani, costurile au fost reduse cu 50 puncte de baza, obtinandu-se in final prime de emisiune de 15 puncte de baza pentru maturitatea de 5 ani lung, respectiv 20 puncte de baza pentru maturitatea de 10 ani.

Baza investitionala a tranzactiei a fost una deosebit de diversificata din punct de vedere geografic, iar din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele transe se distinge preponderenta investitorilor de tipul "real money", respectiv fonduri de active administrate privat si banci comerciale.

"De asemenea, este de remarcat o crestere a diversificarii catre investitori din Asia si a participarii in proportie de peste 65% a marilor investitori activi pe pietele internationale de capital din SUA, Germania si Marea Britanie pentru transa cu maturitatea de 10 ani", arata comunicatul.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Romania miliarde piata externa , #stiri economice