Riscul Marii Britanii daca iese din UE si avertismentul Standard&Poor's

Sambata, 13 Iunie 2015, ora 10:52
10084 citiri
Riscul Marii Britanii daca iese din UE si avertismentul Standard&Poor's
Foto: Ziare.com

Efectele economice ale unei eventuale iesiri a Marii Britanii din Uniunea Europeana sunt inca greu de prevazut, insa incep sa se contureze riscurile la care va fi supusa tara, daca locuitorii sai vor alege sa paraseasca blocul unic european.

Agentia internationala de rating Standard&Poor's a avertizat, vineri, ca ar putea cobori ratingul de credit al Marii Britanii, candva in urmatorii doi ani, ca urmare a deciziei guvernului de a organiza un referendum privind apartenenta tarii la Uniunea Europeana, scrie agentia Associated Press.

UE strica planurile lui Cameron. Britanicii sa organizeze rapid referendum

Referendumul, care ar urma sa fie organizat inainte de finalul anului 2017, "reprezinta un risc pentru perspectivele de crestere a serviciilor financiare si sectoarelor de export ale Marii Britanii, precum si pentru economie in general", a transmis agentia S&P.

De asemenea, aceasta a subliniat ca politicile economice "ar putea fi in pericolul de a fi mai expuse la politicile de partid decat am anticipat anterior, asemanator cu situatia din SUA, unde am coborat ratingul suveran in anul 2011".

Planurile lui David Cameron, dupa castigarea alegerilor: Referendum pentru apartenenta Marii Britanii la UE

Astfel, S&P a stabilit ca ratingul AAA al Marii Britanii are perspective negative, ceea ce inseamna ca exista o sansa din trei de retrogradare in urmatorii doi ani.

Nou-alesul guvern conservator din Marea Britanie planuieste organizarea unui referendum privind apartenenta tarii la Uniunea Europeana pana la sfarsitul anului 2017, dupa un proces de renegociere in cadrul caruia spera sa obtina concesii din partea partenerilor sai, inclusiv limitarea ajutoarelor sociale pe care imigrantii din UE le pot cere, odata ajunsi in Regat.

Iese Marea Britanie din UE? Noutati despre referendum, Cameron pleaca in turneu de lobby

Prim-ministrul David Cameron a efectuat, in ultimele saptamani, numeroase vizite in Europa, incercand sa convinga liderii europeni de necesitatea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, insa s-a lovit de refuzuri de a accepta aceasta posibilitate. Inclusiv presedintele Klaus Iohannis i-a spus, recent, cu ocazia summit-ului UE-CELAC de la Bruxelles, ca "locul Regatului Unit este clar in interiorul Uniunii Europene".

Iohannis, intalnire cu Cameron la Bruxelles - ce l-a sfatuit pe premierul britanic (Video)

Iohannis si David Cameron, discutii despre imigrantii romani - ce infrangere grea a suferit premierul britanic

Sondajele de opinie arata ca britanicii ar vota pentru ramanerea in Uniunea Europeana, indiferent de ce reuseste Cameron sa negocieze. Cu toate acestea, referendumul recent pe tema independentei Scotiei sau victoria surprinzatoare a conservatorilor arata ca sondajele de opinie se pot schimba sau doar se pot insela.

Nu in ultimul rand, S&P nu are niciun dubiu cu privire la ce ar trebui sa aleaga Marea Britanie la referendum: "Beneficiile Regatului Unit din economia sa deschisa si flexibila, despre care apreciem ca au prosperat in interiorul UE".

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#Standard and Poors Marea Britanie, #Marea Britanie iesire UE, #Marea Britanie referendum UE , #rating