Reteta unei privatizari esuate, in duplicat. Ce nu trebuie repetat in 2013?

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 14:36
2634 citiri
Reteta unei privatizari esuate, in duplicat. Ce nu trebuie repetat in 2013?

Cu siguranta privatizarile nu reprezinta punctul forte al Guvernului Romaniei, indiferent de numele pe care il poarta.

De-a lungul anilor, diversele forme prin care s-a incercat vanzarea companiilor considerate gauri negre la bugetul de stat s-au soldat in cele mai multe cazuri cu esecuri, prin repetarea intr-o forma aproape identica a acelorasi practici eronate.

Anul 2012 a oferit doua exemple edificatoare in acest sens.

Lipsa de profesionalism, dar si de real interes, incoerenta si inconsecventa au fost cuvintele folosite preponderent pentru a descrie tentativele de privatizare a Cupru Min si a Oltchim in 2012.

Pregatita de Guvernul Emil Boc din 2011, privatizarea Cupru Min urma sa fie finalizata grandios de succesorul Mihai Razvan Ungureanu la inceputul anului trecut. Acesta anunta in martie 2012 vanzarea producatorului de la Abrud pentru fabuloasa suma de 200,77 de milioane de euro (fabuloasa doar in contextul in care pretul de pornire fusese de 57,3 milioane de euro) catre firma Roman Copper cu sediul in Canada.

Cateva zile mai tarziu, ministrul Economiei, Lucian Bode, si seful OPSI, Florin Vladan, anuntau ca negocierile dintre castigatorul licitatiei si stat, in vederea semnarii contractului propriu-zis, au esuat, iar privatizarea companiei va fi reluata.

Mai exact, autoritatile romane au cerut firmei canadiene sa plateasca o suma aferenta garantiei pentru investitiile de mediu, dar si pretul pentru actiuni in maximum o luna, cerinte pe care Roman Copper nu le-a putut indeplini.

Desi nereusita a fost pusa oficial pe seama neseriozitatii companiei straine, analistii au identificat rapid culpele organizatorului. In primul rand, a fost criticat faptul ca i s-a permis participarea la licitatie unei companii obscure, infiintate cu doar patru luni in urma special pentru aceasta operatiune.

Prin obligativitatea depunerii unei garantii consistente, precum si de a activa in industria mineritului, s-ar fi putut evita un astfel de moment.

O alta critica a vizat modul in care s-a efectuat evaluarea societatii, de catre o mica firma din Alba Iulia, aleasa in timpul Guvernului Boc.

Cupru Min nu s-a aflat la prima tentativa de privatizare, alte doua incercari avand loc in 2008.

Oltchim - alti actori, acelasi stil, acelasi deznodamant

Ajuns la guvernare, Cabinetul Victor Ponta a preluat in strategia de privatizare a combinatului Oltchim, dirijata de un nou ministru al Economiei, Daniel Chitoiu, si de un nou sef al OSPI, Remus Vulpescu, multe dintre erorile la care a asistat din Opozitie.

Criteriile de participare foarte lejere, care nu au facut referire la un prag minim al cifrei de afaceri, la experienta in domeniul petrochimic sau la existenta unui angajament post-privatizare, i-au permis chiar si prezentatorului de televiziune Dan Diaconescu sa liciteze pentru ultimul colos al industriei romanesti.

In absenta unor investitori cu adevarat interesati si intr-o atmosfera halucinanta, oferta fictiva a acestuia a fost declarata castigatoare. Mare parte din ponoase pentru un caiet de sarcini considerat inacceptabil de specialisti a tras-o consultantul PwC, ales de Guvernul Boc.

Totusi, decizia de a continua procesul in aceeasi formula i-a apartinut Guvernului in exercitiu la momentul respectiv.

Hotararea de a schimba pe ultima suta de metri modalitatea de privatizare prin renuntarea la conversia datoriilor in actiuni si vanzarea separata a creantelor detinute de AVAS si Electrica, precum si de a conferi oricarui actionar minoritar posibilitatea de a bloca decizii din AGA, inclusiv posibilitatea de a contesta rezultatul licitatiei, sunt considerate principalele cauze pentru care niciun jucator important nu s-a angajat in licitatia organizata de statul roman.

Prin urmare, Dan Diaconescu a fost propulsat in postura de cel mai promitator investitor de la Oltchim, iar oferta sa de 203,149 milioane lei s-a impus net in fata celorlalte trei oferte din cadrul licitatiei.

Insa multe voci si-au exprimat nedumirerea cu privire la modul in care AVAS a reusit sa compare ofertele atat de diferite inaintate.

Mai exact, Dan Diaconescu a depus o oferta doar pentru cumpararea actiunilor, germanii de la PCC au depus o oferta pentru actiuni si ambele creante, iar Chimcomplex a depus o oferta pentru actiuni si o oferta pentru creanta catre Electrica.

Oricum, deznodamantul este cunoscut: adjudecatarul nu a dovedit ca dispune de banii necesari pentru plata actiunilor, contractul nu a mai fost semnat, iar privatizarea Oltchim va fi reluata in acest an.

In cazul Oltchim a mai fost semnalata si intarzierea cu care s-a decis privatizarea, 2006 fiind ultimul an in care combinatul a reusit sa obtina profit.

Pe langa faptul ca statul se lipseste de resurse importante, iar companiilor in cauza li se refuza sansa de a beneficia de o gestionare eficienta, o privatizare esuata are un impact semnificativ la nivelul increderii. Practicile descrise mai sus au ca rezultat final descurajarea pe viitor a investitorilor seriosi, participarea lor fiind o conditie de baza a unei privatizari de succes.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#esec privatizari 2012, #privatizare Cupru Min, #privatizare Oltchim , #privatizare
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
In concluzie, din rau in mai rau! Nu mai sunt in ministere specia-