Putin răspunde sancțiunilor impuse de SUA, prin Republica Moldova. Ce prevede noul contract semnat de Chișinău cu Gazprom

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 23:49 5221 citiri
Gazprom, FOTO Pixabay

Republica Moldova nu va mai plăti pentru gazul rusesc în dolari americani. Noul contract, semnat la finalul lunii octombrie de Moldovagaz și Gazprom, prevede plata în euro și în ruble rusești.

Contractul va intra în vigoare în mai 2022, potrivit Bani.md

”Este un detaliu interesant în contractul cu Gazprom, despre care autoritățile nu vorbesc. De la 1 mai 2022, potrivit contractului cu concernul rus, Republica Moldova va trece la plata gazului consumat în euro și ruble rusești”, a declarat unul din acționarii minoritari la Moldovagaz, Alexandr Petcov.

Acesta a atras atenția că, în contract, prețul gazului a fost stabilit în dolari americani.

Autoritățile nu au comentat până la momentul transmiterii știrii această informație.

Marți, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că, din cauza sancțiunilor impuse de SUA, țara sa este nevoită să treacă la achitări în monedă națională cu partenerii săi comerciali.

”Nu am spus că dolarul și-a pierdut importanța ca monedă universală. Or, politica autorităților Statelor Unite subminează dolarul și ne-a exclus pe noi ca țară din lista statelor care acceptă dolarul”, a spus Putin.

În octombrie, Republica Moldova a fost afectată de o criză a gazelor, după ce contractul cu Gazprom a expirat, iar cantitatea de gaze a fost redusă cu 35%. Ca soluție, autoritățile de la Chișinău au cumpărat gaz de la mai multe companii străine.

Deși Gazprom cerea Republicii Moldova să plătească la prețul de piață, care în prezent este de circa 1 000 de dolari americani pentru mia de metri cubi, în urma negocierilor și a intervenției oficialilor europeni, Moscova a coborât prețul la 450 USD pentru mia de metri cubi.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com
Comentarii
Poza olimpiu
olimpiu
rank 4
Escroci internaționali
Poza Constant
Constant
rank 5
Sa plateasca in dolari moldovenesti.