Recesiunea tehnica, doar un foc de paie?

Marti, 15 Mai 2012, ora 13:57
3381 citiri
Recesiunea tehnica, doar un foc de paie?

Romania a intrat in recesiune tehnica, dupa ce a inregistrat scaderi timp de doua trimestre consecutive, insa analistii considera ca acest lucru era previzibil si ca economia tarii noastre isi va reveni, treptat, pana la sfarsitul anului.

Datele estimative publicate de INS arata ca produsul intern brut al Romaniei (PIB) a scazut, in primul trimestru din 2012, cu 0,1% fata de ultimele trei luni din 2011, dupa ce, in ultimul trimestru de anul trecut, scaderea a fost de 0,2%, fata de trimestrul trei.

In aceste conditii, Romania se afla in recesiune tehnica, dupa doua trimestre consecutive de scadere economica.

"Cred ca nu aduce o schimbare importanta pe fond, deoarece era un lucru asteptat, iar, in al doilea rand, scaderea este foarte mica, la limita intre crestere si scadere. Important este ce se va intampla pe tot anul 2012, ramane inca o prognoza de crestere pe tot anul, iar rezultatul pe primul trimestru nu ar trebui sa influenteze acest lucru", a opinat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

"Probleme pentru 2012 raman, situatia externa este ingrijoratoare si sansele ca Europa sa intre in recesiune sunt foarte mari, iar noi s-ar putea sa nu ne atingem cresterea pe care ne-am propus-o", a continuat acesta.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, PIB-ul Romaniei a crescut cu 0,3%.

In aceste conditii, economistul-sef al Volksbank, Melania Hancila, considera ca, de fapt, aceste date trebuie interpretate ca o stagnare economica.

In plus, cresterea economica din anul 2012 ar putea fi de doar 1%, mai mica fata de cea estimata de autoritati, de 1,5%, avand in vedere ca perspectivele europene pentru 2012 se deteriorizeaza, iar contractia cererii externe nu va fi compensata in egala masura pe piata locala.

"Cifrele sunt in linie cu asteptarile noastre, noi am estimat ca cresterea economica va fi de -0,3% trimestru la trimestru, iar, la nivel anual, de +0,5%. Sunt mult sub previziunile pietei si mult sub ceea ce ar fi trebuit sa fie, daca luam in calcul prognoza autoritatilor", a explicat Hancila, pentru Ziare.com.

Economistul-sef al RBS Bank, Catalina Molnar, a precizat ca scaderea PIB din primul trimestru al anului era de asteptat, avand in vedere deteriorarea cererii externe (recesiune in Europa si incetinirea cresterii economice in marile puteri economice, cu impact direct asupra exporturilor romanesti si a productiei industriale), precum si conditiile meteo extreme.

"Datele publicate de INS pentru diverse sectoare in primele trei luni ale anului confirma deteriorarea activitatii economice. Se observa o evolutie negativa a industriei (trimestru la trimestru, in T1), o puternica scadere a lucrarilor de constructii, a serviciilor prestate populatiei, a vanzarilor si serviciilor auto si doar o usoara crestere a vanzarilor cu amanuntul", a subliniat Catalina Molnar, pentru Ziare.com.

An la an, productia industriala a inregistrat o usoara crestere, de 0,5%, iar exporturile au scazut cu 0,4%. Aceste doua sectoare, impreuna cu agricultura, au reprezentat motoarele de crestere ale economiei, in 2011, iar aceste date pe primul trimestru din 2012 ar trebui sa ne ingrijoreze.

"In masura in care exporturile scad, inseamna ca economia Romaniei va fi foarte afectata, deoarece depinde foarte mult de evolutia pietelor europene. Influentele din Europa se vad si in economia noastra, insa era oarecum de asteptat, avand in vedere ca Nokia, un mare exportator, a parasit Romania, iar in locul sau inca nu s-a pus mare lucru, adica exporturile pe care le facea Nokia sa fie surmontate de alte companii", a mentionat analistul Constantin Rudnitchi, pentru Ziare.com.

Economistul-sef al Unicredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, considera ca recesiunea tehnica este cauzata exclusiv de productia agricola foarte mare din 2011.

"Economia fiscalizata (industrie, servicii, constructii) a continuat sa creasca, chiar daca mai incet. Economia Romaniei este dependenta de situatia economica si financiara din zona euro, iar cererea interna nu a putut creste suficient de repede

din cauza politicilor fiscale si monetare restrictive", a spus acesta, pentru Ziare.com.

El a mentionat ca exporturile romanesti si-ar putea reveni incepand cu T2 2012.

Pentru trimestrul doi, se intrevede o usoara revenire economica, deoarece, in unele sectoare, s-au inregistrat cresteri.

"Nu cred ca vom aveam scadere si in trimestrul urmator, deoarece lucrurile au mers ceva mai bine, criza europeana nu si-a facut simtita prezenta prea mult, a existat chiar si o recuperare in unele domenii, cum ar fi in agricultura. S-ar putea ca T2 sa mearga chiar mai bine decat ne asteptam", a precizat analistul Aurelian Dochia.

Ce se va intampla cu cresterea economica pe intreg anul 2012?

Per ansamblu, cresterea economica a Romaniei in anul 2012 va fi una pozitiva, insa se va situa sub nivelul prognozat de autoritati, de 1,5%.

"Cert este ca, anul acesta, vom avea parte de o stagnare economica si chiar daca va fi o crestere, va fi una modica, de pana in 1%, acest lucru conteaza cel mai mult. Nu ar trebui sa trecem la pomeni electorale, mai ales ca nu s-a facut o reforma reala a economiei si a sectorului public", a opinat Mihaela Hancila, de la Volksbank.

Aceeasi estimare pentru anul 2012 o au si bancherii de la UniCredit Tiriac Bank.

"Prognoza noastra va fi modificata dupa 21 mai, ca urmare a reducerii prognozelor Grupului UniCredit pentru zona euro. UniCredit ramane mai optimist decat media sistemului bancar european, dar datele economice mai slabe din primele cinci luni ale anului au anulat, pentru 2012, probabilitatea cresterii economice a zonei euro. Ca urmare, economia Romaniei ar putea creste cu mai putin de 1% in 2012. O recesiune in Romania ar fi plauzibila doar in situatia extrema a unei recesiuni puternice in Europa", a declarat Dan Bucsa.

De asemenea, si Volksbank va taia prognoza de crestere economica pentru 2012, la 1%.

Cei mai pesimisti sunt cei de la RBS Bank, care estimeaza ca PIB-ul Romaniei va creste doar cu 0,5%, in aceste 12 luni.

"Pentru intregul an, ne mentinem prognoza de crestere economica de circa 0.5%, distributia pe trimestre reflectand o scadere chiar si in termeni anuali in trimestrul 3, cand efectul de baza negativ din agricultura se va situa in punctul maxim", a spus Catalina Molnar.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#recesiune tehnica Romania, #scadere PIB Romania T1 2012, #scadere PIB Romania, #scadere PIB trimestru unu , #recesiune