Recesiunea a lovit cu furie tarile din Europa de Est - Reuters

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 12:09
3378 citiri
Recesiunea a lovit cu furie tarile din Europa de Est - Reuters

Criza din zona euro si masurile de austeritate adoptate de guverne au afectat cererea interna si au redus exporturile in Europa Centrala si de Est, ceea ce a dus la contractarea economiei Cehiei pentru al treilea trimestru consecutiv si la reintrarea Romaniei in recesiune tehnica, in perioada ianuarie-martie, potrivit Reuters.

Datele preliminare privind evolutia produsului intern brut (PIB) in statele emergente din UE arata ca economia Ungariei s-a contractat, an la an, pentru prima data, din perioada de varf a crizei economice globale, adica 2009.

Cifrele din cele trei tari sunt mai sumbre decat estimau economistii, astfel fiind posibila intensificarea dezbaterilor privind o posibila reducere a ratei dobanzilor de politica monetara.

Economistii au avertizat ca aceste date au venit inaintea primelor semne ale unui declin in industria din regiune, la inceputul trimestrului doi, scrie Reuters.

"Primele informatii sunt destul de infioratoare. Cel mai rau lucru este ca datele arata contractarea productiei in multe regiuni, chiar inainte de cea mai recenta inrautatire a crizei din zona euro. Deci, ma astept ca trimestrul doi sa fie si mai rau", a explicat economistul Neil Shearing, de la Capital Economics.

Romania, a doua cea mai saraca tara din UE, a reintrat in recesiune, inregistrand in primul trimestru din 2012 o contractie de 0,1%, comparativ cu trimestrul anterior, dupa ce iarna grea a afectat grav productia din ianuarie si cererea pentru exporturile sale in zona euro.

Recesiunea tehnica, doar un foc de paie?

Cehia, unde guvernul reduce cheltuielile si majoreaza taxele pentru a scadea anul acesta deficitul la nivelul de 3%, impus de UE, a suferit un declin mult mai semnificativ, de 1%, comparativ cu trimestrul precedent. A fost al treilea declin trimestrial consecutiv.

Ungaria, al carei guvern de centru dreapta incearca sa negocieze obtinerea unui imprumut de la FMI si UE, a inregistrat o scadere masiva a economiei, de 1,3%.

Datele indica influentele negative ale masurilor de austeritate adoptate in aceste state, noteaza Reuters.

Desi exporturile au fost solide la inceputul acestui an, un element crucial pentru tari ca Ungaria si Cehia, cresterea in acest sector a scazut in luna martie.

In Romania si Bulgaria, unde boom-ul de dinaintea crizei a fost alimentat de influxul de capital de la bancile straine, care a crescut consumul intern, acestea si-au redus expunerea, afectand cresterea.

Guvernele au incercat sa reduca costurile, conform programelor stabilite cu FMI, in cazul Romaniei, pentru a-si pastra limita de deficit, in Ungaria, sau, asa cum a fost in Cehia si Slovacia, conform dorintei guvernelor de a reduce deficitele, pentru a preveni cresterea costurilor de imprumut.

Aceste evolutii au generat o atitudine defensiva a consumatorilor si au afectat investitiile guvernelor in infrastructura, determinandu-i totodata pe oamenii de afaceri sa-si reduca activitatile.

Astfel, ar putea fi amenintate tintele de crestere in tarile afectate, de la stagnare in Cehia si Ungaria la o crestere de sub 2% in Romania si Bulgaria si s-ar putea crea presiuni asupra planurilor guvernamentale de reducere a deficitelor, avand in vedere ca o crestere mai slaba duce de obicei la scaderea veniturilor din taxe.

Atat zona euro cat si Uniunea Europeana, in ansamblu, au evitat intrarea in recesiune, inregistrand o crestere economica zero, de la trimestru la trimestru, dupa o scadere de 0,3% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Surpriza: Zona euro NU este in recesiune

Aceste cifre, care sunt superioare estimarilor analistilor, par optimiste, insa exista diferente mari in randul statelor membre. Astfel, in timp ce Finlanda a inregistrat o crestere economica de 1,3%, economia Cehiei s-a contractat cu 1%, iar Romania si Portugalia au inregistrat cea mai scazuta contractie trimestriala a PIB, de minus 0,1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#recesiune tari Europa de Est, #recesiune Europa de Est, #recesiune Romania , #recesiune